Subota, 11.11.2023 | 09:14
IZVOR: index.hr

Budite se sa GLAVOBOLJOM? Ovo su mogući UZROCI

Ako legnemo s glavoboljom, velika je vjerojatnost da će do jutra popustiti. Međutim, nisu svi te sreće.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prema istraživanjima, jedna od trinaest osoba budi se s glavoboljom, a postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa.

Apneja u snu

Prema neurolozima, hronične jutarnje glavobolje obično su ili migrene ili tenzijske glavobolje. Migrena je pulsirajući bol na jednoj strani glave, a uz nju se javljaju i osjetljivost na svjetlost ili mučnina.

Tenzijske glavobolje obično se očituju kao snažan pritisak oko glave. Vjerovatnije je da ćete ih iskusiti ako patite od anksioznsti ili depresije.

"Bez obzira na vrstu glavobolje, ona može biti posljedica apneje u snu. Ako se vaš partner žali da dahćete, šmrčete ili se gušite i glasno hrčete, velike su šanse da imate to stanje", rekla je dr. Nasimi Shadbehr za Self.

Ostali simptomi apneje uključuju osjećaj intenzivnog umora, poteškoće s koncentracijom i promjene raspoloženja.

Škripanje zubima noću

Još jedna noćna navika koja bi mogla biti krivac za jutarnje glavobolje jest škripanje zubima u snu ili bruksizam. Mnogi od nas nisu ni svjesni da to rade. Ta navika može stvoriti veliku napetost u vilici, što zauzvrat može uzrokovati jaku jutarnju glavobolju.

Loš san

Loš kvalitet sna može uzrokovati glavobolje, dok ih poboljšana može ublažiti. Ako patite od nesanice i loše spavate, obratite pažnju na stres, anksioznost, depresiju i konzumaciju kofeina, alkohola i nikotina te provjerite kakva je okolina u kojoj spavate.

Stručnjaci savjetuju da idemo na spavanje i budimo se otprilike u isto vrijeme svaki dan, te da se opustimo uz knjigu ili u toploj kupki prije spavanja umjesto da gledamo televiziju. Takođe mogu pomoći redovno vježbanje i zamračena soba.

Tablete protiv bolova

Prečesto ili predugo uzimanje ljekova protiv bolova može izazvati glavobolje.

Hrana i piće

Alergije i osjetljivost na hranu mogu izazvati migrene, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Headache and Pain.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su prerađena hrana, crno vino i zreli sirevi uobičajeni krivci. Uzrok jutarnje glavobolje može biti i kafa. Kofein u poslijepodnevnim satima treba izbjegavati.

Anksioznost ili depresija

Ako patite od anksioznosti ili depresije, možete biti skloniji glavoboljama. Važno je potražiti pomoć ljekara opšte prakse ako mislite da biste mogli biti depresivni. Ljekar može pomoći i ako anksioznost utiče na svakodnevni život ili vam uzrokuje probleme.

Organizacija Cancer Research UK preporučuje obratiti se ljekaru ako imate glavobolje praćene mučninom, ako vas glavobolja budi tokom noći, ako osjećate probleme s vidom ili ako se glavobolja pogoršava tokom nekliko nedjelja ili mjeseci.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UŽIVAJTE u SUNČANIM ZRACIMA - Ove TEMPERATURE su PROGNOZIRANE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:05

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju sunčano i toplo vrijeme.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.