Subota, 05.08.2023 | 09:15
IZVOR: Kolektiv.me

"Ti si najljepši dio mene" Mirjane Zečević - LJUBAV kao inspiracija za roman prvijenac

"Ti si najljepši dio mene", naziv je romana prvijenca Mirjane Zečević.




Ustupljena fotografija, privatna arhiva; Foto: Lazar Kovačević

Nadahnuta emocijom koju nosi i riječima koje, kako ističe, daju smisao svemu što je lijepo, inspiraciju je pronašla u ljubavi prema životu i onome što ta ljubav budi u ljudima.

Sve to, i mnogo više od toga, pretočeno je u pisanu riječ.

"Samom kreacijom riječi i mašte došla sam do početka realizacije mojih snova, a to je da pišem i  pretvorim moj hobi u nešto što će da diše i nađe svoj put do čitalaca. Tako se i rodila knjiga "Ti si najljepši dio mene", iz jednog tijesnog dijela moje duše koji je tražio širinu", navodi Zečević za Kolektiv.me.

Kako otkriva, okosnica priče romana "Ti si najljepši dio mene" je život jedne mlade žene koja traži sopstveni životni put kroz ljubavna iskustva i brodolome, koje joj život donosi kao iskušenja.

Glavni motiv koji se proteže kroz cijelu priču je ljubav kao smisao života, kao pokretač svega.

"Okosnica priče je život jedne mlade žene koja traži sopstveni životni put kroz ljubavna iskustva i brodolome koje joj život donosi kao iskušenja. O njenoj spremnosti da uđe u prostor iskušenja bez obzira na ishod. Ali i o njenoj nepokolebljivoj želji da se nađe. Ideja vodilja knjige je bila oživjeti ljubav na način da njegujemo sve što je sad postalo kliše, otvorena i iskrena ljubav, kao najjača sila koja pokreće svijet. Čitaoci mogu očekivati jedan izlog emocija, koje mogu nositi sa sobom kao ukras, preispitati neka životna pitanja i donijeti nove odluke", ističe naša sagovornica.

Ustupljena fotografija, privatna arhiva; Foto: Lazar Kovačević

A, koliko u knjizi ima ličnog?

Naime, junakinja ove knjige je lik koji može biti blizak svakome, isto toliko može biti lična svima kojima je emocija drugo ime.

Čitajući, u svakom novoj rečenici mogu se pronaći svi oni koji kroz život idu vođeni srcem, i kojima je svaka životna prepreka samo novi izazov, a ne razlog za odustajanje od bilo čega.

"Svaka priča ima svoj identitet, na ovaj ili onaj način. U ovom romanu se mogu pronaći svi koji idu srcem kroz život i kojima su iskušenja bila snažna, i na izgled nepromostiva. Lična može biti svakome ko je odrastao na prostorima Balkana, gdje su emocije zabranjena stvar, a gordost presudna".

Ustupljena fotografija, privatna arhiva; Foto: Lazar Kovačević

"Ti si najljepši dio mene" je samo uvod u književno stvaralaštvo naše sagovornice, i prva stepenica ka budućim projektima i novim pričama. 

Inspiracije ne fali, a novi likovi i priče, svoj život će dobiti u nekim novim romanima.

"Pisanje je ponekad način života i želja koju nije moguće sputati. Knjige jeste uvertira za moje pisanje, nastavak pisanja i razvijanja nekih novih likova i priča  koji će dobiti svoje stranice u budućim knjigama. Kao svako prvo čedo, donijelo  je nešto novo i susret sa nepoznatim u moj život, radujem se budućim projektima, i  novim pričama, kojih će svakako biti u budućnosti, do tada ću raditi sa promociji knjige koju planiram da održim u septembru i okupim bliske prijatelje, buduće čitaoce i naravno predstavnike medija na čijem se interesovanju zahvaljujem", zaključila je Zečević za Kolektiv.me.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo kulture i medija;

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Čitalac
05.08.2023 12:12

Bravo!

3 0

OSTALE VIJESTI

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Sjutra je VELIKI PETAK: Dan je obilježen CRVENIM SLOVOM, a ove običaje bi svi vjernici trebalo da ispoštuju

Četvrtak, 02.05.2024 | 17:14

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju sjutra Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hrist

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Mjesec je ušao u znak Vodolije: Spremite se za velike izazove i emocionalnu distancu

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:31

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, nalazi se danas u Vodoliji i donosi specifične osobe. Ovaj položaj Mjeseca prijaće Vodolijama, Blizancima i Vagama.

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Jača je i od „molim“ i „hvala“: Ova magična riječ od tri slova je ključ koji otvara sva vrata

Petak, 03.05.2024 | 16:48

Ova riječ privlači ljude i čini da vam više vjeruju.  

Jedini ispravan način za pranje jagoda: Samo ovako ćete ukloniti sve bakterije i pesticide iz voća

Petak, 03.05.2024 | 16:25

Evo kako da operete jagode tako da iz njih izađu sve štetne materije i hemikalije

Šta se radi sa starom ČUVARKUĆOM? Prema vjerovanjima su samo DVIJE stvari ispravne

Petak, 03.05.2024 | 16:14

Prema tradiciji se na današnji dan farbaju jaja, a prvo obojeno jaje crvenom bojom se naziva čuvarkuća. U tom trenutku "staro", prošlogodišnje crveno jaje, treba zamijeniti novim

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.

Novi skandal: Ivan Brnović podnio prijavu protiv NN lica zbog sumnje da mu je oteta kćerka

Petak, 03.05.2024 | 15:42

Crnogorski fudbal je odavno dotakao dno, ali ovo što se dešava u posljednjih nekoliko dana prevazilazi sve okvire.

Deset karakternih crta osoba rođenih u maju: Vrijedne i emotivne duše, beskrajno harizmatične

Petak, 03.05.2024 | 15:22

Osobe rođene u maju su ljubitelji putovanja i umjetnosti. Uporni su i ostvaruju sve svoje ciljeve. Evo koje su još njihove karakteristike

Policija sprema prekršajne prijave zbog incidenata u Podgorici, Tivtu i Kotoru

Petak, 03.05.2024 | 15:05

Prethodnih sedmica crnogorski fudbal je bio u centru pažnje javnosti zbog potpuno pogrešnih razloga jer su se dogodila tri velika incidenta u Tivtu, Kotoru i Podgorici.

PET KORAKA za savršeno ispečenu ribu u tiganju

Petak, 03.05.2024 | 14:59

Riba pečena u tiganju je možda i najljepši recept i način pripreme ribe, posebno kada imate zaista dobre filete ili ste možda upecali svoju.

Nadal - Nikada nisam rekao da će se moja karijera ZAVRŠITI na Rolan Garosu

Petak, 03.05.2024 | 14:31

Rafael Nadal je demantovao ranije navode da bi mogao da završi karijeru na Rolan Garosu.

SPEKTAKL u revijalnom dijelu Eurosonga - Nastupiće ove ZVIJEZDE

Petak, 03.05.2024 | 13:55

Poznato je ko će nastupati kao gosti tokom polufinalnih večero Evrovizije 2024, a radi se o izvođačima iz duge i slavne evrovizijske prošlosti.