Četvrtak, 11.01.2024 | 08:18
IZVOR: b92.net

ELIKSIR ZDRAVLJA - Ovo povrće čisti krv i umanjuje znakove starenja

Aromatični crveni kupus u poređenju sa bijelim ima niži sadržaj karotina, ali zato ima veći sadržaj vitamina C.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

Najbolje ga je koristiti sirovog ili u obliku soka, bilo da ga koristite kao lijek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuvanjem kupus gubi mnogo svojih dragocjenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv.

Evo šta sve može crveni kupus:

Čisti krv

Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, prije svega u pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad cijelog organizma.

Zbog tih svojstava treba da je zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, mladih i starijih.

Djelotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre i opstipacije.

Poboljšava probavu

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprječava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

Umiruje kašalj

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Sirup od crvenog kupusa smiruje kašalj i smanjuje i ublažava sekreciju u disajnim putevima.

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora.

Blagotvorno djeluje na želudac

Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čireve na želucu, ali se može piti i preventivno jer blagotvorno djeluje na želudac.

Liječi promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na scenu popiju šoljicu neposoljene supe od kupusa, u koju je umiješano jedan žumance.

Umanjuje znakove starenja

Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, koji vam pomažu da održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom. Još jedna prednost konzumiranja crvenog kupusa je to što pospješuje stvaranje kolagena, odnosno blokova koji vezuju kožu i tkiva u tijelu, te održava zdravlje vaših mišića i kože.

Pogoduje dijabetičarima

Konzumiranje crvene verzije ovog povrća će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu zahvaljujući svom prirodnom insulinu. Ono takođe sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata što će umanjiti vašu glad, a neće povećati tjelesnu težinu. Dobra ideja je da uključite crveni kupus u vidu salate ili cijeđenih sokova, kako biste izbjegli glad.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đurović studentima: Nadam se da ćete za sljedeću Medicinijadu pozvati nekoga muzičara dostojnog vašeg zvanja

Petak, 03.05.2024 | 20:35

Bivši ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović obratio se studentima putem društvene mreže X.  

U Podgorici od početka godine zbog nepropisnog parkiranja izdato 4.806 prekršajnih naloga, naplaćeno 82 hiljade eura kazni

Petak, 03.05.2024 | 20:06

Od početka godine, pauk vozilom su premjestena 34 vozila koja su bila nepropisno parkirana na autobuskim stajalištima, a izdato je 4 806 prekršajnih naloga, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove Glavnog grada . Od ukupno 230 hiljada eura izrečenih kazni, naplatili su, kažu, gotovo 82 hiljade.

Saobraćajna nezgoda na putu Šavnik – Žabljak, automobil završio na krovu

Petak, 03.05.2024 | 19:24

Na putu magistralnom putu Šavnik – Žabljak danas poslije podne dogodila se saobraćajna nezgoda, objavio je portal Antena M.

Oslić sa povrćem, idealan za laganu i zdravu večeru

Petak, 03.05.2024 | 19:07

Isprobajte odmah!

Legendarni Sunđer Bob je konačno odrastao: Kockasto morsko biće slavi rođendan, a brojka pokazuje koliko vrijeme brzo leti

Petak, 03.05.2024 | 18:57

Sunđer Bob je napunio 25 godina.

URA: Spajićeva Vlada pokazuje netransparentan, skandalozan i ponižavajući odnos prema medijima

Petak, 03.05.2024 | 18:39

Sloboda medija jedan je od osnovnih postulata demokratije i njenog razvoja. Imajući to u vidu možemo konstatovati da je Spajićeva Vlada napravila veliki korak unazad kada je u pitanju transparentnost, istakli su iz Građanskog pokreta URA povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Vuković Kuč: Država novinarima da obezbijediti povlašten status, ekonomski prosperitet i bezuslovnu bezbjednost.

Petak, 03.05.2024 | 17:56

60 je godina od pojave knjige “Razumijevanje medija” Marshalla McLuhana. Vjerovao je da su mediji “čovjekovi produžeci”. Jesu li mediji umnožili snagu čovjeka i čovječanstva, pitanje je za sve nas, saopšđtila je potpredsjednica i poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković Kuč.   

Policija o prijetni Brnovićima: Dva maloljetnika lažno prijavila da je oteta ćerka trenera FK Budućnost

Petak, 03.05.2024 | 17:51

Podgorička policija postupila je po prijavi  koju je podnijela M.B., supruga trenera fudbalskog kluba „Budućnost“, I.B., a u kojoj navodi da joj je sa zaštićenog broja telefona upućen poziv od strane nepoznate osobe da je njena maloljetna ćerka oteta u zamjenu za koju je tražen novac u iznosu od 20.000 eura, uz prijetnju po život i tijelo iste.

Pejović: Nadležni da donesu zakonska rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu probleme vatrogasaca

Petak, 03.05.2024 | 17:29

Vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori Međunarodni dan vatrogasaca kao i prethodnih godina dočekuju bez zakonskih rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu ovu oblast, saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Ratko Pejović.

Jača je i od „molim“ i „hvala“: Ova magična riječ od tri slova je ključ koji otvara sva vrata

Petak, 03.05.2024 | 16:48

Ova riječ privlači ljude i čini da vam više vjeruju.