Subota, 25.05.2024 | 13:23
IZVOR: index.hr

Predlog stručnjaka - Ove namirnice treba jesti, jer prirodno JAČAJU IMUNITET

Pravilna i uravnotežena ishrana utiče na cjelokupno zdravlje, a određene namirnice svojim hranjivim sastojcima podržavaju rad imuniteta, ključnog za odbranu od različitih bolesti. 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Dijetetičarka Natalie Rizzo izdvojila je nekoliko najboljih namirnica koje bismo često trebali jesti, upravo zato što prirodno utiču i podržavaju rad imuniteta.

Na njenom spisku najviše se nalaze voće i povrće, ali dijetetičarka je izdvojila i namirnice poput jaja i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Namirnice koje je dijetetičarka izdvojila bogate su vitaminima i drugim hranjivim svojstvima koja tijelu pomažu u borbi protiv infekcija, virusa i bolesti. U nastavku donosimo nekoliko najboljih namirnica koje bismo, prema Rizzo, trebali često dodavati u jelovnik. 

Crvena paprika
Prema dijetetičarki, crvena paprika je najbolje povrće za podizanje imuniteta. "Crvena paprika je superhrana bogata vitaminima C, A i B, što znači da ima trostruku moć jačanja imuniteta", ističe ona.

Dodaje da su crvene paprike odličan izbor za obrok jer se mogu jesti sirove, kuvane ili pečene, što znači da se mogu kombinovati u različitim jelima. 

Narandže
Narandže su poznate po tome što sadrže puno vitamina C, stoga ne iznenađuje što se nalaze na spisku namirnica koje podižu imunitet. Međutim, dijetetičarka ističe da kod konzumiranja narandži treba imati na umu jednu bitnu stvar. 

"Ovo voće je prepuno vitamina C i drugih hranjivih materija, ali pazite da ih jedete cijele, a ne samo kao sok. U tijelo ćete unijeti više vitamina ako narandžu pojedete, a ne ako je samo iscijedite", tvrdi Rizzo.

Jaja
Kao još jednu korisnu namirnicu, dijetetičarka je izdvojila jaja. Ističe da su jaja odlična namirnica za prirodno povećanje vitamina D bez izlaganja suncu. "Oni koji unose dovoljno vitamina D rjeđe obolijevaju, a jaja sadrže veliku količinu ovog vitamina koji jača imunitet, posebno žumance koje nikako ne smijete izbjegavati jesti", ističe ona. 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje središnja je namirnica mediteranske ishrane, poznate i kao najbolje ishrane na svijetu. Ono je "bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama", što ga čini dobrim izvorom za sve koji paze na holesterol ili se žele zdravo hraniti za svoje srce. Dodaje da jedenje maslinovog ulja takođe pomaže u "sprječavanju demencije i jača imunitet", prenosi New York Post. 

Spanać
"U spanaću se nalaze vitamini A i K te folna kiselina, gvožše, magenzijum i antioksidansi koji ga čine moćnim povrćem", ističe Rizzo. Tvrdi da bi se spanać trebao često jesti, a može se kombinovati u doručku, salatama, kao prilogu tokom ručka ili večere. Prema dijetetičaru, spanać je "namirnica koju biste trebali jesti više puta nedjeljno".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DPS: Kovačević obesmislio napore NSD-a da sebe prikažu kao pomiritelje, Nikolić: Tužilaštvo hitno da reaguje

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:01

Novi sramni javni nastup predsjednika Opštine Nikšiću i istaknutog člana Nove srpske demokratije, Marka Kovačevića u kojem se Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak ove partije u Vladu, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS) u saopštenju dostavljenom medijima.

Spajić: Za izjavu Kovačevića nema opravdanja, nadležni organi da utvrde sve činjenice i okolnosti

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:00

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da najoštrije osuđuje govor predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića i da je u pitanju užasna izjava za koju nema opravdanja.

Krajem juna o davanju u zakup proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić

Nedjelja, 16.06.2024 | 15:00

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) trebalo bi da na Skupštini dioničara 28. juna razmatraju Predlog odluke o odobravanju nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić i daju saglasnost za potpisivanje.

Cikotić: Dvojno državljanstvo je CRVENA LINIJA za građansku Crnu Goru

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:31

Uvođenje dvojnog državljanstva trenutno je najopasnija stvar za građansku Crnu Goru, saopštila je za Antenu M portparolka SDP-a Amina Cikotić.

Ovo su PROVJERENI NAČINI da izaberete najbolju LUBENICU

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:27

Godinama unazad se raspredaju legende, naučne teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način treba izabrati pravu lubenicu.

Spajić: "Tramp razmišlja o PROGRAMU koji je u suštini Evropa sad"

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:12

Premijer Milojko Spajić saopštio je da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp razmišlja o programu koji je u suštini Evropa sad.

POGLEDAJTE - Mladoženja na LETU za Banjaluku prošetao u ŠTIKLAMA, orila se pjesma (VIDEO)

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:58

Neobičan snimak jednog mladoženje, koji u avionu, na letu za Banjaluku, šeta obučen kao žena, postao je viralan na društvenim mrežama.

REVIJA dokumentarnog filma od 18. juna do 4. jula ŠIROM Crne Gore

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:48

Mreža kinoprikazivača Crne Gore od 18. juna do 4. jula organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

Rijana SNIMA FILM o svom životu? Već izabrala glumicu koja će je igrati

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:27

Pjevačica je vidi kao idealan izbor zbog njenog talenta i sposobnosti da prikaže suptilnosti njenog života i karijere na velikom platnu.

Kako SMANJITI POTROŠNJU VODE u DOMU? Uz ove savjete možete znatno UŠTEDJETI

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:02

Postoji mnogo načina na koje možete uštedjeti vodu u svom domu.