Subota, 24.02.2024 | 19:44
IZVOR: Kolektiv.me

EPCG: Bavimo se opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom

Elektroprivreda Crne Gore reagovala je povodom, kako su istakli, današnjeg zlonamjernog i, očigledno, niskim pobudama motivisanog napada Demokratske partije socijalista (DPS).




Foto:  EPCG

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti

"U nekim drukčijim okolnostima, ne bi bilo potrebe da se osvrćemo na istupe pojedinaca i grupa koji su, kroz višedecenijsko upravljanje privrednim sistemom, propustili priliku da pokažu rezultate, ali smo, kao predstavnici najvažnije kompanije u državi, dužni da uvijek i bezuslovno branimo vrijednost rezultata i projekata koji su, nakon decenija u kojima nije izgrađen nijedan novi MW, Elektroprivredi donijeli rekordnu dobit i prve nove megavate električne energije.

Preciznije rečeno, za godinu i po dana je instalirano 40 MW, što je, da podsjetimo, tačno 40 MW više od onoga što su, za četiri decenije, ugradili prethodnici. I to nije sve. Nakon završetka projekta SOLARI 3000+ i 500+, koji je u cijelom regionu dobio sva moguća priznanja, uveliko razvijamo i projekat SOLARI 5000+. Profiti od ovih elektrana, na godišnjem nivou, će dostići iznose od oko 5 miliona evra, a svi viškovi električne energije biće plasirani na berzu. Takođe, za 20 miliona smo kupili imovinu Željezare koja vrijedi preko 53 miliona, gdje smo pokrenuli rad nove kompanije, za koju očekujemo respektabilne partnere, što je, vjerujemo, mnogo bolja opcija od one u kojoj je, recimo, 7.000 radnika nekadašnje Željezare ostalo bez posla.

Nadalje, u 2021. godini smo ostvarili rekordnu dobit (47 miliona eura), u 2022. godini sami, bez ikakve pomoći, iznijeli teret globalne energetske krize, a 2023. godine oborili rekord u poglednu dobiti (preko 70 miliona eura). Uporedo sa tim, u vremenu koje je obilježeno inflacijom, EPCG ne da nije povećala cijenu aktivne energije za domaćinstva, nego je, odobrila seriju popusta za redovne platiše, čiji se broj, da i to dodamo, povećao sa 190.000 na 242.000. Pored razvoja novih projekata, kojima ćemo Crnu Goru učiniti energetski nezavisnom, obaramo rekorde i u pogledu efikasnosti kada je riječ o održavanju postojećih postrojenja. Naše hidroelektrane rade besprekorno, a TE Pljevlja, uz uspješno sprovođenje ekološke rekonstrukcije, takođe obara rekorde u dijelu koji se odnosi na kontinuiran rad.

EPCG je, tokom posljednje tri godine, sprovela 342 konkursa za radna mjesta, na koja se prijavilo preko 1.500 lica i svi naši postupci su bili sprovedeni besprekorno, o čemu svjedoče i doslovce svi iskazi nadležnih inspekcija. Nijesmo sigurno da svi subjekti u Crnoj Gori mogu da se pohvale takvim stanjem. Što se tiče prozivki na račun uloge predsjednika Odbora direktora u postupcima zapošljavanja i kontrole prisustva na radnom mjestu, podsjećamo na činjenicu da predsjednik, po Statutu i internim procedurama, nema nadležnost da se bavi radno-pravnim odnosima i evidencijama prisustva zaposlenih. Takođe, nigdje i ničim nije definisano da lica zaposlena u EPCG istovremeno ne mogu da se bave drugim javnim poslovima, pa, između ostalog, i politikom.

A omalovažavajući stav prema dijelu naših zaposlenih, koje se može uočiti u istupima DPS-a, vrlo je nekorektno i u ozbiljnom neskladu sa stvarnošću. Jer, EPCG zapošljavanje vrši shodno zakonskim regulativama i potrebama radnog procesa i ponosni smo na činjenicu da smo kreirali uspješan i poželjan radni ambijent.

Ko želi da vidi i čuje – to je više nego jasno.

Mi nastavljamo da radimo i gradimo, s tim što ne možemo ćutke prelaziti preko neistina koje plasiraju oni koji pokušavaju da, zlonamjernim komentarima na račun EPCG, ostvaruju jeftine političke poene.

Uvažavamo, naravno, svačije pravo da učestvuje u javnom životu, ali ćemo, cijeneći važnost EPCG za privredni sistem Crne Gore, kao i predan rad naših zaposlenih, uvijek i bezuslovno odgovoriti na svaki neutemeljeni napad. Jer, naš posao je da kompaniju koju su gradile generacije naših predaka vodimo uspješno i predamo u nasljeđe budućim generacijama. Razumijemo da tako nešto ne mogu da shvate oni koji razmišljaju od danas do sjutra, ali je nama, razumjećete, opšti interes uvijek iznad svih partikularizama".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Na konkurs za direktora Aerodroma stiglo SEDAM PRIJAVA - U trci OVA IMENA

Subota, 27.04.2024 | 08:21

Stiglo sedam prijava.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

FOTO: Spoj moderne usluge i tradicije gostoprimstva - Voli u Staroj varoši

Petak, 26.04.2024 | 14:11

Danas je novi Voli market otvorio svoja vrata u ulici Petra Prlje, u Staroj varoši.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.