Petak, 23.02.2024 | 15:01
IZVOR: B92

Obratite pažnju - Deset najgorih vrsta hrane koje možete pojesti prije spavanja

Noću ležite budni, buljite u sat i čekate da zaspite. Što bi vas moglo držati budnim? Možda nešto što ste pojeli? To je svakako moguće jer hrana koju jedemo prije spavanja može imati iznenađujući uticaj na kvalitet našeg odmora.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Međuobroci prije spavanja koji nam utiču na nivo šećera u krvi, oživljavaju živčani sistem ili kvare probavu uobičajeni su krivci za besane noći. Čak se i neke namirnice koje su prilično zdrave mogu smatrati najlošijom hranom za spavanje.

Ako želite bolji san, klonite se ovih deset namirnica i pića prije spavanja.

1. Prženi krompirići
Budući da je pržena hrana bogata masnoćom, to obično šteti vašem probavnom traktu. Izbori poput pomfrita neposredno prije spavanja mogu uzrokovati probavne smetnje, ostavljajući vas s osjećajem nelagode dok pokušavate zaspati, prenosi Eat This.

2. Takosi
Takosi su dvostruki udarac masnoće i začina koji bi mogli uzrokovati poremećaje sna. Začinjena hrana pogoršava refluks kisjeline, stanje koje može izazvati bolove u prsima, kisjelo podrigivanje ili bolove u trbuhu kada ležite.

3. Crvena čili paprika
Iako je kapsaicin u ovim ljutim papričicama poznat po blagodetima poput smanjenja upale, čak i ublažavanja boli, nije baš dobar za uspavljivanje. Jedno je istraživanje pokazalo da crvene čili papričice pogoršavaju refluks kisjeline kod pacijenata s GERB-om. Ako ste skloni refluksu – posebno onom koji vam remeti san – preskočite ljuti čili.

4. Čizburger
Niko nikada nije rekao da je čizburger zdrav međuobrok prije spavanja. Ali ovo predjelo s visokim udjelom masnoće možda neće štetiti samo vašem struku – hamburgeri vam takođe mogu ometati san. Kao hranu s visokim udijelom masti, teško ih je probaviti, što potencijalno može uzrokovati probavne smetnje dok se pokušavate opustiti.

5. Citrusno voće
Narandže, grejpfruti, limuni i limete imaju mnogo toga da ponude vašem zdravlju, od visokog sadržaja vitamina C do velike količine vlakana. S druge strane, prije spavanja možda nisu idealan zalogaj. Kisjelost citrusnog voća još je jedan okidač refluksa kisjeline. Za večernju voćnu poslasticu umjesto toga probajte trpke višnje (ili njihov sok). Istraživanja pokazuju da mogu poboljšati san.

6. Slatkiši
Nagli porast šećera u krvi posljednja je stvar koja vam treba kada želite spavati. Nažalost, upravo to ćete dobiti ako pojedete slatkiše prije spavanja pa se klonite slatkiša prije nego što krenete na počinak.

Istraživanje iz 2022. otkrilo je povezanost između prehrane s visokim udijelom šećera i lošeg kvaliteta i trajanja sna.

7. Energetska pića
Iz očitih razloga, energetska pića su neprijatelji broj jedan za spavanje. S prirodnim i sintetskim stimulativnim sastojcima, imaju prilično suprotan učinak od smirenja.

Studija na studentima iz 2019. otkrila je statistički značajnu povezanost između konzumacije energetskih pića i lošeg kvaliteta sna. Ako odlučite da popijete Red Bull ili Burn, neka to bude najmanje osam sati prije spavanja.

8. Kafa
Neka istraživanja sugerišu da ispijanje kafe čak i šest sati prije spavanja može imati negativne učinke na noćni odmor. Možda ćete biti šokirani što smanjenje čini za vaš san.

9. Čaj s kofeinom
I zeleni i crni čaj puni su antioksidansa koji su izvrsni za smanjenje upale. Ali uživajte u njima uz doručak, a ne kao piće za spavanje jer ovi čajevi mogu sadržavati značajne količine kofeina koji vas može držati budnima.

Prema klinici Mayo, skuvani zeleni čaj obično ima 28 miligrama kofeina po šoljici, dok ista količina skuvanog crnog čaja sadrži 47 miligrama. Ako stvarno žudite za umirujućom šoljicom čaja naveče, jednostavno prijeđite na varijantu bez kofeina, poput biljne mješavine ili one formulirane za pospješivanje sna.

10. Alkohol
Naravno, alkohol bi vas mogao kratkoročno opustiti. Konzumacija alkohola povezana je s lošijim, a ne boljim snom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru

Iskoristite LIJEPO vrijeme - Nedjelja u znaku SUNCA

Subota, 27.04.2024 | 21:31

Pretežno sunčano i tokom dana toplo vrijeme. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama moguća kratkotrajno magla, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Protest zbog revizionističkog imenovanja ulice u Pljevljima

Subota, 27.04.2024 | 18:48

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje izražavaju oštar protest zbog preimenovanja Tivatske ulice u Pljevljima u Ulicu Branka Krvavca, vojnika JNA koji je poginuo u agresiji na dubrovačko-hercegovačko područje u Hrvatskoj u oktobru 1991.godine.

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu