Četvrtak, 07.03.2024 | 12:41
IZVOR: cdm.me

Spajić o ZADUŽENJU: Obveznice emitovali u dolarima jer je jeftinije, Vuković će biti NAJBOLJI ministar u istoriji Crne Gore

Jedina relavantna kamatna stopa 5,88 odsto za jučerašnje zaduženje od 750 miliona dolara, saopštio je premijer Milojko Spajić.




Foto: gov.me/S.Matić, arhiva

On je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da investitori imaju veliko povjerenje za Crnu Goru.

“Obveznice su emitovali u folarima jer je to jeftinije”,kazao je  premijer.

Prema njegovim riječima ova pozajmica biće isključivo namijenjena za vraćanje stranih kredita i potencijalno kapitalnih investicija.

Spajić poručuje da se taj novac neće koristiti za javnu potrošnju, kao što su plate, penzije, socijalna davanja…

Vlada Crne Gore se juče zadžila 750 miliona dolara na sedam godina, sa stopom od 5,88 odsto zbog, kako su naveli, vraćanja starih dugova i očuvanja javnih finansija.

Ministar finansija je juče rekao da ova pozajmica nema nikakve veze sa predstojećim dodatnim poboljšanjem standarda, koje predviđa najavaljeno povećanje zarada.

“Percepcija prosječnog investitora je da je Crna Gora mnogo jača nego kreditni rejting B. Oni kupuju obveznice za sedam godina, oni znaju šta rade, ukoliko se ovako nastavi, ministar finansija Novica Vuković biće najbolji ministar u istoriji Crne Gore”, naglasio je Spajić.

Istakao je da sada imamo potražnju za obveznicama od pet milijardi.

“Crna Gora je od juče zvančno na indeksu J.P. Morgan”, saopštio je premijer.

Da je zaduženje bilo u eurima, dodao je, kamatna stopa bi bila 6,4-6,5 odsto. Ovako je smanjena, istakao je premijer.

“MMF je za ovu godinu projektovao da ćemo se zaduživati 7,5-8 odsto, nijesu nam vjerovali da će biti ispod sedam odsto. Ne da je bilo ispod sedam, nego ispod šest odsto. Čak ni države iz regiona, sa kreditnim rejtingom, nemaju takav kreditni diferencijal”, rekao je Spajić.

On je najavio da će Crna Gora u sljedeće tri godine morati da vraća po pola milijarde eura starih kredita.

Ukazao je da se prethodnih dana svjedočilo senzacionalističkim medijskim natpisima o emisiji obveznica.

 “Prkosili su svim pravilima londonske berze, koja nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome, pojedini mediji i kvazi analitičari nijesu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama”, rekao je premijer i pozvao medije da pažljivije i preciznije izvještavaju.

“Zamolio bih vas da u budućnosti to više ne radite, pozovite Ministarstvo finansija, Vladu, pokušaćemo da vam objasnimo…”, dodao je.

On je pojasnio proces zaduženja.

“Oni su nam dali novac za sedam godina, nakon sedam godina, mi vraćamo novac njima, nadoknada za korišćnje tog novca je 5,88 odsto i to nije trošak, kamata je nadoknada investitorima. Sada je Euribor pozitivan, sada je kreditni diferencija ispod dva odsto, što je stvarno veliki rezultat”, kazao je premijer.

Crna Gora će, dodao je, u sljedeće tri godine imati po pola milijarde starih kredita da vraća.

“Crna Gora će svake godine ići na tržište obveznica, to je sasvim normalno. Nijedna država na svijetu nema nula duga po BDP-u, to ne treba da bude target nikada, naš dug treba da bude ispod 60 odsto i to je najbitnija informacija, nama je sad dug nešto iznad 60 odsto, 2020. godine je bio preko 100 odsto”, podsjetio je Spajić.

Ministar finansija Novica Vuković je saopštio da je potražnja za obveznicama oslikala stabilnost Crne Gore.

Na pitanje o uslovima hedžinga i da li je on urađen na berzi, premijer je odgovorio da se on nikad ne radi na berzi.

“Ako nađete hedžing aranžman koji je urađen na berzi, ja vam dajem milion koji nemam. On je urađen u poluproizvodu koji nas dovodi do finalnog. On je potpuno transparentan i biće javno objavljen. Ne postoji trošak za hedžing”, kazao je premijer.

Prema njegovim riječima kamatna stopa neće biti veća.

“Ulovili smo trenutak koji je jako povoljan za nas”, odgovorio je Spajić na pitanje novinara.

Istakao je da vjeruje da će tekuću potrošnju do kraja godine uspjeti da pokriju iz prihoda.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore zadužila se juče 750 miliona dolara na međunarodnom tržištu emitovanjem državnih obveznica. Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika.

Tražnja za obveznicama je bila 4,75 milijardi dolara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Prema podacima MONSTATA ove opštine su u vrhu sa najvećim platama

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:11

U prva tri mjeseca ove godine plate iznad prosječne u nivou države primali su radnici u opštinama Tivat, Zeta, Pljevlja, Podgorica, Cetinje i Kotor, pokazuju podaci Monstata.

"Za Aerodrome tražiti VIŠE NOVCA, ADP i Incheon najbolji izbor"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:47

Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.

Martinović: Više od ŠEST MILIONA EURA podrške za projekte u Beranama, Šavniku, Gusinju i Plužinama

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:11

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april PLATE BEZ UMANJENJA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:47

Zaposleni u Čistoći platu za april primiće bez umanjenja, jer predstavnici ovog gradskog preduzeća od Ministarstva finansija na sastanku u Privrednoj komori nijesu dobili precizne instrukcije o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

EPCG: Potrošači ZARADILI po 884,4 EVRA

Četvrtak, 02.05.2024 | 07:59

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa zadovoljstvom obavještava javnost da su građani, učesnici projekta Solari, pored benefita obuhvaćenih ugradnjom solarnih elektrana, ostvarili i određenu finansijsku dobit.

Prema podacima MONSTATA ove opštine su u vrhu sa najvećim platama

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:11

U prva tri mjeseca ove godine plate iznad prosječne u nivou države primali su radnici u opštinama Tivat, Zeta, Pljevlja, Podgorica, Cetinje i Kotor, pokazuju podaci Monstata.

Britni Spirs se ZVANIČNO RAZVELA, evo kome će PRIPASTI IMOVINA

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:01

Slavna pjevačica Britni Spirs je poslije devet mjeseci okončala brakorazvodnu parnicu sa bivšim suprugom.

Korisnici bijesni na Netflix zbog NOVE ODLUKE, dio njih prijeti PREKIDOM PRETPLATE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:56

Korisnici su i ranije bili ljudi zbog nekih odluka kompanije, poput zabrane dijeljenja lozinki, a čini se kako je novi potez nekima bio kap koja je prelila čašu.

Policija ćeSNIMATI košarkašku utakmicu sa Partizanom i fudbalsku sa Arsenalom

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:45

Uprava policije najavila je snimanje fudbalske utakmice Arsenal-Budućnost, kao i košarkaške utakmice Budućnost Voli - Partizan NIS.

Granična policija ZAPLIJENILA preko 300 kg rezanog duvana, KRIVIČNA PRIJAVA protiv jedne osobe

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:23

Policijski službenici Sektora granične policije su na lokalnom putnom pravcu Vladimir – Ulcinj u mjestu Zoganje, kontrolisali putničko motorno vozilo marke Audi A8 i lice koje je njime upravljalo B.P. (28).

PRIRODNE boje za farbanje jaja: Obojite ih namirnicama koje već IMATE KOD KUĆE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:16

Bliži nam se Uskrs, pa je većina domaćica fokusirna farbanje jaja.

Ovo su ZDRASTVENE PREDSNOSTI konzumiranja limuna

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:55

Limun je pikantan, sočan i svjež.

Prema Google pretragama - Ovo je NAJPOPULARNIJA AKTIVNOST među turistima u Crnoj Gori

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:41

Prema posljednjim podacima koje je prikupio i analizirao rafting kamp Modra rijeka, rafting je uvjerljivo na vrhu liste kao najpopularnija aktivnost za turiste u Crnoj Gori, sa prosječnom mjesečnom potražnjom na Google od 19500 pretraga.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.