Petak, 08.03.2024 | 18:56
IZVOR: Tportal/Rtcg.me

Zašto CIJENE NAJSKUPLJIH torbi na svijetu nezaustavljivo RASTU?

Dizajneri naplaćuju sve više cijene za svoje najprepoznatljivije torbe kako bi zadržali prizvuk ekskluzivnosti dok balon modne industrije nastavlja da raste.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Cijena osnovne Hermes Birkin torbe skočila je za više od 900 eura. Ovaj značajan problem za ljubitelje mode širom svijeta je jasan znak da luksuzni brendovi sve više pokušavaju da otežaju pronalaženje svojih najtraženijih proizvoda.

Hermes je nedavno podigao cijenu osnovne Birkin torbe od 25 centimetara u svojim prodavnicama u SAD za 10 odsto, i ona sada iznosi 11.400 dolara (oko 10.500 eura) bez poreza na promet, pokazuju podaci foruma za luksuzne torbe "PurseBop".

Cijene rjeđih modela popularne Birkinice, od egzotične kože poput krokodilske kože, skočile su više od 20 odsto. Pariški luksuzni brend kaže da podiže cijene samo da bi nadoknadio veće troškove proizvodnje, ali je ovogodišnje povećanje cijena najveće u posljednjih deset godina, ako ne i duže.

A francuski brend se može osjećati pod pritiskom da brani svoju reputaciju kao proizvođača najskupljih tašni na svijetu.

Razlika u cijeni između Hermesove torbe i njenog najbližeg konkurenta, Chanel Classic Flap srednje veličine, prema riječima osnivača "PurseBopa" Monike Arori, smanjila se sa 70 odsto u 2019. na dva odsto prošle godine. Šanel koji je u privatnim vlasništvu podigao je cijenu svoje najpopularnije tašne za 75 odsto od prije pandemije.

Značajno povećanje cijena referentnih proizvoda luksuznih brendova je mnogo širi trend. Pradina Galleria torba koštaće kupce 4.600 dolara (oko 4.200 eura) – 85 odsto više nego 2019, prema onlajn arhivi „Wayback Machine“. U korak sa ovim trendom su i cijene Ladyi Dior torbi Kristijana Diora i Neverfull torbi Louis Vuittona – obe su skuplje za 45 odsto, prema podacima PurseBop-a.

Kako je američki indeks potrošačkih cijena porastao za petinu od 2019. godine, luksuzni brendovi moraju da nadoknade veće troškove rada i materijala. Ali povećanje inflacije je takođe način za njih da se izbore sa izazovom koji predstavlja njihov uspjeh: kako da održe reputaciju ekskluzivnosti u isto vrijeme, kao i jaku prodaju.

Luksuzni brendovi su izuzetno porasli posljednjih godina, uz pomoć ograničenja zbog kovid-19, kada su potrošači imali manje mjesta za potrošnju. Samo odjeljenje LVMH-a za modu i kožnu galanteriju skoro se udvostručilo od 2019. godine, sa prodajom od 42,2 milijarde eura prošle godine. Guči, Šanel i Hermes zarađuju više od 10 milijardi dolara godišnje. Jedan od načina da se izbjegne prekomjerno izlaganje je da se proda manje stvari po mnogo višim cijenama.

Mnogi željni kupci više ne mogu da priušte sebi torbe, ali luksuzni brendovi ne mogu rizikovati da izgube grupu kupaca u potpunosti. Ovo može objasniti zašto su brendovi kao što su Hermes i Prada lansirali linije šminke, a vlasnik Guccija Kering je otišao još dublje sa linijom naočara za sunce. Ove jeftinije kategorije mogu biti svojevrsne utješne nagrade, a istovremeno se mogu prodati u desetinama miliona bez rizika od zasićenja tržišta.

"Kozmetika je nevidljiva – osim ako ne uhvatite nekoga kako nanosi ruž i vidite logo, ne možete prepoznati brend", kaže Luca Solca, analitičar luksuza u Bernsteinu.

Većina rasta luksuzne industrije u 2024. dolazi od povećanja cijena. Očekuje se da će prodaja ove godine porasti za sedam odsto, pokazuju procjene Bernsteina, iako brendovi prodaju samo 1 do 2 procenta više stvari.

Ograničavanje rasta obima na ovaj način funkcioniše samo ako je brend toliko popularan da kupci neće odustati zbog povećanja cijena i preći na drugi brend. Neke kompanije su možda podigle cijene iznad onoga što potrošači misle da vrijede.

Prodaja Pradinih torbica porasla je za nešto manje od jedan odsto u posljednjem kvartalu, dok jeftiniji sestrinski brend grupe, Miu Miu, raste brže.

Međutim, ovo povećanje cijena može izazvati i pomalo nespretna poređenja. Sa cijenom većom od 1.800 eura, Burberijeva mala Lola torba danas je oko 40 odsto skuplja nego što je bila prije nekoliko godina. A poređenje cijena može navesti kupce luksuznih modnih komada da promijene svoju odluku o kupovini. Tako da mogu odlučiti da su isprobani i pravi stilovi poput Louis Vuittonove Neverfull torbe, koja je sada nešto jeftinija od Burberijeve torbe, i dalje bolja kupovina – pogotovo zato što Louis Vuitton torbe bolje drže svoju vrijednost na tržištu preprodaje.

Agresivna povećanja cijena takođe mogu natjerati kupce da pogledaju veb-sajtove polovnih luksuzne robe. Ako se jedva korišćena Prada Galleria torba u odličnom stanju može pokupiti za 1.500 dolara na veb lokaciji za luksuznu preprodaju The Real Real, plaćati tri puta veći iznos za potpuno novu torbu manje je privlačno.

Ova strategija neće raditi za sve, ali za najbolje luksuzne brendove, proširenje spektra cijena može pomoći da se rizici rasta drže pod kontrolom, prenosi T portal.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Llla
10.03.2024 04:41

Dok god bude postojale dame koje se tako predstavljaju i takmice bice i tih torbica , simbola tastine , dok toliki ljudi gladuju nekome puniti dzepove zbog tih nepotrebnih kic trica . No

1 0

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.