Srijeda, 27.03.2024 | 21:26
IZVOR: index. hr

Da li znate koja je materija NAJSKUPLJA NA SVIJETU? Cijena joj je u MILIONIMA

I vjerovatno za nju nikada niste čuli.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ako ste mislili da su zlato i dijamanti skupi, moraćete da preispitate svoj koncept skupog?

Odmah da znate da nisu u pitanju ni namirnice kao što su bijeli tartufi i kavijar?

Najskuplja materija na svijetu zapravo je prah po imenu endoedarski fulereni na bazi atoma azota, koji košta 140 miliona dolara po gramu. Da, dobro ste pročitali.

Naučnici sa Oksforda iz firme Designer Carbon Materials razvili su 2015. godine novi materijal koji bi mogao biti korišćen za izradu nevjerovatno preciznih atomskih satova, koji bi zbog toga mogli biti izuzetno mali. Tipični atomski satovi su veličine sobe.

Atomski satova su dio GPS sistema, a mogućnost izrade minijaturnih satova bi poboljšala ne samo smjernice za rutu već i mogućnost autonomnih automobila, pošto bi tačnost ugrađenih atomskih satova mogla pomoći GPS sistemima da prate lokaciju automobila čak i tamo gdje je GPS signal slab, na primjer kroz tunele, što bi učinilo daljinsku vožnju mnogo bezbjednijom.

Materijal je u osnovi minijaturni kavez atoma ugljenika, sa atomom azota unutra, a firma računa da bi u budućnosti svi naši pametni telefoni mogli sadržati mini atomske satove. Prvi put otkriveni 1985., endoedarski fulereni nastaju zatvaranjem atoma (ne nužno azota) u kavez od 60 atoma ugljenika.

U tim kavezima atomi ugljenika se poređaju na sličan način kao vrhovi fudbalske lopte, odakle dolazi njihov nadimak "bucky balls". Ove zatvorene molekule imaju znatno unaprijeđena fizička i elektronska svojstva u poređenju sa "normalnim".

Ni istraživanje jednog od najskupljih materijala na Zemlji nije bilo jeftino. Naime, 2013. Oksfordski univerzitet je sa dva partnera dobio 1.5 miliona funti istraživačkih dotacija za razvoj proizvodnih metoda "za povećanje proizvodnje endoedarskih fulerena do nivoa grama", piše Index.hr.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Dizdarević: Pozivamo Vladu da učini civilizacijski iskorak i da doprinos da sačuvamo žrtve Srebrenice od zaborava

Subota, 27.04.2024 | 11:38

Duboko zabrinjava činjenica da Vlada Crne Gore danima izbjegava da se izjasni po pitanju kosponzorstva Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici i, na taj način, nas vraća gotovo 30 godina unazad pokušavajući zloupotrebiti masakar koji je nezabilježen u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata u dnevnopolitičke svrhe i vraćanje dugova svojim finansijerima i koalicionim partnerima, saopštio je potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević.

Objavljena LISTA - Ovo su NAJOPASNIJE ZEMLJE svijeta za posjetiti u 2024. godini

Subota, 27.04.2024 | 11:20

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS.

Horoskop za MAJ 2024. - Pročitajte šta čeka vaš horoskopski znak poslije RETROGRADNOG MERKURA

Subota, 27.04.2024 | 11:02

Kroz april smo živeli retrogradni Merkur koji smo snažno osjetili u svakom aspektu. Maj će biti nešto laganiji iako i on donosi svoje promjene.

Vujović - Poslati jasnu poruku da nije prihvatljiva atmosfera u kojoj je legitimno zastrašivati novinare

Subota, 27.04.2024 | 10:22

Najoštrije osuđujem ponašanje lokalnih funkcionera DPS-a iz Bijelog Polja koji su novinarku Alisu Hajdarpašić, dopisnicu TV „Vijesti" onemogućili da izvrši novinarski zadatak, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

SUDAR autobusa i automobila, jedna osoba teško povrijeđena

Subota, 27.04.2024 | 09:54

U udesu koji se dogodio na putu Budva - Cetinje, iznad mjesta Lapčići, jedna osoba zadobila je teške povrede.

Ova vrsta ribe je NAJZDRAVIJA, losos završio na drugom mjestu

Subota, 27.04.2024 | 09:48

Po preporukama, trebalo bi jesti dvije porcije ribe nedeljno, a osim što je ukusna i hranljiva, ona je izuzetno zdrava.

"ŽRTVOVALA sam dosta toga, bila sam lojalna..." Šakira progovorila o vezi sa Pikeom

Subota, 27.04.2024 | 09:25

Pop pjevačica Šakira je u nedavnom intervjuu za "Marie Claire" istakla da je uvijek bila lojalna svom partneru, te da je dosta toga žrtvovala u 11-godišnjoj vezi sa čuvenim fudbalerom Đerardom Pikeom.

SAVRŠENA KOMBINACIJA ukusa za dobro jutro - Pripremite neodoljivi PARFE

Subota, 27.04.2024 | 09:05

Niste ljubitelj komplikovanih doručaka?

Spajić pred poslanicima - PREMIJERSKI SAT zakazan za 9. maj

Subota, 27.04.2024 | 08:41

Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na posebnoj sjednici Skupštine koja je zakazana za 9. maj, saopšteno je iz Skupštine. Sjednica Skupštine zakazana je za 12 sati.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.