Subota, 21.05.2022 | 18:19
IZVOR: b92.net

Ljekovi protiv bolova imaju novu PRIMJENU - liječe karcinom, astmu i bolesti srca?

Nesteroidni antiinflamatorni ljekovi (NSAID) kao što su ibuprofen i aspirin se široko koriste za liječenje bolova i upale. Ali čak i pri sličnim dozama, različiti NSAIL mogu imati neočekivane i neobjašnjive efekte na mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i rak.




Foto: Ilustracija/Pexels.com

Do sada je nova studija koju je vodio Jejl otkrila ranije nepoznat proces kojim neki NSAIL utiču na tijelo. Ovaj nalaz može objasniti zašto slični NSAID-i proizvode niz kliničkih ishoda i mogu da informišu o tome kako će se ljekovi koristiti u budućnosti.

Do sada se vjerovalo da antiinflamatorni efekti NSAIL-a nastaju isključivo kroz inhibiciju određenih enzima. Ali ovaj mehanizam ne uzima u obzir mnoge kliničke ishode koji se razlikuju u zavisnosti od porodice ljekova.

Na primer, neki NSAIL sprečavaju bolesti srca, dok ih drugi izazivaju, neki NSAIL su povezani sa smanjenom incidencom kolorektalnog karcinoma, a različiti NSAIL mogu imati širok spektar efekata na astmu.

Sada, koristeći ćelijske kulture i miševe, istraživači sa Jejla su otkrili poseban mehanizam pomoću kojeg podskup NSAIL smanjuje upalu. I taj mehanizam može pomoći da se objasne neki od ovih čudnih efekata.

NRF2 kontroliše veliki broj gena uključenih u širok spektar procesa, uključujući metabolizam, imuni odgovor i upalu. A protein je umiješan u starenje, dugovečnost i smanjenje ćelijskog stresa.

Istraživanje je pokazalo da samo neki NSAIL — uključujući indometacin, koji se koristi za liječenje artritisa i gihta, i ibuprofen — takođe aktiviraju protein koji se naziva faktor 2 koji je povezan sa nuklearnim eritroidom 2 ili NRF2, koji, među svojim brojnim delovanjem, pokreće anti- inflamatorni proces u telu.

"Zanimljivo je i uzbudljivo da NSAIL imaju drugačiji način delovanja od onoga što je ranije bilo poznato", rekla je Ana Ajzenštajn, instruktor na Medicinskom fakultetu Jejla i glavni autor studije. "I pošto ljudi tako često koriste NSAIL, važno je da znamo šta rade u tijelu", prenosi Technology.

Istraživački tim ne može sa sigurnošću da kaže da su neočekivani efekti NSAID-a posledica NRF2 - to će zahtevati više istraživanja.

"Ali mislim da ovi nalazi upućuju na to", rekla je Ajzenštajn.

Ajzenštajn sada istražuje neke od dermatoloških efekata ljekova - koji izazivaju osip, pogoršavaju koprivnjaču i pogoršavaju alergije - i da li su posredovani NRF2.

Ovo otkriće tek treba da se potvrdi kod ljudi, primjećuju istraživači. Ali ako jeste, nalazi bi mogli uticati na to kako se liječi zapaljenje i kako se koriste NSAIL.

Na primjer, nekoliko kliničkih ispitivanja procenjuje da li su ljekovi koji aktiviraju NRF2 efikasni u liječenju inflamatornih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, astma i različiti kanceri; ovo istraživanje bi moglo da informiše potencijal i ograničenja tih ljekova. Pored toga, NSAIL bi se mogli efikasnije propisivati ubuduće, sa NSAIL koji aktiviraju NRF2 i NSAIL koji ne aktiviraju NRF2 koji se primenjuju na bolesti koje će najvjerovatnije liječiti.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
skeptik
21.05.2022 20:56

ne znam koliko je ovo tacno i potvrđeno. ja se trudim i kad boli da ne pijem ove lekove, mozda pre medicinske gljive prirodne ili akopunkturu ili nesto tako, ovo ne moze biti bas zdravo...

2 0

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - "To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRASTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ve kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simptomatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.

Maj za ova dva znaka ZODIJAKA donosi FILMSKU LJUBAVNU PRIČU

Petak, 26.04.2024 | 19:21

Čeka ih romantičan maj, pun preokreta na ljubavnom polju.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom