Ponedjeljak, 03.04.2023 | 12:27
IZVOR: Zadovoljna.rs

Počinje sezona namirnice prepune VITAMINA C – čisti toksine i pomaže kod anemije

U samo 100 gr ove biljke je zastupljeno 80% dnevnih potreba za vitaminom C.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Zelje predstavlja popularnu višegodišnju biljku iz porodice troskota, i važna je napomena da postoje dvije osnovne vrste zelja. Naime, divlje zelje ili livadsko zelje jeste samonikla biljka, a takođe postoji i „pitomo“ odnosno domaće zelje koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.

Zelje je biljka koja je veoma bogata vitaminima, pre svega vitaminom C, te mineralima kakvi su gvožđe, fosfor i kalcijum, piše Majka priroda.

Takođe je poznato da se iz korijenskog dijela biljke, može izdvojiti veoma ljekovita materija koja je poznata kao rumicin koji je po svojim karakteristikama sličan rabarbari.

Kada se posmatra nutritivna vrijednost zelja i njegova prednost za zdravlje, 100 gr zelja sadrži:

48 mg vitamina C;

0,8 gr celuloznih vlakana;

2,4 mg gvožđa;

290 mg kalijuma;

50 mg kalcijuma;

18 mg natrijuma;

43 mg fosfora;

0,3 mg magnezijuma;

0,4 mikrograma vitamina B3;

0,17 mikrograma vitamina B5.

Iako je iz navedenog jasno da je zelje veoma zdrava i nutritivnim materijama bogata namirnica, ono je ranije smatrano takozvanom „hranom za siromašne“. Međutim, jedna od zanimljivih činjenica jeste ta da se zelje i njegova svojstva vrlo cijene u Kini, pa je prema nekim podacima ono bilo hrana radnicima koji su gradili Kineski zid.

Naime, postoje spisi koji govore u prilog tome da su neimarima koji su zidali ovu velelepnu građevinu, uvijek uz pirinač davano i zelje, kao izvor energije.

Najjednostavnije rečeno, zelje je jedan od najmoćnijih antioksidanasa i ima ulogu detoksikacije, pa je nazvano i „čistačem ljudskog organizma“. Zelje se bere u rano proljeće, i u ishrani se koriste listovi biljke, pa se smatra da se ova namirnica baš u tom periodu treba iskoristiti u ishrani.

Važno je međutim da se poznaju neke osnovne karakteristike kako zelje izgleda, te se treba voditi slikama livadskog zelja, a kako bi se ono razlikovalo od sličnih kultura.

Prije svega slike zelja su bitne da bi se ono razlikovalo od biljke koja je kod nas poznata kao „bljuštur“, i koja liči na zelje ali nije preporučena za ishranu.

Neke od najznačajnijih zdravstvenih prednosti zelja, i zašto je ono i hrana i lijek, jesu sljedeće:

– zelje ima snažna diuretska svojstva, te pomaže kod detoksikacije urinarnog trakta i problema sa infekcijama mokraćnih kanala;

– ova biljka ima odlična svojstva u ukupnoj detoksikaciji organizma, i potpomaže rad jetre i crijeva, prije svega zbog bogatstva u vitaminima A i C i pomenutim mineralima;

– zelje je poznati prirodni laksativ, te omogućava čišćenje crijeva od toksina i parazita, prije svega jer je bogato biljnim vlaknima i olakšava tegobe kod zatvora;

– sa druge strane zelje je odlično i za zaustavljanje dijareje jer je bogato elektrolitima koji se u ovim stanjima pojačano gube (prije svega natrijum, kalijum i magnezijum);

– zelje pomaže kod problema sa anemijom izazvanom nedostatkom gvožđa (sideropenijska anemija), jer je izuzetno bogato ovim mineralom;

– zelje je vrlo bogato vitaminom C i u 100 gr ove biljke je zastupljeno 80% dnevnih potreba za vitaminom C pa je odlično za prevenciju skorbuta;

– ova biljka ima poznata protivupalna svojstva i jako je njeno antibakterijsko djelovanje, prije svega zbog visokih koncentracija vitamina C koje sadrži;

– zelje je odlična namirnica za prirodno jačanje imuniteta i odbrambenih svojstava organizma, jer ima obilje vitamina i minerala u svom sastavu;

– zelje pomaže kod različitih problema i oboljenja kože, te se upotrebljava kod raznih formi dermatitisa, zapaljenskih procesa (apscesi) i svraba;

– zbog obilja vitamina A, zelje je odlično i za očuvanje vidne funkcije i retinol iz zelja prevenira oboljenja oka i olakšava neke tegobe vezane za čulo vida;

– poznato je da je zelje jedan od najboljih prirodnih ljekova za tretman gastropareze – stanja koje odlikuje poremećaj nervnih signala u digestivnom traktu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Podržani = osnaženi" - Za projekte organizacija civilnog društva, tokom 2023. izdvojili više od 375.000 eura

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:26

„Podržani = osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave. Tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano je 36 projekata organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od čak 375.720 eura.

EPCG - Radno vrijeme informativno-naplatnih punktova tokom praznika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:20

Tokom predstojećih praznika informativno naplatni punktovi EPCG neće raditi od 1 – 6. maja.   

Zašto je usamljenost kod žena uglavnom povezana sa nekontrolisanom željom za hranom?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:17

Nedavna istraživanja sugerišu da usamljenost može biti ključan faktor povezan sa lošim navikama u ishrani i sa gojaznošću, sa posebnim fokusom na žene.

Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela, dobrom ljetnjom sezonom na sjeveru da pokrijemo gubitke tokom zimske

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:04

U toku je nastavak treće posebne sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini. Na pitanja poslanika odgovara ministar turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Veljko Ražnatović ipak NEĆE dobiti nacionalnu penziju! Drugi bokseri hoće, ali on ne, evo i zbog čega

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:58

Tako blizu, a tako daleko, reklo bi se...

Samsung ima NOVI PUNJAČ - Košta 69,90 EURA, a evo zbog čega je poseban

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:57

Samsungov novi punjač može puniti dva telefona istovremeno, a na evropskom tržištu koštaće 69,90 eura.

Da li će društvene mreže uskoro biti strogo kontrolisane?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:50

Odri Azule, generalna direktorka UNESKA, pozvala je na globalni dijalog kako bi se našao način da se reguliše postupanje kompanija, vlasnika društvenih mreža i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

UP - Uhapšen osumnjičeni za nedozvoljene polne radnje u Danilovgradu

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:27

Danilovgradskoj policiji prijavljeno je da je jedno maloljetno lice seksualno uznemiravano od strane jedne osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Novo rukovodstvo ZZZCG: Evo ko je izabran za VD direktora

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:58

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore danas je, na prvoj sjednici u novom sazivu, imenovao nove članove tog organa upravljanja kao i vršioca dužnosti direktora institucije.