Nedjelja, 05.04.2020 | 14:10
IZVOR: cdm.me

NVO sPas: Pronaći rješenje za bezdomne životinje koje su zbog mjera NKT ostale bez hrane i vode

Širenje koronavirusa i obolijevanje od COVID-a dodatno nas obavezuje da razmišljamo o Svjetskom danu bezdomnih životinja – 4. aprilu. Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) dovele su do toga da su bezdomne životinje u ovom trenutku najugroženije jer se njihova dobrobit svodi na pomoć ljudi, saopšteno je iz NVO sPas.




Foto: Ilustracija, Pixabay

“Podsjećamo na informaciju Svjetske zdravstvene organizacije da psi i mačke ne prenose koronavirus niti mogu da budu zaraženi njime, kao i Svjetske veterinarske vsocijacije za male životinje da dosadašnji dokazi još uvijek snažno ukazuju da COVID-19 ne može da pređe sa kućnih ljubimaca na ljude. Smatramo da ove informacije nisu dovoljno i precizno iskomunicirane sa javnošću”, saopšteno je iz te NVO.

U skladu sa mjerama NKT, gradska skloništa su zabranila posjete organizacijama i volonterima u cilju zaštite zaposlenih. Takođe, zbog mjera NKT, mnoge bezdomne životinje su ostale bez hrane i vode jer su mnogi objekti zatvoreni, uklonjene hranilice, a osobama koje su ih hranile ograničeno kretanje i uvedene druge mjere koje onemogućavaju redovno hranjenje bezdomnih životinja.

“Apelujemo na: Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Veterinarsku komoru, Institut za javno zdravlje i Savjet za zaštitu životinja, da što hitnije, a u komunikaciji i saradnji sa organizacijama koje se bave zaštitom životinja, iznađu rješenje za problem sa kojim se suočavaju bezdomne i životinje u skloništima, kao i volonteri i organizacije koji brinu o njima. Apelujemo da se dođe do najboljeg rješenje kojim će svi biti zadovoljni i koje će biti za najveće dobro životinja koje su na ulicama i podsjećamo da je odnos čovjeka prema životinjama odraz svijesti svakog društva. Hvala Aktivna Zona i NVO Kuća Životinja koji su podržali apel!”, zaključili su u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naće se sutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

Nacionalni parkovi se ZADUŽILI 100.000 da ne bi ugrozili ISPLATU ZARADA za april

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:43

Da se ne bi ugrozila tekuća likvidnost Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), odnosno isplata zarada za april, to javno preduzeće se, odlukom upravnog odbora (UO), kreditno zadužilo 100.000 eura kako bi obezbijedili novčana sredstva za plaćanje opreme i radova u cilju realizacije projekta zaštite prirodnih vrijednosti parkova kroz unapređenje fizičke zaštite,  odgovoreno je Danu iz NPCG na pitanja u vezi sa novonastalim kreditnim zaduženjem.

Rajković: U Jelovoci ZAPLIJENJENI trupci, biće van dometa šumokradica

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:45

Današnjom zaplijenom bespravno posječene građe u Jelovici u Beranama, uspješno je započela borba protiv bezakonja i anarhije koja je vladala na tom području, saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima. 

Radulović: Plav dobija RASKRSNICU vrijednu 300 HILJADA EURA

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:13

Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada eura, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom radne posjete toj Opštini.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Studija POKAZALA - Ljudi najviše VARAJU u ovim godinama

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:44

Istraživanje pokazalo da smo zapravo najskloniji prevari u posljednjoj godini bilo koje decenije života.    

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naće se sutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

BRAVOO - Milenković OBORIO dva rekorda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:38

Najbolji crnogorski plivač Miloš Milenković oborio je dva crnogorska seniorska rekorda u Banjaluci.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.