Srijeda, 28.02.2024 | 16:52
IZVOR: b92.net

Osim što je UKUSAN, ovaj začin nosi BLAGODETI za naše zdravlje

Karanfilić je svjestran začin koji dodaje ukus jelima, istovremeno pružajući zdravstvene prednosti.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Možda ga znate kao jedan od glavnih sastojaka medenjaka, kuvanog vina ili kao glavni začin u indijskoj kuhinji.

Studije na životinjama su otkrile da jedinjenja u karanfiliću mogu imati nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući podršku zdravlju jetre i pomaganje u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Sadrži važne hranljive materije

Karanfilić sadrži vlakna, vitamine i minerale, tako da korišćenje cijelih ili mljevenih karanfilića za dodavanje ukusa vašoj hrani može obezbijediti neke važne hranljive materije. Jedna kašičica (oko dva grama) mljevenog karanfilića sadrži: šest kalorija, jedan gram ugljenih hidrata, jedan gram vlakana, 55 odsto dnevne vrijednosti mangana i dva odsto vrijednosti vitamina K.

Veliki udio antioksidanata

Osim što sadrži nekoliko važnih vitamina i minerala, karanfilić je bogat antioksidansima, koji smanjuju oksidativni stres. On takođe sadrže jedinjenje eugenol, za koje se pokazalo da djeluje kao prirodni antioksidans.

Može pomoći u zaštiti od raka

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u zaštiti od raka. Jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt karanfilića pomaže u zaustavljanju rasta tumora i pomaže u uništavanju ćelija raka. Takođe se pokazalo da eugenol pronađen u karanfiliću ima svojstva protiv raka.

Može ubiti bakterije 

Karanfilić ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u zaustavljanju rasta bakterija. Jedno istraživanje je pokazalo da eterično ulje karanfilića ubija tri uobičajena tipa bakterija, uključujući ešerihiju koli, soj bakterija koji može izazvati trovanje hranom. Takođe, antibakterijska svojstva zaustavljaju rast bakterija u usnoj duplji.

Može poboljšati zdravlje jetre

Studije pokazuju da korisna jedinjenja karanfilića mogu pomoći zdravlju jetre. Jedinjenje eugenol može biti posebno korisno za jetru. U jednoj studiji na životinjama hranili su miševe smješama za lečenje bolesti masne jetre koje sadrže ili ulje karanfilića ili eugenol. Obje mješavine su poboljšale funkciju jetre, smanjile upalu i smanjile oksidativni stres.

Nažalost, istraživanja o hepatoprotektivnim efektima karanfilića i eugenola kod ljudi su ograničena. Međutim, jedna mala studija je otkrila da uzimanje suplemenata eugenola tokom jedne nedjelje smanjuje nivoe glutation-S-transferaze (GST), porodice enzima uključenih u detoksikaciju koja je često marker bolesti jetre.

Može pomoći u regulisanju šećera u krvi

Istraživanja pokazuju da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Studija na životinjama otkrila je da je ekstrakt karanfilića pomogao u ublažavanju porasta šećera u krvi kod miševa s dijabetesom.

Može pomoći zdravlju kostiju

Niska koštana masa je stanje koje pogađa oko 43 miliona starijih osoba samo u SAD i može dovesti do razvoja osteoporoze, što može povećati rizik od preloma. Studije na životinjama su pokazale da neka od jedinjenja karanfilića pomažu u očuvanju koštane mase.

Može smanjiti čir na želucu

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u liječenju čira na želucu. Takođe poznat kao peptički čir, čir na želucu čine bolne rane koje se formiraju u sluznici želuca ili jednjaka.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.