Četvrtak, 09.05.2024 | 17:09
IZVOR: cdm.me

PES: Vlada amandmanskim djelovanjem precizirala da se NIJEDAN NAROD ne može smatrati GENOCIDNIM

Najave Demokratske narodne partije (DNP) da će razmotriti podršku Vladi je apsolutno legitiman potez, poručuju iz Pokreta “Evropa sad”.




Foto: Pokret Evropa sad 

“Međutim, razlozi su jako upitni ako uzmemo u obzir da aktuelna Vlada ne vodi politiku ni protiv jednog naroda, a pogotovo ne djeluje protiv srpskog i crnogorskog”, naveli su iz PES-a u reagovanju na najavu DNP-a.

Amandmani u vezi Rezulucije o Srebrenici na kojima radi crnogorska Vlada i diplomatija, prema njihovim riječima, upravo su usmjereni na individualizaciji zločina i afirmaciji poštovanja mirovnog sporazuma u Dejtonu, što, kažu, “takođe garantuje opstanak entiteta, računajući i Republiku Srpsku”.

“Stoga je jasno da je Vlada svojim djelovanjem precizirala da se nijedan narod ne može smatrati genocidnim”, naveli su iz PES.

Međutim, dodaju da PES će podržati sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

“Takođe, podsjećamo da je program Evropa Sad 2 već počeo sa implementacijom povećanjem minimalnih penzija, a u toku su sve radnje u pravcu pune implementacije, odnosno povećanja minimalne i prosječne plate”, naveli su iz pokreta.

U PES-u smatraju da je “apsolutno neutemeljena” konstatacija u saopštenju DNP-a da PES krši Sporazum tako što, kako navode, “potencira i otvara teme koje nas dijele po nacionalnim, vjerskim i ideološkim šavovima”.

“PES je politička struktura koja jasno ističe da su prioriteti ubrzani evropski put, unapređenje životnog standarda i vladavina prava. U svim segmentima u rekordnom roku isporučeni su konkretni rezultati, a sa druge strane neki drugi politički subjekti, u nedostatku vizije, potenciraju one teme koje nas dijele i svađaju”, zaključuju iz PES-a.

ČITAJTE DETALJNIJE!

DNP o NAJAVI da će Crna Gora GLASATI za rezoluciju o Srebrenici: Dovedena u pitanje PODRŠKA Spajićevoj Vladi

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Živković: Vjerujemo da ćemo tokom ove ili početkom naredne godine imati vanredne parlamentarne izbore

Subota, 01.06.2024 | 17:14

Bijelom Polju danas je na opštinskoj izbornoj konvenciji DPS izabran odbor od 86 članova, a Konvenciji je prisustvovao lider stranke Danijel Živković koji je istakao da je zadovoljan situacijom na terenu.

Vujović: Vučić je klasični politički nasilnik - morate mu se suprostaviti

Subota, 01.06.2024 | 16:57

Vučiću se kao svakom nasilniku i diktatoru mora jasno reći - dalje ruke od Crne Gore, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, osvrćući se na miješanje predsjednika Srbije u lokalne izbore u Budvi.

Koprivica sa Pele i Maske: Francuska partner Crnoj Gori na evropskom putu

Subota, 01.06.2024 | 12:05

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica sastao se sa generalnim direktorom Ekspertiz Frans francuske agencije za međunarodnu saradnju u tehničkim pitanjima Žeremijem Pele, i ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske.

Osnovni sud Pljevlja: Nezakonito razriješenim direktorima škola biće ISPLAĆENO 55.340 EURA

Petak, 31.05.2024 | 21:43

Za naknadu štete u vidu izgubljene zarade zbog nezakonitog razrješenja dužnosti direktora u vaspitno-obrazovnim ustanovama u više predmeta je dosuđen iznos od 55.340,41 eura, saopšteno je iz Osnovnog suda u Pljevljima.

Konatar: Mandić da kaže zbog koga i zašto NIJE ODRŽANA sjednica

Petak, 31.05.2024 | 20:26

Poslanik i potpredsjednik GP URA Miloš Konatar pozvao je predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića da saopšti zbog koga i zašto nije održana današnja sjednica parlamenta.

Živković: Vjerujemo da ćemo tokom ove ili početkom naredne godine imati vanredne parlamentarne izbore

Subota, 01.06.2024 | 17:14

Bijelom Polju danas je na opštinskoj izbornoj konvenciji DPS izabran odbor od 86 članova, a Konvenciji je prisustvovao lider stranke Danijel Živković koji je istakao da je zadovoljan situacijom na terenu.

Vujović: Vučić je klasični politički nasilnik - morate mu se suprostaviti

Subota, 01.06.2024 | 16:57

Vučiću se kao svakom nasilniku i diktatoru mora jasno reći - dalje ruke od Crne Gore, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, osvrćući se na miješanje predsjednika Srbije u lokalne izbore u Budvi.

Alarmanti podaci - U Crnoj Gori prošle godine od posljedica pušenja preminulo skoro 2.000 osoba

Subota, 01.06.2024 | 16:40

U Crnoj Gori je prošle godine od posljedica pušenja preminulo blizu 2.000 osoba.

Bivši crnogorski reprezentativac postao trener niškog Radničkog

Subota, 01.06.2024 | 16:34

Nekada je oduševljavao borbenošću i kvalitetom u dresu crnogorske fudbalske reprezentacije, a sada je spreman da pokaže da može da bude uspješan i kao trener.

UKUSNA I OSVJEŽAVAJUĆA: Salata od prženih paprika i feta sira

Subota, 01.06.2024 | 16:17

Salate su odličan izbor, jer su lagane i brzinski se spremaju. Takođe možete da ih služite i kao prilog uz meso, a danas vam preporučujemo da isprobate i ovaj recept

Roditelji koji praktikuju ove 3 stvari uništavaju samopouzdanje kod svoje dece

Subota, 01.06.2024 | 15:55

Iako su vaše namjere dobre, one mogu loše da utiču na vašu djecu. Terapeutkinja Lara Dželoul upozorava na tri oblika ponašanja roditelja koja uništavaju samopouzdanje djece.

Pljevlja: Zbog nezakonitih odluka Vesne Bratić, država mora da plati preko 55.000 eura

Subota, 01.06.2024 | 15:30

Osnovnom sudu u Pljevljima podnijeto je 10 tužbi protiv Crne Gore-Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem je čelu bila Vesna Bratić, radi poništaja odluke o razrješenju dužnosti direktora u vaspitno-obrazovnim ustanovama i 12 tužbi radi naknade štete u vidu izgubljene zarade s tim što je u jednoj tužbi tražen i poništaj odluke o razrješenju dužnosti direktora u vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Istraživači tvrde: Tokom spavanja, jedna navika može da bude RANI ZNAK OPASNE BOLESTI

Subota, 01.06.2024 | 14:45

Istraživači kažu da pojedine navike tokom spavanja mogu da budu simptomm određenih poremećaja u tijelu i opasnih bolesti.

Simpozijum EPCG NET 2024 - Vrijeme je da zemlje zapadnog Balkana zaključuju PPA ugovore

Subota, 01.06.2024 | 14:12

Zakon o korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora u finalnoj je fazi i uskoro će biti pred poslanicima, u Crnoj Gori će početkom sljedeće godine biti objavljene prve aukcije za tržišne premije, a preduslov razvoja PPA ugovora je zdrava ekonomija.

"Skriveno blago ranog univerzuma" - Pronađena NAJDALJA i NAJSTARIJA galaksija do sada

Subota, 01.06.2024 | 14:03

Nasin teleskop „Džejms Veb“ otkrio je najdalju galaksiju u univerzumu i omogućio nam fascinantan uvid u najraniji period kosmosa.