Srijeda, 15.05.2024 | 16:14
IZVOR: najžena.rs

TEST od 20 SEKUNDI otkriva u kakvom je stanju VAŠ MOZAK

Doktori tvrde da ovaj test može da pokaže da li imate neko neurološko oboljenje.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Sposobnost da stojite na jednoj nozi najmanje 10 sekundi može da bude pokazatelj našeg sveukupnog zdravlja, kažu istraživači koji tvrde da nedostatak ravnoteže može da bude znak nekih osnovnih zdravstvenih problema.

S druge strane, prema novoj studiji "Exercise Medicine Clinic CLINIMEX", Rio de Ženeiro iz Brazila, nemogućnost stajanja na jednoj nozi tokom 20 sekundi da ukazuje na probleme sa mozgom.

Moždani problemi su naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu, što dovodi do nedovoljnog snabdjevanja određenih djelova mozga kiseonikom i hranjivim materijama. Zbog nedostatka kiseonika i hranjivih materija dolazi do oštećenja i odumiranja nervnih ćelija u zahvaćenim djelovima mozga, što se manifestuje oštećenjem funkcija kojima ti djelovi mozga upravljaju.

Moždani udar

Ljudi koji ne mogu da stoje na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga, potvrdilo je jedno istaživanje. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Stroke sprovedeno je na 1.400 ispitanika, a sva mjerenja obavljena su dok su ispitanici stajali bosi, s obje ruke uz tijelo.

Takođe, utvrđeno je i da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one s Alchajmerovom bolešću, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi.

"Utvrdili smo i da oko trećine osoba s više od dve lezije u mozgu ima problema s ravnotežom. Gledajući pacijente sa samo jednom lezijom na mozgu, 16 odsto njih imalo je problema s ravnotežom", naveli su.

Alchajmerova bolest

U časopisu posvećenom Alchajmerovoj bolesti navedeno je da neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi predviđa veću stopu kognitivnog pada.

Lezija znači da moždano tkivo pokazuje oštećenje od povrede ili bolesti, a uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući slabost ili poremećaj čula.

Lezija na mozgu može da bude trag koji je ostao od neke traume koja vam se dogodila u prošlosti. Mogu biti i rezultat nekog benignog (bezopasnog) stanja. Ponekad, čak i nakon detaljne analize, uzrok lezije ostaje nepoznanica.

Većina lezija na mozgu ima karakterističan izgled koji može da pomogne ljekaru u otkrivanju uzroka, a samim tim i budućem tretmanu liječenja. Dodatni testovi su neophodni kada je u pitanju lezija kojoj ljekar ne može da odredi uzrok.

One su često uzrokovane infekcijom, povredom, izloženošću određeni hemikalijama, ali i problemima s radom imunog sistema.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.