Petak, 17.11.2023 | 11:28
IZVOR: B92, hayat.ba

Sprečava moždani udar, demenciju i srčane bolesti: Ovu aktivnost radite posle 50. godine

Nije čak ni jedenje crvenog mesa ili izbjegavanje vježbanja najgora stvar koju možete da uradite kada imate više od 50 godina, već da se izolujete u društvu.

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Usamljenost očigledno može biti emocionalno, mentalno i psihološki štetna, ali je takođe loša za vaše fizičko zdravlje. Holandsko-kanadski istraživač gerontologije Edi Elmer objašnjava u knjizi "Velikih 100: Novi svijet super-starenja” autora Vilijama Džej Kola da usamljenost "izaziva istrošenost tiijela koja vremenom postaje sve izraženija”.

Zaista, dr Rosan M. Leipzig, stručnjak za gerijatriju, palijativno zbrinjavanje i internu medicinu u Mt. Sinaj, i autor knjige "Pošteno starenje: Insajderski vodič kroz drugu polovinu života“, kaže da usamljenost u starosti zapravo može povećati rizik od smrti za čak 26 odsto, piše yahoo.com.

Kako samoća utiče na vaše zdravlje?

Usamljenost može učiniti osobu podložnijom anksioznosti, depresiji i samoubilačkim mislima – a to se još više odnosi na osobe starije od 50 godina koje će vjerovatno biti podvrgnute starosnoj diskriminaciji.

Što se tiče vašeg fizičkog zdravlja, usamljenost može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije, kaže dr Lajpcig. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, socijalna izolacija i usamljenost su takođe povezani sa većim rizicima od dijabetesa tipa 2 i zavisnosti.

Održavanje društvenih odnosa i veza, kaže dr Lajpcig, ima suprotan efekat, smanjujući te rizike i čak vam pomažu da bolje spavate (što samo po sebi ima mnoge zdravstvene prednosti).

Kako se boriti protiv samoće?

Prema Koleu, usamljenost — posebno među starijima — toliko je rasprostranjena da su neke nacionalne vlade, prije svega Velike Britanije i Japana, zapravo "dodale 'ministre usamljenosti' u svoje kabinete. I dok većina nas neće moći da dobije takvu vrstu pomoći, kako ljudi stariji od 50 godina mogu da razviju i održavaju odnose i izbjegnu društvenu izolaciju?

Dr. Lajpcig savjetuje da je odgovor vjerovatno mnogo jednostavniji nego što mislite. „Samo izgovaranje 'zdravo' može izgledati kao besmislen gest, ali vas zapravo povezuje sa drugom osobom, a to je često jedna od stvari koja vam nedostaje kada se osjećate usamljeno", kaže ona. „Ponekad se to naziva „slaba karika“. Povezujući se sa ljudima, čak i površno, imate kome da idete kada vam je potrebna podrška ili angažovanje i obrnuto – oni će se osjećati otvorenije za povezivanje sa vama.”

Te "slabe veze" mogu vremenom da se učvršćavaju

"Oni takođe mogu dovesti do upoznavanja novih društvenih grupa i mreža i mogu dodatno diverzifikovati vaše društvene veze. Studije pokazuju da što osoba ima više 'slabih veza', to je manji osjećaj usamljenosti." Iako jake veze očigledno mnogo pomažu, kaže dr Lajpcig, mali gestovi i veze sa poznanicima mogu donijeti i nagrade.

Iako su poznanstva divna, jače veze, poput onih sa bliskom porodicom i pravim prijateljima, ključne su za održavanje emocionalnog, fizičkog i mentalnog zdravlja kako starimo. Održavanje prijateljstva nije uvijek lako (svi smo tako zauzeti!), ali je ključno.

"Potrebno je vrijeme da se razvije duboko prijateljstvo, ali počinje tako što ćete preuzeti vođstvo u kontaktiranju sa prijateljima i predložiti vam da se okupite“, savjetuje dr Lajpcig.

"Ne čekajte da neko drugi napravi prvi korak. Samo uspostavljanje veze i početak veze može poboljšati vaše raspoloženje. Ne morate nužno da pravite plan uživo, kaže ona, koliko pokazujete da je druga osoba potrebna, željena i voljena – baš onakva kakva želite da budete. „Dajući nekome do znanja da 'treba da razgovarate' može otvoriti vrata dubljoj vezi, sve dok ne opterećuje druge".

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
😂😂😂
17.11.2023 13:35

Zato treba imati tri (3) žene , minimum .

0 0

UŽIVAJTE u SUNČANIM ZRACIMA - Ove TEMPERATURE su PROGNOZIRANE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:05

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju sunčano i toplo vrijeme.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.