Utorak, 28.11.2023 | 10:01
IZVOR: n1.info.rs

Da li PREDUGO KUPANJE može izazvati POSLJEDICE - Koliko minuta u kadi je optimalno?

Opuštanje u kadi prava je poslastica, ali stručnjaci kažu da biste mogli oštetiti svoje zdravlje predugim uživanjem u kadi jer postoji optimalno vrijeme za kupanje.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ugodno dugo kupanje na kraju stresnog dana sa svim vašim omiljenim proizvodima i mirisnom svijećom vrhunska je poslastica – ali preduga kupanja mogu naštetiti vašem zdravlju.

Koliko god bilo primamljivo uživati ​​u kadi satima uz dobru knjigu, stručnjaci su podijelili optimalno vrijeme koje biste trebali provesti u kadi – a ono nije puno duže nego što možete provesti pod tušem.

Victorian Plumbing sproveo je studiju kako bi pronašao najbolje vrijeme za kupanje za optimalno opuštanje, hidrataciju i dobar san, prenosi Mirror.

U eksperimentu je  učestvovalo 20 učesnika, pola muškaraca i pola žena, koji su se kupali različito dugo i ocjenjivali kako se nakon toga osjećaju na temelju brojnih faktora.

Studija je pokazala da su 22 minute optimalno vrijeme koje treba provesti u kadi kako biste se osjećali opušteno, hidratizirano i pospano.

Prema studiji, ako se kupate dulje od 27 minuta, možete iz kupke izaći s osjećajem dehidracije – a to ide u prilog savjetima nekih stručnjaka koji sugeriraju da kupke ne bi smjele biti duže od 30 minuta.

Takođe je otkriveno da kupke malo drugačije utiču na muškarce i žene. Žene imaju bolji san nakon duljeg kupanja, oko 30 minuta, dok muškarci spavaju bolje nakon samo 19 minuta u kadi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

„Kad radimo zajedno, ljudi se sa strane smiju koliko se prepiremo“: Rade Šerbedžija o životu sa 20 godina mlađom Lenkom

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:42

Čuveni glumac Rade Šerbedžija od 1990. je u ljubavi sa 20 godina mlađom rediteljkom Lenkom Udovički, a razlika u godinama za njih nikada nije predstavljala prepreku.

Građani Andrijevice ogorčeni, voda skuplja 300 odstoGrađani Andrijevice ogorčeni, voda skuplja 300 odsto

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.

CGO - 25 godina bez pravde za civilne žrtve NATO bombardovanja iz Murina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:19

Sjutra, 30. aprila, obilježava se 25 godina od stradanja šest civilnih žrtava NATO bombardovanja na području Murina, Opština Plav, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

UŽIVAJTE u SUNČANIM ZRACIMA - Ove TEMPERATURE su PROGNOZIRANE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:05

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju sunčano i toplo vrijeme.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.