Petak, 24.11.2023 | 17:29
IZVOR: 24sedam.rs

VOZAČI donosimo SAVJETE kako da PRIPREMITE automobil za SNIJEG

Niske temperature, sneg i poledica na putu u potpunosti menjaju kako vaš stil vožnje, tako i performanse automobila.




Foto: Ilustracija Pixabay.com

Iako kalendarski nismo zagazili u zimu, tu su niske temperature, mraz i padavine, a bez obzira na to da li u vašem gradu ima snijega, ovi dani su idealni da se pozabavite pripremom vašeg automobila za zimu, poledicu i snijeg na putevima.

Kvar na automobilu je posljednja stvar koju bismo željeli, posebno prilikom dugih putovanja. Zato, pored redovnog održavanja, preporučuje se da još jednom proverite ispravnost i bezbjednost vašeg vozila tokom zime.

Evo nekoliko korisnih saveta za vozače:

Zimska oprema

Iako je posjedovanje zimske opreme obavezno, važno je provjeriti ispravnost guma i lanaca. Treba imati na umu da dubina šare zimskih guma treba da bude minimalno 4 mm.

Ukoliko ste koristili zimske gume tokom ljetnjih mjeseci, zapamtite da one zbog visokih temperatura asfalta gube na svojim performansama, što direktno utiče na sigurnost vožnje tokom hladnijih dana. Zato se iz bezbjednosnih razloga preporučuje posjedovanje dva seta guma.

Zbog pada pritiska u gumama pri niskim temperaturama, što povećava opasnost od proklizavanja, redovna provera pritiska u gumama je od suštinskog značaja za bezbjednu vožnju. Takođe, treba provjeriti ispravnost rezervnog točka i prateće opreme.

Akumulator

Provjera ispravnosti akumulatora je jedna od osnovnih zimskih obaveza za vozače. Ukoliko sumnjate u njegovu pouzdanost, preporučljivo je konsultovati stručnjaka koji će proveriti i kleme i kablove. Akumulator treba zamijeniti svakih nekoliko godina, stoga ako imate sumnje u njegovu izdržljivost, bolje je zameniti ga pre snega i velikih minusa.

Antifriz i ulje

Sistem hlađenja motora je jedna od ključnih komponenti za njegovo pravilno funkcionisanje, pa je provjera stanja antifriza pre zime od velike važnosti. Nedostatak antifriza može izazvati smrzavanje tečnosti i prouzrokovati ozbiljnu štetu na motoru vozila.

Za pravilan rad motora pri niskim temperaturama, po potrebi, treba zamjeniti ili dopuniti ulje. Zimi se preporučuje korišćenje lakših ulja koja su manje viskozna.

Brisači i tečnost za pranje stakla

Zbog česte upotrebe brisača tokom zimskih padavina, važno je provjeriti njihovu ispravnost i po potrebi zamjeniti metlice. Metlice brisača imaju ograničen vijek trajanja i preporučuje se njihova zamena bar jednom godišnje.

Što se tiče tečnosti za pranje stakla, treba imati na umu da u našim krajevima zimske temperature mogu biti ekstremno niske, pa bi tečnost koja se ne smrzava na velikim minusima bila najbolji izbor.

Svijetla i kočnice

Zbog smanjene vidljivosti i češće upotrebe svetala, pre vožnje, ali posebno prije dugih putovanja, neophodno je provjeriti ispravnost svih svetala na vozilu.

Kako biste bili sigurni na putevima tokom zime, provjerite ispravnost kočnica i nivo kočione tečnosti.

Dodatni savjeti

Nabavite odgovarajuće sredstvo za podmazivanje brava i drugih delova automobila kao što su poklopac rezervoara goriva. Takođe, pobrinite se da tokom hladnih dana vozilo bude smješteno u garažu ili na neki drugi način zaštićeno od oštrih vremenskih uslova.

Ukoliko niste sigurni u neke od provjera ispravnosti vašeg automobila, bolje je da posjetite stručnjaka u servisu. U slučaju da planirate putovanje u druge zemlje tokom zimskih mjeseci, uvijek se prethodno informišite o obaveznoj zimskoj opremi koja je potrebna.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

USKRŠNJA POGAČA sa puterom: Oduševiće sve za sjutrašnjom trpezom (VIDEO)

Subota, 04.05.2024 | 16:22

Sjutra je Uskrs, pa je dobro da na vrijeme počnemo sa pripremama trpeze

Popović: Neka ovaj praznik koji simboliše pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću

Subota, 04.05.2024 | 16:09

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Zadržana Nikšićanka osumnjičena za nasilje nad djetetom

Subota, 04.05.2024 | 16:02

Saopšteno iz Tužilaštva!

Raičević: Opština Bar će nastaviti da podržava unapređenje uslova rada vatrogasaca

Subota, 04.05.2024 | 15:41

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitku komandiru Službe zaštite i spašavanja Bar, Acu Vuleviću povodom 4. maja – Međunarodnog dana vatrogasaca.

Vježbe koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska

Subota, 04.05.2024 | 15:22

Visok pritisak može da drži pod kontrolom ako vježbate, ali postoje ciljane vježbe koje će vam pomoći u borbi sa hipertenzijom.

PREPOZNAJTE ODANOG MUŠKARCA: Obratite pažnju na sljedeće tri osobine

Subota, 04.05.2024 | 15:10

Prema stručnjacima ovo su tri osobine koje posjeduje vjeran i zreo muškarac

PROČITAJTE - Utvrđen redosljed lista za izbore u BUDVI

Subota, 04.05.2024 | 14:53

Opštinska izborna komisija (OIK) u Budvi odredila je danas žrijebanjem raspored na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 26. maj.

U susret ljetu - Napravite sami najefikasnije ANTICELULIT ULJE

Subota, 04.05.2024 | 14:35

Danas celulit pogađa većinu žena, bez obzira na njihovu građu, tip kože i težinu.

“Srce mi je trenutno slomljeno, mislim da Princ Vilijam i Kejt Midlton prolaze kroz pakao"

Subota, 04.05.2024 | 14:18

Amaja Arieta je prijateljica princa Vilijama i princeze Kejt Midlton, koja je otkrila neke detalje o njihovom privatnom životu.

Rajan Gosling na UDARU KRITIKA zbog filma: "Sramno, šta je smiješno u porodičnom nasilju?"

Subota, 04.05.2024 | 13:51

Jedan mali dio dijaloga u filmu The Fall Guy izazvao je kritike premda se film još nije pojavio u bioskopima.