Nedjelja, 25.02.2024 | 09:40
IZVOR: zadovoljna.rs

Ova namirnica je puna GVOŽĐA i JAČA imunitet, a rijetko kad je jedemo

Goveđa džigerica ima ozbiljnu nutritivnu snagu.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Bogata je hranljivim materijama, i u njoj se uživalo vjekovima u različitim kulturama širom svijeta. Danas doživljava ponovni porast popularnosti zbog svog impresivnih pozitivnih efekata na zdravlje.

Goveđa džigerica ima ozbiljnu nutritivnu snagu. Bogata je hranljivim materijama i u njoj se uživalo vjekovima u različitim kulturama širom svijeta. Danas ponovo postaje popularna zbog svojih impresivnih pozitivnih efekata na zdravlje, mada je većina i dalje rijetko kad jede.

Goveđa jetra spada u iznutrice, ima snažan ukus i jaku teksturu i veliku koncentraciju vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija.

Porcija goveđe jetre (oko 85 grama) sadrži otprilike 160 kalorija, 4,5 grama ugljenih hidrata, isto toliko ukupno masti, 25 grama proteina, zatim natrijum, bakar, cink, selen, fosfor, gvožđe, kalijum, vitamine A, D i B6, B12.

Impresivan profil hranljivih sastojaka, kako prenosi portal draxe.com, dovodi do brojnih zdravstvenih koristi.

Povećava nivo energijen

Veliki sadržaj vitamina B i gvožđa u goveđoj jetri podržava proizvodnju energije i bori se protiv umora. Tome doprinose riboflavin, pantotenska kiselina, niacin, folati, vitamin B6 i tiamin.

Gvožđe iz džigerice je od vitalnog značaja za transport kiseonika i proizvodnju energije, a goveđa džigerica je takođe bogata bakrom, koji pomaže u apsorpciji gvožđa.

Podrška imunitetu

Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sistema. Cink se, na primjer, smatra čuvarom imunološke funkcije i važan je za pravilno funkcionisanje imunoloških ćelija.

Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju. A pošto je jetra jedna od namirnica sa najviše vitamina B i gvožđa, nije iznenađenje da je ključna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Prednosti za trudnice

Sadržaj folata u goveđoj jetri je ključan za razvoj fetusa i spriječavanje urođenih mana. Ipak, trudnicama se savjetuje da se konsultuju sa ljekarima o količini unosa jetre, jer previše vitamina A nekada može izazvati probleme.

Vid, zubi, kosti…

Vitamin A iz goveđe jetre pozitivno će uticati na vid, imunološku funkciju i rast ćelija, a vitamin B12 je neophodan za proizvodnju energije, funkciju nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Bakar podržava funkciju enzima, oporavak tkiva i apsorpciju gvožđa.

Holin iz jetre će podržati zdravlje mozga, ćelijsku signalizaciju i metabolizam masti, dok će fosfor pomoći zdravlju zuba i kostiju.

Takođe se smatra da konzumacija goveđe jetre pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju zdravlja jetre, a povoljan je i njen uticaj na kardiovaskularno zdravlje, poboljšanje krvnog pritiska i vaskularnog zdravlja, poboljšanje kvaliteta sperme i jajnih ćelija, a tu su i povećana izdržljivost organizma i smanjen rizik od raznih upala.

Rizici i neželjeni efekti

Uprkos prednostima, važno je biti svjestan nekih potencijalnih nedostataka među kojima je veliki sadržaj vitamina A čiji pretjerani unos može biti toksičan, tako da je umjerena potrošnja ključna, naročito kod trudnica.

Goveđa jetra ima relativno veliki nivo holesterola, pa osobe sa povišenim holesterolom treba da konzumiraju goveđu jetru umjereno.

Takođe, goveđa jetra može da stupi u interakciju sa određenim ljekovima, pa se savetuje konsultovanje sa ljekarom pre nego što je konzumirate.

U svakom slučaju, goveđa jetra je laka za pripremu – od jednostavnog pečenja ili prženja sa lukom, do kuvanja i pravljenja namaza uz začine po izboru. Ako pak niste ljubitelj iznutrica ili gulaša i drugih jela od jetre, na tržištu postoje kapsule koje sadrže koncentrovanu jetru, ali ih koristite uz savjet ljekara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UŽIVAJTE u SUNČANIM ZRACIMA - Ove TEMPERATURE su PROGNOZIRANE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:05

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju sunčano i toplo vrijeme.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.