Srijeda, 15.05.2024 | 08:52
IZVOR: kolektiv.me

FOTO: BBC World Travel Show snima sa Laboratorijom za arheologiju pomorstva

Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, privukle su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.




Foto: Univerzitet Crne Gore

Izvanredna multidisciplinarna istraživanja i inovativne prezentacije prošlosti, koje sprovodi tim Laboratorije za arheologiju pomorstva, biće predstavljene gledaocima širom svijeta kroz fascinantne 3D modele, WRECKS4ALL virtuelnu realnost i ronjenja na potonulim brodovima u Boki Kotorskoj.

Tim Laboratorije za arheologiju pomorstva i voditeljka Carmen Roberts, uz podršku Adriatic Blue ronilačkog centra iz Herceg Novog, u emisiji posvećenoj Crnoj Gori, predstaviće atraktivne turističke potencijale i istorijske priče crnogorskog podmorja.

"Tema kojom će se tim Laboratorije predstaviti je digitalizacija podvodne kulturne baštine i proizvodnja medija koji prenose, ne samo istorijske poruke, već i doživljaj posete ovim vrednim lokalitetima skrivenim ispod površine mora. Emisija će otkriti istraživačke potencijale Laboratorije i Univerziteta Crne Gore, a potom i bogatstvo podvodne kulturne baštine, roneći i snimajući na olupinama u Boki Kotorskoj, u akvatorijumu Herceg Novog", saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Foto: Univerzitet Crne Gore

Kako su navelu, učešće uBBC World Travel Show serijalu nije samo prilika za prezentaciju jedinstvenog podvodnog naslijeđa Crne Gore, već i prilika da se istakne važnost očuvanja i istraživanja ovih dragocjenih lokaliteta.

"Tim Laboratorije se zahvaljuje na velikoj podršci koju je dobio od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Uprave za pomorsku sigurnost, kao i partnera iz Boke Kotorske koji prepoznaju doprinos i važnost razvoja podvodne arheologije i odgovornog podvodnog turizma u Crnoj Gori. Laboratorija za arheologiju pomorstva i Univerzitet Crne Gore nastavljaju svoju misiju otkrivanja priča iz prošlosti kroz najnovije tehnološke inovacije, inspirišući publiku širom svijeta da cijeni i poštuje nasleđe koje krije Jadransko more", zaključeno je u saopštenju.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Foto: Univerzitet Crne Gore

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Bošnjak: Imamo "EPIDEMIJU“ Luča iza kojih NE STOJI znanje

Utorak, 04.06.2024 | 10:08

Ko treba da snosi odgovornost za ovo ogoljeno posrnuće, za ovoliki broj ponavljača sa Lučama?, uputala je Bošnjak i poručila da učenici nisu krivi.

KCCG - Načelnica Odjeljenja za hemodijalizu PODNIJELA OSTAVKU nakon zahtjeva pacijenata

Utorak, 04.06.2024 | 09:52

Načelnica Odjeljenja za hemodijalizu u Kliničkom centru Crne Gore Branka Gledović podnijela je ostavku na to mjesto nakon što su to zatražili pacijenti koji čekaju na transplantaciju bubrega, saopšteno je TVCG iz KCCG.

Fondacija "Budi human" i Humanost.com: Za šest mjeseci sprovedeno 16 uspješnih akcija i prikupljeno preko 107 hiljada eura

Utorak, 04.06.2024 | 09:07

U proteklih šest mjeseci smo zajedničkim snagama i zahvaljujući vašoj nesebičnosti i velikodušnosti, uspjeli pružiti nadu i podršku onima kojima je to najpotrebnije, saopšteno je iz Fondacije "Budi human" i organizacije Humanost.com.

Jokić: Hiljadu parking mjesta SPAS za kotorske gužve, ali dozvole NEMA

Utorak, 04.06.2024 | 08:15

Saobraćajne gužve i nedostatak parking mjesta najveći su problemi sa kojima se suočava Kotor. Velike kolone vozila primjetne su još od početka maja od tunela Vrmac do grada, a kako je krenula turistička sezona, izgledno je da će ih biti i više, navodi TVCG.

Vlahović: Tražimo određivanje PRITVORA za OSUMNJIČENOG za mučenje psa

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 18:55

Nevladina organizacija „Prijatelji životinja Podgorica“ najoštrije je osudila najnoviji slučaj koji se, prema njihovim saznanjima, desio u Podgorici, a tiče se krivičnog djela mučenje i ubijanje životinja i narušavanje njihovog staništa.

JEDITE ih češće: Namirnice koje "ČISTE PLUĆA"

Utorak, 04.06.2024 | 10:20

Studije su pokazale da konzumacije određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih stvari u organizmu.

Bošnjak: Imamo "EPIDEMIJU“ Luča iza kojih NE STOJI znanje

Utorak, 04.06.2024 | 10:08

Ko treba da snosi odgovornost za ovo ogoljeno posrnuće, za ovoliki broj ponavljača sa Lučama?, uputala je Bošnjak i poručila da učenici nisu krivi.

Meta testira FUNKCIJU koja bi mogla učiniti Instagram SLIČNIJIM YouTube-u

Utorak, 04.06.2024 | 09:57

Brzo prelistavanje AI-generisanih oglasa na Instagramu koje vam nije stalo da vidite uskoro možda više neće biti opcija.

Da li je dizanje TEGOVA nov način PODMLAĐIVANJA kože? Evo šta kažu STRUČNJACI

Utorak, 04.06.2024 | 09:45

Žene koje su dizale tegove podebljale su svoj sloj kože, dok one koje su se bavile aneorobnim vježbama nisu, a zadebljani sloj kože dovodi do manjeg opuštanja, manje pigmentiranih fleka i sveukupno mlađeg izgleda.

Nejmar ODBRUSIO zbog jednog pitanja - "NEMA ŠANSE, to je..."

Utorak, 04.06.2024 | 09:32

Nedavno su se pojavile glasine da Nejmar razmišlja o odlasku s Bliskog Istoka.

Milović: DPS predstavlja JEDINU PARTIJU koja može da obezbijedi STABILNOST Budvi i Crnoj Gori

Utorak, 04.06.2024 | 09:23

Potvrdili smo u Budvi da naša politika ima kičmu i karakter, ocijenio je nosilac liste “Budva može bolje”, Nikola Milović.

OBORIO rekord YouTubea: 26-godišnjak ZVANIČNO ima NAJVIŠE PRETPLATNIKA na platformi (VIDEO)

Utorak, 04.06.2024 | 09:10

Najplaćeniji youtuber svijeta MrBeast je srušio T-Series na listi najpraćenijih YouTube kanala u dugotrajnoj borbi za najveći broj pretplatnika dostigavši cifru od 269 miliona pretplatnika.

NE PRESTAJE da ŠOKIRA - Poznati REPER OPTUŽEN za zlostavljanje (FOTO)

Utorak, 04.06.2024 | 08:56

Loren Piskiota, bivša asistentkinja Kanje Vesta, tvrdi da je dobila otpuštena nakon što joj je slao "odvratne seksualne poruke i video-snimke".

Crnogorske fudbalerke sa Andorom - Žele treću POBJEDU

Utorak, 04.06.2024 | 08:40

Crnogorske fudbalerke večeras gostuju Andori u utakmici 4.kola grupe C3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine. Meč će početi u 19 sati.

Naučnici su OTKRILI tačno VRIJEME kada najčešće nastupa prirodni porođaj

Utorak, 04.06.2024 | 08:34

Britanski naučnici izveli su studiju u kojoj su analizirali pet miliona porođaja i otkrili kada se bebe najčešće rađaju, ali i zašto se prirodni porođaji češće dešavaju u određeno vrijeme.