Srijeda, 28.02.2024 | 21:08
IZVOR: n1.info.rs

Ove svakodnevne NAVIKE snižavaju nivo energije

Možda čak niste ni svjesni da navike koje praktikujete negativno utiču na vaš nivo energije.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Grupa ljekara je izdvojila loše navike koje mnogi praktikuju nekoliko puta nedjeljno, a neki i svakodnevno, a koje potajno utiču na smanjenje nivoa energije. Njihova preporuka je da se ove navike svedu na minimum ili, u idealnom slučaju, potpuno prestanu da ih praktikuju.

Kasno večerate

Uravnotežena ishrana puna hrane je neophodna za održavanje zdravlja i snage, ali hrana koju jedete nije jedini ključni faktor ovdje. Jednako važno je i vrijeme koje jedete.

„Ćelije u našem tijelu različito metabolišu hranu u zavisnosti od doba dana. Jedenje istog obroka u osam ujutru u odnosu na 18 časova može uticati na sposobnost tijela da je koristi za energiju“, objasnila je dr Meri Valvano.

Ona je dodala da jedenje obroka kasno uveče može „umanjiti nivo šećera u krvi i sposobnost da se dobije optimalna energija iz obroka sljedećeg dana“.

Ne spavate dovoljno

Kasno jedenje može uticati i na kvalitet sna, ističe doktorka. Ona je objasnila da jedenje obroka noću može negativno uticati na prirodni cirkadijalni ritam tijela, prekidajući san i otežavajući kvalitet sna, piše New York Post.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna po noći. Ako manje spavate, to je navika koju morate da prekinete da biste imali više energije.

Sjedalački način života

Bez obzira da li radite od kuće ili u kancelariji, sjedalački način života, posebno uz ishranu bogatu šećerom i prerađenom hranom, može smanjiti nivo energije. Da se ​​to ne dogodi, možete vježbati poslije posla.

„Redovno vježbanje može pomoći da se poboljša nivo energije povećanjem protoka krvi i kiseonika do mozga i mišića. Ciljajte na najmanje 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svakog dana, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje“, primijetila je dr Danijela Kelvas.

Pored vježbanja, na dobar nivo energije tokom dana može uticati i ishrana koja sadrži raznovrsno voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Savjetuje se izbjegavanje previše šećera.

Često pijete energetska pića

Suprotno mišljenju, ljekari tvrde da energetska pića zapravo mogu imati suprotan efekat od onoga za šta su namjenjena. „Ozbiljniji rizici od kofeina uglavnom su povezani s velikom konzumacijom putem energetskih napitaka i u obliku dodataka ishrani“, tvrdi kardiolog Stiven Devris, prenosi Index.hr.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Hrkač
29.02.2024 08:30

I ako glasno hrčete dok spavate .

0 0

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.