Ponedjeljak, 26.02.2024 | 18:17
IZVOR: n1info.ba

U ovoj zemlji pronađen NAJSTARIJI CRVENI RUŽ za usne

Naučnici u Iranu su pronašli materiju tamnocrvene boje sa naznakom sjaja za koju vjeruju da je karmin iz bronzanog doba, što sugeriše da su drevni Iranci možda rumenili svoje usne od drugog milenijuma prije nove ere.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Boja za usne sadržana je u maloj ukrašenoj bočici s hloritom, koja je otkrivena u regiji Jiroft na jugoistoku Irana 2001.

Nedavno radiokarbonsko datiranje otkrilo je da je napravljena negdje između 1936. i 1687. prije nove ere što ga čini vjerovatno “najstarijim ružem za usne analitički ispitivanim” (stoji u izvještaju tima koji je pronašao ruž).

Koliko god zvučala impresivno šminka stara skoro četiri milenijuma, istraživači dodaju da poodmaklo doba ruža i nije toliko iznenađujuće “s obzirom na dugogodišnju, dobro poznatu tehničku i estetsku tradiciju u kozmetologiji u drevnom Iranu”.

Puderi, sjenka i crne olovke za oči već su identifikovani na drevnom Bliskom istoku i Egiptu. Međutim, tamnocrveni pigmenti poput onih koji se nalaze u ruževima ostali su nedostižni – sve do sada.

Sadržaj veoma poznat

Hemijska analiza ostatka koji je ostao u bočici, a koja do sada podsjeća na fini ljubičasti prah, pokazala je da sadrži pretežno hematit, poznat po svojoj intenzivno crvenoj boji, zatamnjenoj manganitom i braunitom, te upotpunjen tragovima galenata, anglizita i drugih organskih tvari.

U pronađenoj kozmetičkoj mješavini takođe su bila prisutna biljna vlakna, vjerovatno zbog svojih aromatičnih svojstava, koja su se možda koristila za miris ruževa.

Istraživači su takođe identifikovali kvarcne čestice, iz mljevenog pijeska ili kristala, za koje sugeriraju da su mogli biti uključeni kako bi dodali malo svjetlucanja – iako je mnogo manje glamurozno objašnjenje da se kvarc odlijepio od posude koja se raspada.

Svjetlucava ili ne, mješavina “izuzetno podsjeća na recepte savremenih ruževa”, pišu autori studije.

Zanemarena kozmetička industrija

Čini se da su kozmetolozi drevnog Irana hodali da bi moderni uređaji za povećanje napuhanja mogli trčati.

Sama bočica je zamršeno ukrašena finim urezima i “za razliku od bilo kojeg drugog sličnog predmeta koji je trenutno poznat”.

Zbog toga i činjenice njegovog neobičnog sadržaja, istraživači pišu da „podržava ideju da su kozmetički proizvodi u drevnim vremenima bili brendirani, pakirani i trgovani u standardnim tipovima kontejnera sa specifičnim oblicima koji omogućavaju laku vizualnu identifikaciju“, kao što je slučaj sa savremenom kozmetikom i parfemima.

Iako nije moguće znati ko je bio vlasnik i nosilac ruža za usne, pronalazak ipak nudi uvid u često zanemarenu kozmetičku industriju iz bronzanog doba.

Autor studije, profesor Massimo Vidale, rekao je za Smithsonian Magazine: “Bio je to skup izraz luksuza koji je igrao ključnu ulogu u oblikovanju društvene interakcije u hijerarhijama ranih gradova.”

Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports, a prenio je IFLScience.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Selin Dion o TEŠKOJ BORBI - Nisam POBIJEDILA bolest, nadam se čudu

Utorak, 30.04.2024 | 09:34

Seline Dion se bori sa sindromom ukočene osobe, zbog čega je otkazala svjetsku turneju na koju je trebala ići 2023. i 2024. godine.

Dan za plej-of: Budućnost SPREMNA za meč sa Partizanom

Utorak, 30.04.2024 | 09:26

Počinje polufinalna serija AdmiralBet ABA lige. Budućnost Voli večeras u "Beogradskoj areni" od 18.30 igra sa Partizanom. 

MUP: Za PROMJENU PREBIVALIŠTA u Budvi podnijeto 50 prijava, a evo koliko u Andrijevici

Utorak, 30.04.2024 | 09:08

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je u periodu od dana donošenja Odluke Predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora u opštini Budva (26. mart-26. april) podnijeto 50 prijava promjene prebivališta u toj opštini.

PROČITAJTE - Ovo je RADNO VRIJEME pijaca u Podgorici tokom praznika

Utorak, 30.04.2024 | 09:01

Podgoričke Tržnice i pijace objavile su koje će pijace u Podgorici biti dežurne tokom praznika.

Krapović: Crna Gora NE ZABORAVLJA i odaje POČAST stradalima

Utorak, 30.04.2024 | 08:59

Nakon 25 godina stradanja civila u NATO bombardovanju, u malom Plavskom mjestu Murino, iz godine u godinu, odjekuje gorak trag nepravde. Nedužne žrtve Murina, među kojima su i djeca, trajna su opomena stravičnosti ratnih zbivanja ali i obaveza čuvanja kulture sjećanja i izgradnje dugoročnog mira, kazao je Dragan Krapović, ministar odbrane Crne Gore. 

VIDEO: Jokić nakon MEČA - "To je TRADICIJA"

Utorak, 30.04.2024 | 08:51

Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 108:106 u petoj utakmici prve runde plej-ofa Zapadne konferencije.

Strip junak ponovo na velikom platnu - Snimaće se ŠESTI igrani film o Asteriksu

Utorak, 30.04.2024 | 08:31

Produkcijska kuća StudioCanal i izdavačka kuća Editions Albert René potpisale su ugovor za šesti igrani film u serijalu Asterix, inspirisan istoimenim stripovskim junakom, potvrdio je Variety.

Ovo su NAJSKUPLJE zemlje za ŽIVOT u Evropi - A evo da li je među njima i Crna Gora

Utorak, 30.04.2024 | 08:27

Vorld Population Reviev objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Džamal Marej tri sekunde prije kraja "SRUŠIO" Lejkerse

Utorak, 30.04.2024 | 08:18

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su Los Anđeles Lejkers sa 108:106 u petoj utakmici četvrtfinala Zapadne konferencije

Prava PRAZNIČNA POSLASTICA - Napraviti ČOKOLADNI kolač BEZ pečenja

Utorak, 30.04.2024 | 08:05

Brzinski desert osvojiće vas na prvi zalogaj.