Utorak, 28.11.2023 | 07:21
IZVOR: rts.rs/Science Alert

Ova FAZA SNA štiti od demencije - Stručnjaci savjetuju: Potrudite se da je dosegnete što češće

Rizik od dobijanja demencije može porasti sa godinama ako nemamo dovoljno takozvanog dubokog sna. Kod starijih od 60 godina rizik od pojave demencije je 27 odsto veći ako godišnje izgube samo jedan procenat ove faze sna, pokazali su rezultati novog istraživanja.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Duboki san je treća faza 90-minutnog ciklusa sna kod ljudi. Ova faza traje oko 20 do 40 minuta, najmirnija je, a moždani talasi i otkucaji srca se usporavaju dok krvni pritisak pada.

Ovakav san jača naše mišiće, kosti i imuni sistem i priprema mozak da upije više informacija. Naučnici su otkrili da su pojedinci sa promjenama u mozgu koje su povezane sa Alchajmerovom bolešću imali bolje rezultate na testovima pamćenja kada bi imali više dubokog sna.

„Sporotalasni san ili dubok san, na mnogo načina pomaže mozgu koji vremenom stari, a znamo i da san povećava uklanjanje metaboličkog otpada iz mozga, uključujući olakšavanje uklanjanja proteina koji se nagomilavaju kod Alchajmerove bolesti“, kaže stručnjak za neuronauku Metju Pase sa Univerziteta Monaš u Australiji.

„Međutim, do danas nismo bili sigurni kakva je uloga sporotalasnog sna u razvoju demencije. Naši nalazi sugerišu da gubitak upravo sporotalasnog sna može biti faktor rizika od demencije“, objašnjava Pase.

Metju Pase i njegove kolege iz Australije, Kanade i SAD ispitali su 346 učesnika studije koji su učestvovali i u dvije studije o spavanju, između 1995. i 1998. i između 2001. i 2003. godine, sa pet godina između perioda testiranja u prosjeku.

Kod članova ove grupe demencija nije bila evidentirana u vrijeme studije 2001–2003. Takođe, ispitanici su imali više od 60 godina 2020. godine. Analizirajući njihove podatke, istraživači su imali priliku da sagledaju vezu između dva faktora tokom vremena upoređujući skupove podataka iz dve dubinske polisomnografske studije spavanja, a zatim i praćenje demencije među učesnicima do 2018. godine.

„Koristili smo ih da bismo ispitali kako se duboki san promijenio sa starenjem i da li se promjene u procentu sporotalasnog sna mogu dovesti u vezu sa rizikom od pojave demencije u kasnijem životnom dobu, do 17 godina kasnije“, naveo je Pase.

Tokom 17 godina praćenja, među učesnicima su zabilježena 52 slučaja demencije.

Duboki san učesnika takođe je beležen u svim studijama, a sada su podaci analizirani kako bi se videlo da li postoji veza sa pojavom demencije.

Sve u svemu, utvrđeno je da se vrijeme provedeno u dubokom snu smanjuje od 60. godine nadalje, pri čemu je taj pad najveći između 75. i 80. godine, a zatim se zadržava na istom nivou.

Upoređujući podatke dobijene u dve studije, istraživači su otkrili vezu između svakog procentnog poena smanjenja sporotalasnog sna godišnje i 27 odsto povećanog rizika od razvoja demencije. Taj rizik se povećao na 32 procenta kada su se usredsredili na Alchajmerovu bolest, najčešći oblik demencije.

Više naznaka da veza između demencije i dubokog sna postoji

Studijom, objavljenoj u medicinskom časopisu JAMA Neurology, obuhvaćeno je više tačaka zdravstvenih podataka tokom vremena, uključujući gubitak zapremine hipokampusa (rani znak Alchajmerove bolesti) i uobičajene faktore koji doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Manje sporotalasnog sna bilo je u direktnoj vezi sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uzimanjem ljekova koji mogu da utiču na san i prisustvo gena APOE e4, koji je povezan sa Alchajmerovom bolešću.

„Otkrili smo da je genetski faktor rizika za Alchajmerovu bolest, ali ne i zapremina mozga, povezan sa ubrzanim padom količine vremena provedenog u dubokom snu“, kaže Pase.

Iako su ovo jasne asocijacije, autori primjećuju da ova vrsta studije ne dokazuje da gubitak, to jest manja količina dubokog sna uzrokuje demenciju, a moguće je da procesi u mozgu povezani sa demencijom uzrokuju gubitak sna. Da bi se ovi faktori u potpunosti razumjeli, potrebno je više istraživanja.

Svakako, dok naučnici ne budu došli do novih saznanja, možemo dati prednost kvalitetnom snu i odvojiti dovoljno vremena za spavanje, jer je to važno za mnogo toga, a ne samo pospešivanje pamćenja.

Postoje čak i uputstva za povećavanje šansi za ostvarivanje boljeg kvaliteta veoma važnog dubokog sna.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Bečić: Sloboda medija predstavlja kamen temeljac demokratije

Petak, 03.05.2024 | 11:21

Povodom Trećeg maja, Međunarodnog dana slobode medija, upućujem čestitke svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Obratite pažnju – Ovi zdravi napici vam mogu SMANJITI želju za slatkišima

Petak, 03.05.2024 | 11:12

Kada je u pitanju obuzdavanje žudnje za šećerom, dobra je ideja da potražite pića koja osvježavaju, ali koja ne sadrže ili su sa minimalnim dodatkom šećera.

Legenda Liverpula: Salah je najsebičniji fudbaler kojeg sam ikada vidio

Petak, 03.05.2024 | 10:35

Nekadašnji igrač Liverpula, Grem Sunes, govorio je o ponašanju Mohameda Salaha koji je posebnu pažnju skrenuo prije nekoliko dana kada se tokom utakmice sa Vest Hemom posvađao s menadžerom Jirgenom Klopom.

RECEPT DANA: Posna pita na vodi sa pečurkama

Petak, 03.05.2024 | 09:24

Odličan izbor da započnete dan jeste jednom domaćom pitom.

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Nezapamćena TRAGEDIJA - GODIŠNJICA masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar

Petak, 03.05.2024 | 08:38

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava BEZ NAPRETKA u oblasti medija

Petak, 03.05.2024 | 08:35

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti, kazao je asistent na programima u CGO Nikola Obradović.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Još jedan KIŠAN dan: Pročitajte vremensku prognozu za PETAK

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:51

Pročitajte vremensku prognozu!