Četvrtak, 07.03.2024 | 13:23
IZVOR: najžena.rs

U ovoj zemlji žene upravljaju NOVCEM, a evo šta dobijaju muškarci

Čak i ako žena radi, ona i dalje treba da upravlja novcem u domaćinstvu.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

U Japanu, tradicionalne rodne uloge snažno utiču na finansije domaćinstva, pri čemu žene obično upravljaju budžetom čak i kada oba partnera rade.

Ova studija se bavi dinamikom japanskih domaćinstava, gdje muževi često prepuštaju kontrolu nad svojim platama svojim suprugama, zauzvrat primajući fiksne naknade.

Kroz lična iskustva i analizu podataka, istražuje implikacije ovog finansijskog dogovora na porodičnu dinamiku i dobrobit pojedinca.

Narativ naglašava iskustva japanskih muškaraca poput Jošihira Nozave i Taisakua Kuboa, koji svoje plate predaju svojim ženama, a zauzvrat dobijaju ograničene naknade.

Uprkos tome što su hranitelji, oni se snalaze u strogim budžetskim ograničenjima koje postavljaju njihovi supružnici, što utiče na njihov svakodnevni život i slobodne aktivnosti.

Čak i ako žena radi, ona i dalje treba da upravlja novcem u domaćinstvu. Kako je The Japan Times istakao, u otprilike polovini japanskih domaćinstava supruga kontroliše sve finansije. (Imajte na umu da je taj broj manji u odnosu na prethodne godine, što bi moglo da bude promena generacija.) I u trideset procenata brakova, i muž i žena zajedno kontrolišu finansije. A u samo dvadeset odsto domaćinstava muževi kontrolišu finansije.

Japanski zakon ne dozvoljava zajedničke ili porodične račune (samo individualne); pa kad se kaže da žena kontroliše novac, to se upravo misli.

Kada se oženjeni muškarci u Japanu sprijatelje sa drugim oženjenim muškarcima, često pitanje može biti koliko svaki od njih dobija za džeparac. Svake godine japanski mediji izvještavaju o prosječnom mjesečnom džeparcu koji japanski muževi dobijaju od svojih supruga.

„Svoju ženu, koja je osam godina starija od mene, upoznao sam dok sam radio u restoranu kao student“, rekao je nedavno za ZakZak 35-godišnji Šinja Horikava, koji radi u kompaniji za video igre. ,,Nakon što smo se vjenčali, došlo je do potpune promjene. Sada, naravno, ona kontroliše moju platu i sve u kući.

Na Zapadu postoje muževi koji sigurno sve finansije predaju svojim ženama. Ovo u svakom slučaju nije prisutno samo u Japanu. Međutim, to svakako pokazuje koliku moć žene imaju u Japanu. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Tanja Bokan i IDUĆE SEZONE u egipatskom Al Ahliju

Petak, 17.05.2024 | 22:01

Tri trofeja i izgubljeno finale Afričkog klupskog prvenstva bili su dovoljni da dvije strane shvate da je nastavak saradnje neminovnost – Tanja Bokan, najbolja crnogorska odbojkašica svih vremena, produžila je ugovor sa egipatskim Al Ahlijem, pa će i iduće sezone igrati u Kairu.

Ovaj fudbaler PROGLAŠEN je NAJBOLJEG MLADOG igrač Premijer lige

Petak, 17.05.2024 | 21:54

Napadač Čelsija Kol Palmer proglašen je za najboljeg mladog igrača Premijer lige.

Muratović: "Nevaspitan i nepismen odgovor Laković najbolje svjedoči koliko su Crna Gora i Nikšić POSRNULI"

Petak, 17.05.2024 | 21:43

Kao roditelj, građanin Nikšića, kao odbornik i predsjednik OO najjače političke partije u Nikšiću, zatečen sam i razočaran odgovorom direktorice OŠ “Jagoš Kontić”, poručio je lider nikšićkog DPS-a Boris Muratović u reagovanju na navode direktorice Ranke Laković.

Marović: Da li vladajuća većina ZNA da ovo znači da će nam Hrvatska vjerovatno BLOKIRATI IBAR i pregovore?

Petak, 17.05.2024 | 21:32

Da li vladajuća većina zna da ovo znači da će nam Hrvatska vjerovatno blokirati IBAR i pregovore, pitala je na mreži Iks (X) bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović nakon informacije da je u skupštinsku proceduru poslat Prijedlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Beograd: SUDAR vozova u podzemnom tunelu, POVRIJEĐENO 13 ljudi

Petak, 17.05.2024 | 21:28

U podzemnom tunelu između Vukovog spomenika i Pančevačkog mosta oko 18:30 časova došlo je do sudara putničkog i teretnog voza, u kojem je povrijeđeno 13 ljudi.

Milović: BOLJA zdravstvena zaštita, otvaranje Svetog Stefana i zona provoda

Petak, 17.05.2024 | 21:24

Odbornička lista “Budva može bolje”, na čelu sa Nikolom Milovićem predstavila je sveobuhvatan izborni program “Čista desetka” u kojem su identifikovani mnogobrojni problemi koji su uslovili stagnaciju razvoja Budve i ponudili najbolja rješenja koja će uticati na značajno poboljšanje kviteta života građana, a Budvu ponovo učiniti turističkim i privrednim centrom Crne Gore, kazao je nosilac liste Nikola Milović.

IDENTIFIKOVANO više članova „Vojvoda“ i „Varvara“ koji su učestvovali u incidentu u Nikšiću

Petak, 17.05.2024 | 21:15

Povodom incidenta koji se dogodio juče prilikom odigravanja košarkaške utakmice izmeđ Košarkaškog kluba „Sutjeska“ i Košarkaškog kluba „Budućnost“, u Nikšiću, policijski službenici su identifikovali više članova navijačkih grupa „Vojvode“ i „Varvari“ koji su u njima učestvovali.

Milatović sa Eskobarom: SAD i Crna Gora su NATO SAVEZNICI

Petak, 17.05.2024 | 21:08

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imao je oproštajni sastanak sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

TRUDNA Anastasija Ražnatović? OGLASILA se kuma, pa otkrila DETALJ koji je mnoge ZBUNIO

Petak, 17.05.2024 | 21:00

Viki Miljković otkrila je detalj koji je mnoge naveo na razmišljanje da je Anastasija Ražnatović trudna.

Koje su RAZLIKE između SMEĐIH i BIJELIH GLJIVA?

Petak, 17.05.2024 | 20:49

Gljive su izuzetno popularne.