Srijeda, 06.03.2024 | 20:53
IZVOR: prva.rs

Šta se dešava ako SEDAM DANA NE OPEREMO KOSU? Doktor ima objašnjenje

Kada je riječ o pranju kose, ne postoje stroga pravila - sve se svodi na ono da praktikujete šta vama najviše odgovor.




Foto: Ilustracija, Pexels

Većina žena pere kosu svaki drugi ili treći dan, a ovaj tempo svakako može da bdije veoma koristan za neke tipove kose. Ako ste jedna od žena koja kosu pere ti ili čak četiri puta nedjeljno, vjerovatno ste se nekada zapitale šta se dešava ako na naredno pranje čekate duže, pa čak i do sedam dana!

Dr Stiven Lajn, specijalista kozmetičke medicine i predstavnik Američkog kozmetičkog udruženja, ističe da pranje kose jednom nedjeljno može da ima svoje prednosti, ali i mane, a u zavisnosti od stanja tjemena vaše kose. "Uopšte govoreći, najbolje je da slušate svoju kosu i kožu glave i perete je po potrebi. Za nekog je to svaki dan, a za druge može da bude jednom u sedam dana", objašnjava on za portal "Best Life".

Prirodna ulja nahraniće vašu kosu

Lajn objašnjava da je prva stvar koju ćete vjerovatno primjetiti ako ne operete kosu nedjelju dana veća količina ulja u kosi. "Vaš skalp ima šansu da proizvode svoja prirodna ulja, kada ne perete kosu svaki dan. Ova ulja, kao što je sebum, mogu da hidriraju i njeguju vašu kosu, te da je čine zdravom i sjajnom", kaže on.

Kao rezultat toga vjerovatno ćete primetiti neke promene u teksturi kose. "Za one sa kovrdžavom ili talasastom kosom, suzdržavanje od čestog pranja može da doprinese poboljšanju njihove prirodne tekstura. Prirodna ulja mogu da pomognu u definisanju kovrdža, što dovodi do živahnijeg izgleda", dodaje ovaj stručnjak i upozorava da je sa onim ženama koje imaju masnu kožu glave ovo greška - rjeđe pranje učiniće da njihova kosa izgleda masno i prljavo.

Vaša dlaka mogla bi da postane jača i otpornija

Kosa može da se ošteti iz više razloga - prečesto stilizovanje, prekomjerna upotreba proizvoda poput fena i prese, loša ishrana, stres... Lajn kaže da je često pranje kose još jedan u nizu faktora koji doprinose lomljenju i oštećenju kose.

"Prečesto pranje definitivno može da doprinese da kosa ne prozvodi prirodna ulja, što je čini suvom i sklonom lomljenju. Rjeđim pranjem kose dozvoljavate joj da zadrži više svojih prirodnih ulja, što može da da pomogne u spriječavanju lomljenja i u jačanju dlake", ističe on.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Mandić na Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:22

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača.

Šabanović i Saša Popović došli glave Bjelopoljcu u Zvezdama Granda, surovo je srušen san Elsana Pilice

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:07

Bjelopoljac Elsan Pilica nije uspio da se plasira u naredni krug “Zvezda Granda”.

MC Stojan i poznata pjevačica započeli vezu: Nikada ne biste pomislili da njih dvoje mogu biti par

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:40

Pjevač Marko Stojković, mnogima poznatiji kao MC Stojan, uplovio je u romansu sa mlađom koleginicom, pjevačicom Zoranom Mićanović

Milatović: U Vaskrsu pronalazimo nadu za bolje sjutra

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:23

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskrs.

NAJVAŽNIJI DATUMI U 2024. GODINI: Astrolozi tvrde da donose promjene svim horoskopskim znacima

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:18

Spremite se za preokrete

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Spajić čestitao Vaskrs: Neka naše društvo još snažnije bude protkano razumijevanjem, praštanjem i slogom

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:10

Premijer Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično čestitao Vaskrs svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Živković: Imamo pravo da posumnjamo u selektivan pristup Tužilaštva

Subota, 04.05.2024 | 21:09

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da su, na principijelnoj ravni, uočili da se Tužilaštvo bavi samo prethodnim vremenom i prethodnim slučajevima, a od 30. avgusta 2020. se ne bavi nijednim slučajem, kao da se nijedno krivično djelo nije dogodilo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, zbog čega imaju pravo da  posumnjaju u selektivnost u pristupu i načinu rada  Tužilaštva.