Nedjelja, 17.12.2023 | 08:24
IZVOR: magazin.novosti.rs

Osjećate se kao da su vam sve "lađe potonule"? Ovo su SIMPTOMI PRETPRAZNIČNE DEPRESIJE

Dok se bližimo prazničnoj sezoni, ne možemo a da ne osjetimo tu uzbuđujuću euforiju koja prati praznike. 




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ona često donosi radost, a praćena je i raznim izazovima. Praznična kupovina i priprema za slave i novogodišnju žurku često mogu izazvati neočekivanu sjenku u našem raspoloženju. Vjerovali ili ne, radi se o pretprazničnoj depresiji.

Pretpraznična depresija je emocionalno stanje koje se može javiti tokom perioda praznične sezone, obično prije samih praznika, pred Božić, Novu godinu i druge praznike. Ovo stanje karakteriše osjećaj tuge, stresa, anksioznosti ili opšteg nezadovoljstva koje se pojačava tokom priprema za praznike. Važno je napomenuti da ova depresija nije formalni medicinski dijagnostički pojam, već opisuje skup osjećanja koja mnogi ljudi doživljavaju uoči praznika.

Pretpraznična depresija može se pojaviti iz različitih razloga, a neki od čestih faktora uključuju:

Finansijski pritisak: Troškovi prazničnih kupovina i poklona mogu uzrokovati stres, posebno ako je budžet ograničen.

Socijalni pritisak: Očekivanja vezana za praznična okupljanja i društvene obaveze mogu izazvati anksioznost i stres.

Gubitak voljenih osoba: Praznična sezona može naglasiti osjećaj gubitka, posebno ako nedostaju voljeni koji su preminuli ili su daleko. To može izazvati tugu i melanholiju.

Usamljenost: Za one koji se osjećaju usamljeno ili nemaju podršku porodice i prijatelja, praznici mogu pojačati osjećaj izolacije.

Percepcija savršenstva: Pritisak da praznici budu savršeni, kao što se često prikazuje u medijima a naročito na društvenim mrežama, može izazvati osjećaj neispunjenosti ili nerealnih očekivanja. Visoka očekivanja i nerealna upoređivanja sa idealizovanim slikama mogu stvoriti pritisak i anksioznost ako se ne ispune.

Pretpraznična depresija obično počinje da se manifestuje krajem novembra ili početkom decembra, ali može varirati od osobe do osobe. Važno je razumjeti da nije rijetkost osjećati se stresno ili tužno tokom praznične sezone, ali ako osjećaji postanu preteški ili traju duže vrijeme, važno je potražiti podršku od porodice, prijatelja ili stručnjaka za mentalno zdravlje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Da li možete da RIJEŠITE Mensin test? ROVJERITE da li spadate u 2% najinteligentnijih (FOTO)

Subota, 20.07.2024 | 18:15

Provjerite da li možete da riješite jedan od testova sa Mensinog testiranja.

PRIČATE SAMI SA SOBOM? Psiholozi otkrivaju da li je to dobro

Petak, 19.07.2024 | 14:55

Ne postoji ništa važnije od načina na koji razgovarate sami sa sobom jer vas ovaj unutrašnji monolog informiše o podsvjesnim mislima, emocionalnim stanjima i izborima ponašanja.

Često ne stižete na vrijeme? Pročitajte koje je "dozvoljeno vrijeme" za kašnjenje

Petak, 12.07.2024 | 11:00

Pojava željeznice u 19. vijeku primorala je gradove u Velikoj Britaniji da se prilagode londonskom vremenu ili vremenu po Griniču (GMT). Neki gradovi su izdržali duže od drugih. Grad koji je čvrsto odbijao da se prikloni bio je Oksford, a jedno vrijeme je veliki sat na Tom kuli (zvonik u Oksfordu) imao ne jednu već dvije kazaljke za minute.

Tri načina da se oslobodite stresa za pet minuta: Tehnike koje možete da koristite u svakom trenutku

Srijeda, 10.07.2024 | 14:57

Stres je nekada neizbježan koliko god se trudili da ga izbjegnemo. Zato bi trebalo da znamo kako možemo da u trenutku pomognemo sebi.

Epidemija novog doba - Narcistički poremećaj ličnosti

Ponedjeljak, 08.07.2024 | 09:30

Čak deset do 15 odsto opšte populacije ima neki poremećaj ličnosti, od kojih je svaki šesti narcistički poremećaj. To upućuje da živimo u vremenu u kojem je narcizam savremenog čovjeka u patološkom smislu sve prisutniji pa ga neki nazivaju i epidemijom novog doba, upozoravaju stručnjaci.

Vuković: Počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura

Subota, 27.07.2024 | 15:58

Ministar finansija Novica Vuković odgovorao je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, a na pitanje šta zaposleni u Crnoj Gori mogu očekivati od 1. oktobra – ministar je kazao da će oko 300 hiljada zaposlenih u našoj državi primiti uvećane zarade.

Alkaras ubjedljiv na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:34

Španski teniser Karlos Alkaras lako se plasirao u drugu rundu Olimpijskih igara

Njemačka deklasirala Japan – aktuelni šampion svijeta silovit na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:30

Košarkaši Njemačke su savladali Japan sa 97:77, u prvom meču grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu

Crnogorska evropska partija želi samostalno na izbore u Podgorici

Subota, 27.07.2024 | 15:10

Crnogorska evropska partija obavještava javnost da već preduzima sve mjere propisane zakonom, da bi samostalno učestvovala na izborima za parlament Glavnoga grada Podgorice, raspisanim 29. septembra 2024. godine, kazao je potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Podgoričaninu određeno zadržavanje, osumnjičen da je prijetio bivšoj supruzi i kćerki

Subota, 27.07.2024 | 15:07

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je izdržavanje do 72 sata S.U. iz Podgorice.

Španski košarkaš postao REKORDER: Šesti put zaigrao na Olimpijskim igrama

Subota, 27.07.2024 | 14:48

Košarkaš selekcije Španije Rudi Fernandez postao je prvi u istoriji ovog sporta koji je šest puta igrao na Olimpijskim igrama.

Trijumf na startu Olimpijskih igara - Iga Švjontek upisala pobjedu

Subota, 27.07.2024 | 14:30

Prva teniserka svijeta Iga Švjontek sigurnom pobjedom je startovala na Olimpijskim igrama.

VIDEO: Najskuplja TV serija svih vremena - Stigao dugoočekivani trejler za DRUGU SEZONU

Subota, 27.07.2024 | 14:12

Amazon Prime Video objavio je zvanični trailer za drugu sezonu serije Gospodar prstenova: Prstenovi moći (The Lord of the Rings: The Rings of Power).

Dajković - Zabraniti nastupe DESINGERICE

Subota, 27.07.2024 | 13:21

Pridružujem se apelu Ministarstva kulture koje je reagovalo povodom nedoličnog i vulgarnog ponašanja muzičkog izvođača Dragomira Despića poznatijeg kao Desingerica, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Milatović: Crna Gora je jedan tim - vi ste naši VELIKI POBJEDNICI

Subota, 27.07.2024 | 12:42

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom Milenom posjetio je Olimpijsko selo i razgovarao sa crnogorskim sportistima koji se takmiče na ovom važnom takmičenju.