Srijeda, 03.04.2024 | 18:59
IZVOR: n1.info.rs

Znate li zašto u tržnim centrima NEMA SATOVA?

Postoji pametan razlog zašto su satovi tako rijetki u tržnim centrima, a to je mali trik koji se zove temporalna distorzija.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Nekima najdraža zanimacija, a nekima nužno zlo – rijetko koja osoba nije provela nekoliko sati lutajući u bespućima tržnih centara. A mnogi su vjerovatno izgubili i pojam o vremenu. Međutim, jeste li ikada primijetili sat u nekom od centara?

Odgovor je vjerovatno – ne. Tržni centri su jedna od onih mjesta gdje vrijeme kao da ispari i gdje bi 20-minutni šoping mogao lako da se pretvori u višesatno trošenje novca, piše Metro.

Zapravo, postoji pametan razlog zašto su satovi tako rijetki u tržnim centrima, a to je mali trik koji se zove temporalna distorzija. Odnosno, to je čin mijenjanja percepcije osobe o vremenu.

Dakle, kako to funkcioniše? I, da li nas to tjera da trošimo više novca?

“Nepostojanje satova u tržnim centrima pomno je razrađena strategija, duboko ukorijenjena u psihologiji potrošača”, kaže psihologinja Laura Geige.

Ona kaže da je to osmišljeno da produži trajanje vaše posjete, a samim tim i vaše izdatke.

“Tržni centri su projektovani da budu samostalni svemiri u kojima se konceptom vremena suptilno manipuliše. Namjerno izostavljanje satova strateški je element psihologije okoline, čiji je cilj da vas odvoji od prolaska vremena”, dodaje.

Zaboravljamo na vrijeme dok kupujemo

I kako zaboravljamo na vrijeme dok kupujemo, usput podstičemo udubljivanje u iskustvo kupovine. Ne možemo da skrenemo pogled.

“Što duže ostanete u ovom bezvremenom stanju, veća je vjerovatnoća da ćete dodatno kupovati, podstaknuti odvajanjem od spoljnih vremenskih obveza i rasporeda”, objašnjava Laura.

To nije jedina taktika kojom vas tržni centri privlače: oni takođe stvaraju određenu vrstu atmosfere pomoću kontrolisane rasvjete, temperature i muzike u pozadini.

“Ovi osjećajni znakovi osmišljeni su da bi podigli vaše raspoloženje, smanjili stres i suptilno podstakli potrošnju stvaranjem okruženja koje djeluje umirujuće i podsticajno”, kaže Laura.

Tehnike za privlačenje ljudi

Javna je tajna da trgovine i supermarketi koriste tehnike kako bi privukli ljude da troše više novca. Jeste li se ikada zapitali zašto u prodavnicama često sviraju opuštene pjesme?

To je zapravo psihološka tehnika.

“Supermarketi obično puštaju sporiju muziku kako bi se kreirala mirna atmosfera bez žurbe ostavljajući vas u prodavnici što duže”, rekao je Richard Price, stručnjak za uštedu novca i direktor online supermarketa Britsuperstore.

“Kako biste se izborili s tim kada obavljate nedjeljnu kupovinu, svakako sebi postavite vremensko ograničenje – sat je odlična početna tačka”, dodaje.

Takođe, s godinama kolica za kupovinu su postala veća, kako bismo unutra mogli i staviti više robe.

“Što su veća kolica, veća je vjerovatnoća da ćete na kraju da potrošite više, pa umjesto toga pokušajte da se zadržate na ručnoj korpi”, objasnio je Richard.

“Istraživanje je pokazalo da kada se veličina korpe udvostruči, potrošači kupuju 40 posto više”, kaže.

I, prilično je uobičajeno da se skuplji proizvodi postavljaju na police u ravni očiju. Da biste pronašli jeftinije alternative, samo pogledajte malo više ili niže.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

SLAVLJE u KRALJEVSKOJ porodici - OGLASILA se i Kejt Midlton (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:57

Kejt Midlton se danas ponovo oglasila objavivši fotografiju svoje ćerke, princeze Šarlot Elizabet Dajane, u čast njenog devetog rođendana.

FOTO/VIDEO: Tradicionalnim Abrumom oživio karnevalski duh Budve: "Ljudima treba da se opuste i zabave na ovakav način"

Srijeda, 01.05.2024 | 10:08

Atraktivan program 21. izdanja Međunarodnog budvanskog karnevala nastavljen je sinoć Tradicionalnim Abrumom tokom kojeg su veseli Feštađuni i karnevalisti pozivali građane i posjetioce Starog grada i okoline na Veliki budvanski karneval.

Neviđeno do sad! Za 1€ ideš na EURO – Evo šta je potrebno da uradiš

Srijeda, 01.05.2024 | 08:57

Zapleši ritmom fudbalske igre i osjeti uzbuđenje, jer Minhen te zove, a Meridian vodi na EURO 2024! Od danas je svaki tiket recept za nezaboravnu dozu navijačkog adrenalina!

U prave ruke: Čovjek koji se osam godina bori sa rakom osvojio džekpot od 1,3 milijarde dolara

Utorak, 30.04.2024 | 18:07

Ako je ikada neka nagrada pala u prave ruke, onda se to desilo prije nekoliko dana kada je imigrant i muškarac koji se osam godina bori sa rakom dobio premiju od preko milijardu dolara.

Prema podacima MONSTATA ove opštine su u vrhu sa najvećim platama

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:11

U prva tri mjeseca ove godine plate iznad prosječne u nivou države primali su radnici u opštinama Tivat, Zeta, Pljevlja, Podgorica, Cetinje i Kotor, pokazuju podaci Monstata.

Britni Spirs se ZVANIČNO RAZVELA, evo kome će PRIPASTI IMOVINA

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:01

Slavna pjevačica Britni Spirs je poslije devet mjeseci okončala brakorazvodnu parnicu sa bivšim suprugom.

Korisnici bijesni na Netflix zbog NOVE ODLUKE, dio njih prijeti PREKIDOM PRETPLATE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:56

Korisnici su i ranije bili ljudi zbog nekih odluka kompanije, poput zabrane dijeljenja lozinki, a čini se kako je novi potez nekima bio kap koja je prelila čašu.

Policija ćeSNIMATI košarkašku utakmicu sa Partizanom i fudbalsku sa Arsenalom

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:45

Uprava policije najavila je snimanje fudbalske utakmice Arsenal-Budućnost, kao i košarkaške utakmice Budućnost Voli - Partizan NIS.

Granična policija ZAPLIJENILA preko 300 kg rezanog duvana, KRIVIČNA PRIJAVA protiv jedne osobe

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:23

Policijski službenici Sektora granične policije su na lokalnom putnom pravcu Vladimir – Ulcinj u mjestu Zoganje, kontrolisali putničko motorno vozilo marke Audi A8 i lice koje je njime upravljalo B.P. (28).

PRIRODNE boje za farbanje jaja: Obojite ih namirnicama koje već IMATE KOD KUĆE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:16

Bliži nam se Uskrs, pa je većina domaćica fokusirna farbanje jaja.

Ovo su ZDRASTVENE PREDSNOSTI konzumiranja limuna

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:55

Limun je pikantan, sočan i svjež.

Prema Google pretragama - Ovo je NAJPOPULARNIJA AKTIVNOST među turistima u Crnoj Gori

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:41

Prema posljednjim podacima koje je prikupio i analizirao rafting kamp Modra rijeka, rafting je uvjerljivo na vrhu liste kao najpopularnija aktivnost za turiste u Crnoj Gori, sa prosječnom mjesečnom potražnjom na Google od 19500 pretraga.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.