Četvrtak, 21.03.2024 | 11:33
IZVOR: kolektiv.me

Crnogorska premijera muzičke priče "Mali princ" pred prepunom velikom salom KIC-a

Crnogorska premijera muzičke priča “Mali princ” sinoć je upriličena pred prepunom velikom salom KIC-a “Budo Tomović”, te je izazvala oduševljenje mnogobrojne publike među kojom su bili pripadnici svih generacija.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Organizatori ovog događaja bili su Francuski institut Crne Gore i Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” koji su na ovaj način obilježili Međunarodni dan Frankofonije i 80 godina od smrti planetarno poznatog pisca, najčuvenijeg po romanu “Mali princ”, Antoana Sent-Egziperija.

Autor ovog djela je francuski kompozitor, pijanista i dirigent Tjeri Ile, koji je uz violinistkinju Klaru Serna, KIC-ov kamerni orkestar “Creation” i naratore Sogdian i Joana Uresa, predstavio muzičku interpretaciju ovog klasika francuske književnosti.

“Koncert je bio izuzetan, pun emocija i predivne muzike. Izuzetno nam je drago što su nam ponovo u goste došli bračni i muzički par, kompozitor Tjeri Ile, koji je istovremeno i pijanista i dirigent, sa Klarom Serna, koja je fantastična violinistkinja, a ovom prilikom je bila koncert majstor našeg orkestra “Creation” koji formiramo za ovako specifične i specijalne događaje. Zadovoljstvo je bilo da sam mogla da okupim mlade muzičare u ovom orkestru koji su tri dana sarađivali sa francuskim umjetnicima i predstavili djelo Mali princ na izuzetno profesionalan i emotivan način”, kazala je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

Ova muzička priča ujedno je i nastavak uspješne saradnje KIC-a i bračnog para Ile - Serna koji su se crnogorskoj publici prethodne godine predstavili muzičkom pričom “Mandolina iz Lavova”.

“Osjećamo se kao da se vraćamo porodici, ali smo upoznali i 13 novih prijatelja - mlade muzičare koji su bili u orkestru. Iako je bio veliki izazov raditi na ovako velikom djelu, proces nam je olakšalo to što Sent-Egziperi diverzifikuje jezik sa mnoštvo emocija, humora, slika i boja u svom tekstu. Svirati ovo djelo sa mladim muzičarima je uvijek sjajna emocija, jer novi ljudi upoznaju moju muziku. Riječ je o transmisiji među generacijama što je jako moćno,” istakao je autor djela, Tjeri Ile.

Ovom prilikom se sa novom kvalitetnom muzikom, francuskim jezikom i predivnim odlomcima kultnog “Malog princa” upoznala mnogobrojna mlada publika. U muzičkoj priči su uživali učenici osnovnih škola iz Podgorice “Pavle Rovinski”, “Milorad Musa Burzan”, “Sutjeska” i “Savo Pejanović”, iz muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara”, studenti francuskog jezika sa Univerziteta Donja Gorica…

Foto: KIC "Budo Tomović"

Publika je kroz ovo muzičko djelo pratila priču o avanturama malog princa koji putuje kroz svemir i susreće različite likove koji mu pomažu da razumije suštinu života, nauči važne lekcije o prijateljstvu, ljubavi i odgovornosti.

“Ovo je bilo prelijepo veče i prelijep Dan frankofonije! Ovo je most između generacija… Mali princ je kultno djelo, njegova poruka je ono što je univerzalno - Uvijek osluškuj i sudi srcem, jer su ključne stvari nevidljive očima. To je samo jedna od moćnih poruka Malog princa,” istakla je violinistkinja Klara Serna koja je i inspirisala muža da napiše muziku po uzoru na francuski književni klasik.

Iako je muzička priča u originalu pisana za klavir i violinu i već 12 godina gostuje u zemljama širom svijeta, ovo je prvi put da je svirana sa kamernim orkestrom crnogorskih mladih muzičara - Creation. Crnogorskoj premijeri u KIC-u su prethodila tri dana ispunjena muzikom i napornim radom uloženim da bi se u tako kratkom roku dobio ovako kvalitetan završni proizvod.

“Iskustvo je sasvim novo, nemamo toliko puno prilika da jedno ovakvo djelo izvodimo u Crnoj Gori. Čini mi se da smo uz sav napor dirigenta i kompozitora i koncert majstorke, uz sve moguće sugestije koje se tiču samog djela, uspjeli da to donesemo na jedan fin način. Svi smo zadovoljni i čini nam se da je koncert bio dosta uspješan,” kazao je violinista orkestra Creation, Dušan Obrenović.

Nakon velikog uspjeha sinoćne izvedbe “Malog princa”, KIC “Budo Tomović” i za naredni period priprema kvalitetan muzički program.

“Muzički program nastavićemo 28. marta kada će u okviru ciklusa “Mladi talenti” nastupiti gitaristkinja Nađa Grdinić, maturantkinja Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić", dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, tako da nam je veliko zadovoljstvo što ćemo je prvi put predstaviti u KIC-u kao solistu u okviru cjelovečernjeg koncerta,” najavila je urednica muzičkog programa u KIC-u, Maja Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.