Ponedjeljak, 12.02.2024 | 12:10
IZVOR: kolektiv.me

IJZCG: U Crnoj Gori je veoma nizak zvanični broj registrovanih seksualno prenosivih infekcija

Prema posljednjim dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), od ukupnog broja namjernih abortusa u 2022. godini, preko 2,5% je izvršeno kod djevojaka mlađih od 20 godina, saopšteno je iz IJZCG.




Foto: Ilustracija, Pixabay

"Imajući u vidu da su osnovni razlozi velikog broja maloljetničkih trudnoća i abortusa neinformisanost i strah mladih da se jave na pregled, upravo su preventivne i pravovremene posjete ginekologu jedan od značajnih faktora u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena". 

Povodom obilježavanja Dana seksualne i reproduktivne svijesti 12. februara Institut za javno zdravlje Crne Gore i Dom zdravlja Glavnog grada organizuju edukativne radionice u prostorijama Centra za nauku edukaciju Doma zdravlja „Stara Varoš“ na Pobrežju u periodu od 12h do 14h.

Kako se navodi u saopštenju, radionice se organizuju sa ciljem da se mladima pruže adekvatne informacije o značaju očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, seksualno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, trudnoći i planiranju porodice.

"Istog dana će u ovom domu zdravlja biti organizovana HPV vakcinacija djece uzrasta do 18 godina, u periodu od 15 h do 19 h. Toga dana će u IJZCG u prostorijama Savjetovališta za HIV biti omogućeno vanredno savjetovanje i testiranje na sifilis, hepatitis B i HIV korišćenjem brzih testova, u periodu od 16 h do 20 h. U cilju unapređenja znanja mladih, IJZCG i DZ Glavnog grada će realizovati i zdravstveno-vaspitne radionice u završnim razredima osnovnih škola u Podgorici".

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), naglašavaju iz IJZCG, reproduktivno zdravlje nije samo stanje bez bolesti, disfunkcije ili slabosti, već stanje potpunog fizičkog, emocionalnog, mentalnog i socijalnog blagostanja povezano sa svim pitanjima koja se odnose na reproduktivni sistem i njegovo funkcionisanje.

"Reproduktivno zdravlje podrazumijeva da ljudi mogu da imaju zadovoljavajući i siguran seksualni život, sposobnost da planiraju porodicu i odlučuju o željenom broju djece i periodu kada ih žele. Jedan od glavnih problema javnog zdravlja su seksualno prenosive infekcije i one se ubrajaju među najčešće infektivne bolesti u svijetu. Prema podacima SZO, u svijetu svaki dan oko milion osoba oboli od neke seksualno prenosive bolesti, što može imati negativan uticaj na buduće seksualno i reproduktivno zdravlje. U Crnoj Gori zvanični broj registrovanih seksualno prenosivih infekcija je veoma nizak, usljed slabe registracije i nepotpunog prijavljivanja inficiranih, te u našoj zemlji ne postoji jasna slika o njima", naveli su iz IJZCG.

U najčešće seksualno prenosive infekcije spadaju: HPV (humani papiloma virus) infekcija, hlamidijaza, gonoreja, sifilis, HIV (humani imunodeficijentni virus) infekcija, genitalni herpes, hepatitis B, trihomonijaza. One ne izazivaju uvijek lako uočljive i karakteristične simptome, a kod pojedinih infekcija simptomi mogu u potpunosti izostati. Neke od njih mogu dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija i trajnog oštećenja zdravlja (sterilitet, maligne bolesti, pobačaji, prenos infekcije na bebu...).

"Testiranje i rana dijagnoza, uz adekvatno liječenje, su od izuzetnog značaja za sprječavanje širenja infekcije, ali i razvoja zdravstvenih komplikacija kod inficiranih osoba. Danas se većina polno prenosivih infekcija vrlo uspješno liječi, pri čemu terapija zavisi od uzročnika, a značajno je da se testiraju i liječe i partneri osobe kod koje je ona dijagnostikovana.   Edukacijom (posebno o kontracepciji, načinima prevencije seksualno prenosivih infekcija, održavanju zdravlja majke i bebe tokom trudnoće), redovnim pregledima, organizovanim skrining programom za rano otkrivanje raka grlića materice, HPV vakcinacijom, obezbjeđuje se očuvanje reproduktivnog zdravlja svih populacionih grupa. Potrebno je naglasiti da trudnoća i porođaj u doba adolescencije predstavljaju poseban zdravstveni i psihosocijalni problem, jer abortus, tj. namjerni prekid trudnoće, višestruko ugrožava psihofizičko zdravlje adolescentkinje", zaključeno je u saopštenju IJZCG.

 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đurašković: DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner

Petak, 26.07.2024 | 08:45

Komentarišući fotografiju koju je poslanik Ivan Vuković objavio na mreži Iks sa opisom "Provedrilo iznad Podgorice", gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da DPS Vukovića i Nikolića apsolutno nije mogući partner za saradnju. 

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Jedna osoba PODLEGLA POVREDAMA nakon udesa između Baošića i Bijele

Petak, 26.07.2024 | 09:39

Državljanka Srbije M.N. (1965.) koja je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistrali između Baošića i Bijele podlegla je zadobijenim povredama, javlja RTHN.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

UDES na putu Baošići – Bijela: Povrijeđene TRI OSOBE

Petak, 26.07.2024 | 07:21

U saobraćajnoj neszgodi koja se dogodila sinoć oko 22 časa, putu između Baošića i Bijele teže su povrijeđeni pješak M.N. (59) iz Srbije, motociklista D.D. (18) i njegova saputnica J.T. (19), oboje iz Herceg Novog.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

Na ovaj način IZBACITE višak vode iz organizma: Noge vam više NEĆE OTICATI tokom ljeta

Petak, 26.07.2024 | 21:39

Da li ste uveče primjetili duboke tragove od ne tako tijesnih čarapa na nogama?

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati deo obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li trebate da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iznenada PREMINUO FUDBALER Srđan Damjanović

Petak, 26.07.2024 | 20:25

Srđan Damjanović, nekadašnji fudbaler Sutjeske, preminuo je juče iznenada u 44. godini života, saopšteno je iz nikšićkog kluba.

Senić: Uskoro NADVOŽNJAK na Bulevaru Save Kovačevića na Starom aerodromu

Petak, 26.07.2024 | 20:11

Vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić, komentarisao je za Gradsku RTV situaciju u Agenciji i kritike gradonačelnice Olivere Injac na stopu realizacije projekata upućene njemu, ali i ekskluzivno najavio nove projekte.