Četvrtak, 07.12.2023 | 12:35
IZVOR: zadovoljna.rs

NAUČNO DOKAZANO - Ovo su NAMIRNICE koje smanjuju STRES

Provjereno djeluje.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Jedite pravilno – manje stresa. Zvuči kao dobar zadatak, zar ne? Naročito tokom praznika kada je stres posljednja stvar koju želite.

Na kraju krajeva, stres može da poveća rizik od umora, visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i sala na stomaku.

Stoga, nabavite namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv stresa.

„Krvave“ pomorandže

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Sa više vitamina C, krvave pomorandže mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Štaviše, sezona im je tokom zimskih mjeseci. Jedna studija objavljena 2015. godine objavljena u Pakistanskom časopisu bioloških nauka ispitivala je efekte suplemenata vitamina C kod srednjoškolaca.

Studentima su istraživači dali ili 500 ml vitamina C ili placebo. Nakon 14 dana, otkrili su da vitamin C smanjuje nivo anksioznosti i dovodi do veće koncentracije vitamina C u plazmi od placeba. Naglasili su da vitamin C igra važnu terapeutsku ulogu u smanjenju anksioznosti i da je odličan kao prevencija anksioznosti.

Ovsena kaša

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Serotonin, primarni transmiter u mozgu koji poboljšava raspoloženje potiče od aminokiseline triptofana. „Triptofanu su potrebni ugljeni hidrati da bi stigao do mozga“, kaže dr Džudit Vurtman, bivša naučnica na Tehnološkom institutu u Masačustetsu.

Ona predlaže toplu ovsenu kašu koja sadrži zdrave ugljene hidrate i vlakna potrebna za povećanje serotonina tokom tri sata.

Čaj od kamilice

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Neki dokazi pokazuju da redovno konzumiranje čaja od kamilice može da pomogne u smanjenju simptoma umjerenog do teškog generalizovanog anksioznog poremećaja.

Takođe, studije su otkrile da kamilica ima blage umirujuće efekte i da sadrži antioksidans koji se zove apigenin koji pomaže u smanjenju anksioznosti. Osim toga, podstiče san i omogućava tijelu prijeko potreban odmor.

Ćuretina

Ćuretina sadrži visoke koncentracije triptofana koji se razrađuje da bi se formirao serotonin koji smiruje, pa čak i pomaže tijelu da proizvodi melotonin koji izaziva pospanost, rekao je Kimberli Gomer, edukator u Centru za dugovječnost Pritikin Longevity.

Ali, upamtite, da bi triptofan došao do vašeg mozga, morate ga kombinovati sa malo ugljenih hidrata. Sendvič od ćuretine je sjajan izbor.

Bademi

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Prepuni su vitamina E i B koji mogu da zaštite imunitet i poboljšaju raspoloženje.

Takođe, jedna četvrtina jedne šolje suvo pečenih slanih badema sadrži oko 25 odsto preporučenog unosa magnezijuma koji štiti telo od oksidativnog stresa.

Govedina hranjena travom

Govedina hranjena travom sadrži više omega- 3 i manje omega- 6 masnih kisjelina od govedine koja je jela žitarice. Osim toga, odličan je izbor kreatina koji može da funkcioniše kao antidepresiv.

Slatki krompir

Sa više hranljivih sastojaka od običnog krompira, slatki krompir je odličan izvor likopena, antioksidansa. Likopen poboljšava raspoloženje.

Losos

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Omega- 3 masne kiseline koje se nalaze prvenstveno u masnoj ribi poput lososa podržavaju zdravu funkciju moždanih ćelija, nivoa endorfina i dobro raspoloženje držeći nivo kortizola i adrenalina pod kontrolom.

Sočivo

Ne samo da daje osjećaj sitosti i prija kao topli obrok tokom zime, već sadrži i folne kisjeline koje se bore protiv depresije.

„Folat je toliko važan za raspoloženje da ga sadrže mnogi ljekovi protiv depresije“, rekao je Ring.

Ostrige

Sadrže više od sedam puta više cinka od bilo koje druge hrane. A nedostatak cinka može izazvati anksioznost i depresiju.

Ako niste za morske plodove, posegnite za komadima govedine i živine.

Brzi pregled

Praznici mogu da povećaju nivo stresa za mnoge ljude. Ali hrana koju jedete može da vam pomogne da smanjite stres i anksioznost. Birajte namirnice mudro. Potražite hranu bogatu vitaminima i esencijalnim hranljivim materijama kao što je hrana na ovoj listi, piše Health.com.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Šušanj: Izgorio montažni objekat, nema povrijeđenih

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:31

U požaru koji je izbio u noći između nedjelje i ponedjeljka u gornjem Šušanju, u naselju Peranovići, u potpunosti je izgorio montažni objekat. Na sreću povrijeđenih nije bilo.

VIDEO: Da li ste počeli da je gledate? Ovu seriju upoređuju s "Igrom prijestola" i nazivaju je jednom od NAJBOLJIH

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:28

Otkako se završila "Igra prestola", obožavatelji te serije žude za još sličnog sadržaja.

Đoković započeo svoju 423. NEDJELJU na vrhu ATP liste

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:17

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković, zadržao je prvo mjesto na ATP listi.

Ona sigurno neće biti gost na mom koncertu“: Lepa Brena sve iznenadila odgovorom na pitanje o koleginici

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:15

Pjevačica Lepa Brena će u okviru svoje turneje održati i koncert u Podgorici.

Crnogorska porodica iz Berlina podržala socijalno ugrožene u Dalmaciji

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:03

Crnogorska porodica iz Berlina obezbijedila je preko 2000 humanitarnih paketa za one koje se nalaze u stanju socijalne potrebe na području Dalmacije.

Pogledajte - Snimak holivudske zvijezde iz 1990. godine postao viralan: Mnogi su šokirani čime se bavio (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:58

Video snimak iz 1990. godine pojavio su se na Internetu, a na njemu se vidi da je mnogima omiljeni holivudski glumac nekada imao sasvim drugačiju karijeru - takmičio se u skokovima u vodu.

„Kad radimo zajedno, ljudi se sa strane smiju koliko se prepiremo“: Rade Šerbedžija o životu sa 20 godina mlađom Lenkom

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:42

Čuveni glumac Rade Šerbedžija od 1990. je u ljubavi sa 20 godina mlađom rediteljkom Lenkom Udovički, a razlika u godinama za njih nikada nije predstavljala prepreku.

CGO - 25 godina bez pravde za civilne žrtve NATO bombardovanja iz Murina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:19

Sjutra, 30. aprila, obilježava se 25 godina od stradanja šest civilnih žrtava NATO bombardovanja na području Murina, Opština Plav, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

UŽIVAJTE u SUNČANIM ZRACIMA - Ove TEMPERATURE su PROGNOZIRANE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:05

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju sunčano i toplo vrijeme.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.