Utorak, 21.05.2024 | 09:56
IZVOR: kolektiv.me

Vujović: Proaktivnijim pristupom iskoristiti EU fondove u cilju bržeg rasta kulturnog i kreativnog sektora

Crna Gora bi trebalo da proaktivnije iskoristi fondove Evropske unije (EU) za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji i komunikaciji svih potencijala ovog sektora", poručila je resorna ministarka dr Tamara Vujović.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ona je, na događaju "Prezentacija mogućnosti u okviru EU programa Kreativna Evropa, Horizont Evropa i Erasmus+", koji je organizovalo Ministarstvo kulture i medija, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, kazala da je EU posvećena pomoći kulturnom i kreativnom sektoru.

Ministarka je podsjetila da je Crna Gora učesnica programa Kreativna Evropa, najznačajnijeg fonda Evropske unije za oblast kulture, od samog uspostavljanja programa, navodeći da to stvara mogućnost našim organizacijama i institucijama da učestvuju u nizu otvorenih poziva i koriste bespovratne grantove za realizaciju aktivnosti.

Vujović je ukazala da su u prethodnoj finansijskoj perspektivi, koja je trajala od 2014. do 2020. godine, korisnici iz Crne Gore učestvovali u 20 projekata, a ukupna vrijednost grantova je bila oko milion eura.

"U aktuelnoj finansijskoj perspektivi koja je počela 2021. godine i traje do kraja 2027, naše organizacije i institucije trenutno učestvuju u osam projekata u svojstvu partnera, dok nijedna crnogorska institucija nije nosilac projekta. U navedenom periodu, konkursi koje Evropska komisija objavljuje svake godine imaju ukupan budžet od 2.44 milijarde eura, koji se na osnovu godišnjih radnih planova opredjeljuju za različite oblasti u okviru kulturne, kreativne i audiovizuelne djelatnosti", saopštila je Vujović.

Smatra da nismo u punom kapacitetu iskoristili potencijale programa podrške.

"U poslednje dvije godine zajedno stvaramo bolje trendove, zato ćemo u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji i komunikaciji svih potencijala ovog sektora", poručila je Vujović.

Pojasnila je da je zbog toga događaj posvećen mogućnostima koje crnogorski sektori kulture, obrazovanja i inovacija imaju za saradnju, umrežavanje, izgradnju kapaciteta i realizaciju projekata.

"U kontekstu integracija Crne Gore u Evropsku uniju, pred nama su brojni procesi koji se iznad svega odnose na jačanje profesionalnih kapaciteta i konkurentnosti crnogorskog sektora kulture na evropskom nivou. Zato koristim ovu priliku da vas ohrabrim da učestvujete u brojnim pozivima koje nudi program Kreativna Evropa, o kojima vas Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu informiše na info danima, obukama i događajima koje organizujemo", kazala je Vujović.

Podsjetila je da su krajem prošle godine organizovane tri obuke za pripremu aplikacija u Baru, Beranama i Podgorici kojima je prisustvovalo gotovo sto predstavnica i predstavnika crnogorskih institucija, privrednih društava i civilnog sektora.

"I ove godine ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima, vodeći računa o interesima našeg sektora kulture", zaključila je Vujović.

U svom obraćanju ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, kazala je da je impresivan budžet od 95.5 milijardi eura najambicioznijeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacije "Horizont Evropa" dostupan i crnogorskoj naučno inovativnoj zajednici, privredi i industriji i to pod istim uslovima koje imaju i sve članice Evropske unije.

"Ono što je važno jeste da istaknemo da "Horizont Evropa" nije samo finansijski resurs, već poziv na akciju za sve nas koji želimo da mislimo inovativno, da pređemo granice poznatog i da zajedno gradimo bolju i ljepšu budućnost", navela je Jakšić Stojanović.

Pojasnila je da taj program obuhvata širok spektar tema od zdravstva, klimatskih promjena, energije, zaštite životne sredine do digitalizacije, bezbjednosti društva, ali i teme koje se odnose na kulturu, kreativnost i inkluzivnost društva.

"U pitanju je poseban klaster u okviru drugog stuba programa kroz koji je omogućena direktna podrška istraživanjima koji imaju za cilj jačanje evropske demokratske vrijednost, očuvanje naseg kulturnog nasljeđa i promovisanje socio-ekonomslih transformacija koje doprinose inkluziji i rastu", istakla je Jakšić Stojanović.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Sa druge strane, kako je kazala, Erasmus+ je program koji otvara vrata novim obrazovnim i profesionalnim horizontima za mlade širom Evrope i svijeta.

"Ovaj program pruža inzvanredne mogućnosti za razmjenu znanja iskustava i kultura između naših obrazovanih institucija i partnera širom Evrope i omogućava ne samo našim studentima već i umjetnimicma, nastavnicima i istraživačima da putuju, usavršavaju se i sarađuju sa kolegama širom svijeta. Kroz Erasmus+ program stvaramo mostove koji povezuju Crnu Goru sa evropskim obrazovnim zajednicama, doprinoseći tako razvoju i napretku našeg društva", navela je Jakšić Stojanović.

Istakla je da je Erasmus+ ključni alat u unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja i istraživanja te podržavanju mladih talenata da ostvare svoje potencijale, što je ujedno i vizija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

"Kroz mobilnost, stručno usavršavanje i zajedničke projekte, gradimo mostove ka boljoj budućnosti", kazala je Jakšić Stojanović.

Jakišić Stojanović je kazala i da se posvećenost Ministarstva prosvete, nauke i inovacija ovim programima, odražava se i kroz ovaj događaj, koji ne samo da promoviše ove inicijative, već i podstiče naše naučnike, inovatore i mlade ljude da se uključe i iskoriste prilike koje su pred njima.

"Ponosni smo i jako zadovoljni saradnjom kojom imamo sa Ministarstvom kulture i medija i zbog činjenice da smo svjesni da zajedno možemo da učinimo mnogo više za očuvanje i promociju naše bogate kulturne baštine", zaključila je Jakšić Stojanović.

Prisutnima su se, u uvodnom dijelu, obratile još i Irena Bošković, načelnica Direkcije za programiranje i podršku upravljačkom tijelu u okviru Ministarstva evropskih poslova i Ana Mariguesa Lorentzen, programska službenica za međunarodnu pomoć, socijalnu politiku i civilno društvo u okviru Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Nakon uvodnih obraćnja Anđela Radulović, Rina Muhaj i Milena Ražnatović su predstavile EU programe za nauku i inovacije, obrazovanje i kulturu, a po završetku predstavljanja programa uslijedila je i Panel diskusija: "Kako do uspješnih projekata u okviru EU programa u oblasti obrazovanja, kulture i nauke i inovacija".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Promocija romana „Koferaši“ Edina Krehića

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:10

U okviru redovnog književnog programa KIC-a „Budo Tomović” u srijedu, 5. juna biće predstavljen novi roman Edina Krehića, „Koferaši”. Program će se održati u Multimedijalnoj sali od 20 sati.

Svečano otvorena manifestacija PODGORIČKO KULTURNO LJETO 2024.

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 09:03

Tradicionalna manifestacija "Podgoričko kulturno ljeto" sinoć je svečano otvorena na Trgu nezavisnosti, u Podgorici.

Fotografije Lidije Vukčević Vučurović 4. juna u KIC-u

Nedjelja, 02.06.2024 | 10:53

Deseta samostalna izložba fotografija Lidije Vukčević Vučurović „Putositnice” biće otvorena u utorak, 4. juna, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović” .

Predstave, koncerti, izložbe,.. BOGAT PROGRAM "Podgoričkog kulturnog ljeta" od 2. juna do 20. septembra

Subota, 01.06.2024 | 13:01

Tradicionalna manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto”, ove se godine organizuje 25. put, i trajaće od 2. juna do 20. septembra. U nepuna četiri mjeseca, podgoričkoj publici i posjetiocima Podgorice biće predstavljeni kvalitetni i raznovrsni književni, muzički, pozorišni, filmski, ali i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Podgoričko kulturno ljeto - Predstava “TARZAN – GOSPODAR DŽUNGLE” 2. juna u KIC-u

Petak, 31.05.2024 | 17:01

Predstava "Tarzan - gospodar džungle", koju su po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali Davor Dragojević i Tamara Vujošević Mandić, biće izvedena u nedjelju, 2. juna, u 12 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Strijela, Rogan, Nor Nu, Ljetnja Kiša, Mojsije: Ovo su najneobičnija imena djece poznatih ličnosti

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:59

Posljednjih godina među javnim ličnostima, kako domaćim, tako i stranim, vlada trend davanja neobičnih imena djeci.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima: SMIJENJEN rukovodilac PJ Andrijevica

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:38

VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Miloš Rajković smijenio je danas rukovodioca Područne jedinice Andrijevica, zbog, kako se navodi u saopštenju, brojnih propusta u radu u prethodnom periodu.

"SNP-u i Demokratama nećemo dati podršku za formiranje vlasti u Andrijevici"

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:23

Nosilac liste "Za budućnost naše djece" u Andrijevici Ivan Radojević kazao je da je sigurno da neće dati podršku Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i Demokratama oko formiranja vlasti u toj opštini, te da su potencijalni partneri Pokret Evropa sad i konstituenti nekadašnjeg Demokratskog fronta. Kad je u pitanju DPS, Radojević kaže da trenutno ne razmišljaju o njima.

Na Mašinskom fakultetu 150 mjesta za upis: Inženjeri visoko traženi na tržištu rada

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:22

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore za upis u studijsku 2024/25. godinu predviđeno je ukupno 150 mjesta, i to, po 50 mjesta na tri studijska programa: Mašinstvo, Drumski saobraćaj i Mehatronika.

Promocija romana „Koferaši“ Edina Krehića

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:10

U okviru redovnog književnog programa KIC-a „Budo Tomović” u srijedu, 5. juna biće predstavljen novi roman Edina Krehića, „Koferaši”. Program će se održati u Multimedijalnoj sali od 20 sati.

Futa otkrio šta će uraditi sa neobjavljenim tekstovima Marine Tucaković: "Dvije, tri pjesme su kompletne"

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 11:09

Stihovi Marine Tucaković proslavili su brojne pjevače.

Anđušić: Izborni rezultat prilika da pokušamo da vratimo vlast u Andrijevici

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 10:56

Ostvareni rezultat u Andrijevici prilika je da kao najjača partija pokušamo da vratimo vlast i preuzmemo tu opštinu sa političkim subjektima građanske profilacije koji bi bili spremni sa nama da vrate tu opštinu na onaj kolosjek na kojem je bila prije svega ovoga, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić.

Poseban dan u domu Marije Šerifović: Pjevačica se emotivnim riječima obratila sinu (FOTO)

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 10:43

Sin Mario joj svakodnevno unosi veliku radost

Jesti ili ne prije spavanja? Ove namirnice su dozvoljene

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 10:27

Imate problema sa spavanjem? Ne možete zaspati od onog čudnjikavog zvuka koji dolazi iz vašeg trbuha?

Oni su NAJSREĆNIJI RADNICI na svijetu, dobijaju BONUSE i do 40.000 eura

Ponedjeljak, 03.06.2024 | 10:07

Njemački proizvođač video igara CipSoft izdao je kultnu igricu „Tibia“ sada već davne 1997. godine. Trenutno ima oko 500.000 aktivnih igrača u 77 svjetova igrica, što je bavarskoj kompaniji u 2023. godini donijelo rekordnu dobit od 14,5 miliona eura, odnosno porast od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu.