Petak, 24.11.2023 | 11:35
IZVOR: Kolektiv.me

Naučna publikacija u oblasti analize književnih djela - „Prilozi književnosti III“ prof. dr Andrijane Nikolić

Naučna publikacija „Prilozi književnosti III“ autorke prof. dr Andrijane Nikolić, nastala je kao produkt dugogodišnjeg rada u oblasti analize književnih djela.




Foto: privatna arhiva

Od knjige „Eseji i prikazi“ (2014) u kojoj su naslovima obuhvaćeni stariji crnogorski pisci (Marko Car, Ćamil Sijarić, Nikola Lopičić, Mihajlo Gazivoda) do pisaca novije generacije, rad na književnim djelima tražio je potpunu posvećenost u smislu konstantnog usavršavanja u domenu književne teorije i istorije, estetike i filozofije književnosti.

Naime, „Prilozi književnosti I“ (2019), „Prilozi književnosti IIˮ (2021) i „Prilozi književnosti III“(2023) obuhvaćaju veoma širok dijapazon polivalentnih tema  kojima je predstavljena koherentna cjelina, kao namjera autorke da na primjerima iz gotovo svih južnoslovenskih književnost, a posebno crnogorske literature prikaže kontinuitet nastajanja i razvoja južnoslovenske svijesti, a sa druge strane da analitičkim, čvrsto argumentovanim analizama i postupcima ukaže na konstantnost južnoslovenskih uzajamnosti, ispreplitanja i posebnosti.

U svakoj od navedenih knjiga, autorka se ističe kao naučnica koja zastupa dosljednu tezu o neminovnosti kritičkog i analitičkog proučavanja književnosti, kako u savremenoj crnogorskoj književnoj nauci, tako i u sferama proučavanja književnosti u kontaktnim literaturama: hrvatskoj, srpskoj, bosanskohercegovačkoj, te u zapadnoevropskoj književnosti. 

Prof. dr Andrijana Nikolić istupa kao poznavalac savremenih književnih (svjetskih) stremljenja i jedna  je od danas značajnijih književnih istorika – preferirajući pluralni pristup i književnoteorijski model proučavanja - donoseći nova saznanja i rezultate u trajanju vremena sve do naših dana. Inovativnim perspektivama sagledavanja različitih tema autorka je ponudila nove mogućnosti recepcije narativnog entiteta i na kreativan način upotpunila sliku južnoslovenskog i novijeg crnogorskog književnog stvaranja uz vrijedne radove o djelima Milana Kundere i Džozefa Konrada.

Vješta u literarnom izrazu i lucidnoj sistematizaciji, te osobenom jezičko-stilskom maniru, prof. dr Andrijana Nikolić integriše građu svojih radova kroz sadržajne studije „Prilozi književnosti I, II, III“.

Radovi u sve tri publikacije prethodno su pojedinačno objavljivani u međunarodnim eminentnim časopisima i zbornicima radova iz oblasti književnosti. Svjesna da književnost ne poznaje granice, autorka Nikolić je godinama unazad čest gost na međunarodnim skupovima u regionu i šire gdje izlaže svoje radove uspostavljajući nove teorije i standarde.

Posebno je interesantna njena teorija o Andrićevih „5 s“(samoća, strahovi, slutnje,snovi, smrt) kojim je, kako ona navodi u svojim radovima, prožeto svako Andrićevo djelo. Izuzetan poznavalac Andrićevog djela i života, od 2018.godine uključena je u projekat međunarodnog karaktera „Andrić Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“, koji je posvećen izučavanju manje i više poznatih činjenica Andrićevog stvaralaštva.

Foto: privatna arhiva

Pored Andrića, u njenim publikacijama izdvajaju se radovi o pjesništvu Skendera Kulenovića, pripovjednom stvaralačkom opusu Isaka Samokovlije, Miladina Joksimovića, dok je semantiku bijele boje komparativno analizirala u odabranim djelima Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića i Mihajla Lalića. Doprinos putopisu dat je kroz opservaciju putopisnih tekstova Marka Cara, Lazara Tomanovića i Milutina Đuričkovića. Interesantan je njen pristup temi kafkijanstva u djelu “Usta puna zemlje” Branimira Šćepanovića, analiza motiva smrti u odabranoj prozi Danila Kiša i u pjesništvu Rista Ratkovića, te analiza magijskog realizma u granicama semiosfere u romanu „Dokleanka“ sjajnog crnogorskog pisca novije generacije,  Dejana Vukovića. 

Nije zaobišla ni vrijeme šezdesetih godina prošloga vijeka koje je kroz prizmu perifernog kao izbora, obradila u romanu „Miris, zlato i tamjan“ hrvatskog književnika Slobodana Novaka.

Posebno se bavila „ženskim pismom“ kao autorka predgovora monografije „Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica“ koju je priredila prof. dr Sofija Kalezić. Svoj doprinos „ženskom rukopisu“ prof.dr Andrijana Nikolić dala je kroz analize proznog stvaralaštva Tatjane Tanje Zeković, Ljubice Katić, Nade Krivokapić i neponovljive Dubravke Ugrešić.

Vrijednost navedenih publikacija čine autorkini postupci izuzetnog književnoteorijskog ostvarenja koji se iščitavaju na visokoj teorijsk oknjiževnoj i estetskoj razini i koji se svode na bolje razumijevanje južnoslovenske književnosti s posebnim doprinosom ka osvjetljavanju djela crnogorskih pisaca za djecu od Vuka Minića, Radmile Knežević, Žarka Vučinića, Milutina Đuričkovića do Zorana Slobodana Obradovića i Aleksandra Obradovića. 

O autorki: 

Andrijana Nikolić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zadru, odsjek Croatistika.

Magistrirala je na fakultetu Istočno Sarajevo sa prosječnom ocjenom 10,00, dok je doktorske studije završila na Filozofskom fakultetu Istočno Sarajevo, i to u oblasti književno - istorijskih nauka.

Učesnica je mnogih međunarodnih skupova i konferencija, a iza sebe ima objavljene brojne stručne i naučne radove.

Vanredna je profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, gdje predaje četiri predmeta iz oblasti južnoslovenske i svjetske književnosti.

Takođe, članica je Savjeta Agencije za elektronske medije Crne Gore.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Dvanaest upozoravajućih znakova da je vaše DIJETE DEPRESIVNO – ne ignorišite ih

Srijeda, 08.05.2024 | 09:40

Osim što vaše dijete može biti tužno i povučeno, ono može pokazati još niz simptoma koji ukazuju na depresiju

Sedam načina da ZAPOČNETE DAN SREĆNI UPRKOS KIŠI: Čarolija može da se desi dok se oblačite ili doručkujete

Srijeda, 08.05.2024 | 09:21

Prema stručnjacima ovih 7 stvari pomoći će vam da budete nasmijani i vedri uprkos kiši i lošem vremenu.

Viši sud odbio jemstvo za Miloša Medenicu

Srijeda, 08.05.2024 | 09:10

Viši sud u Podgorici odbio je prijedlog odbrane Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, vrijednosti 1.450.814 eura. Tu informaciju potvrdila je Portalu RTCG savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

FOTO - Poslije 15 godina fotografisan sa djecom koju je usvojio u braku sa Nikol Kidman: Sada je jasno u kakvim su odnosima

Srijeda, 08.05.2024 | 08:54

Glumac Tom Kruz svojevremeno je bio u braku sa koleginicom Nikol Kidman, a sa njom je usvojio dvoje djece - sina Konora i ćerku Izabelu.

VIDEO: Svečano otvoren Proljećni Pazar: Trg nezavisnosti je ponovo centar radosti i dobrog provoda

Srijeda, 08.05.2024 | 08:53

Proljećni Pazar zvanično je počeo sinoć na Trgu nezavisnosti, gdje će sve do 21. maja biti upriličen raznovrstan kulturno-umjetnički program sa bogatom gastronomskom ponudom.

"Od saznanja da imate rak jedino je teže da nema terapije"

Srijeda, 08.05.2024 | 08:39

Ljekovi za kancer dojke i ginekološke malignitete, Paklitaksel i Docetaksel, nerijetko fale u Crnoj Gori, iako ih, nažalost, koristi velika grupa pacijentkinja. To je izuzetno neprijatna situacija i za oboljele i za ljekare.

Turski investitori u Crnoj Gori: Birokratija, radna snaga i infrastruktura najveći problemi

Srijeda, 08.05.2024 | 08:26

U Crnoj Gori posluje 6.000 kompanija čiji su vlasnici z Turske, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i energetike. Oni koji su se odlučili da svoj biznis razvijaju u našoj zemlji, kažu da ih je privukao dobar geografski položaj, ali i povoljni ekonomski uslovi. Uprkos izazovima, poput birokratskih procedura i nedostataka infrastrukture, poslovanje se, kažu, isplati, navodi se u prilogu TVCG.

VIDEO: Prvo polufinalno veče EUROSONGA - Ove zemlje su se plasirale u veliko FINALE

Utorak, 07.05.2024 | 23:20

Održano je prvo polufinalno veče ovogodišnjeg Eurosonga, koji se održava u Malmeu - Švedskoj.

Srijeda donosi KIŠU? Pročitajte šta kažu meteorolozi

Utorak, 07.05.2024 | 22:00

Pročitajte vremensku prognozu za srijedu 08. maj.

Pokret Evropa sad predao listu za lokalne izbore u Andrijevici

Utorak, 07.05.2024 | 21:42

Pokret Evropa sad predao je listu za lokalne izbore u Andrijevici pod nazivom: Pokret Evropa sad – Nova šansa za Andrijevicu- dr Dragana Vučević.