Petak, 29.03.2024 | 14:05
IZVOR: cdm.me

Energetika naša razvojna šansa; Spajić: Ulazimo u strateško partnerstvo sa francuskom kompanijom EDF energy

Ulazimo u strateško partnerstvo sa franuskom kompanijom koja je najpoznatija energetska kompanija na svijetu, saopštio je danas na konferenciji za novinare premijer Milojko Spajić.




Foto: Vlada Crne Gore, arhiva

“Ovo je posljedica razgovora sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom kada smo dogovorili polja saradnje, a to su odbrana, zdravstvo, ekologija i infrastruktura koja podrazumijeva energetski i saobračajni dio”, istakao je Spajić.

Prema njegovim riječima hidropotencijal ima najveći potencijal u Crnoj Gori, a Francuzi imaju ogromno iskustvo na tom polju.

“Ova kompanija je gigant koja zapošljava skoro 300 holjada ljudi, što je koliko i polovina stanovništva Crne Gore. Pomoći će nam da izgradimo kapacitet koji je potreban Crnoj Gori, regionu i Evropi. Crna Gora je bogom dana za toliko projekata koji su i ekološki prihvatljivi. Jedva čekamo da uđemo u konkretne korake. Kompanija spremna da i pomogne i CEDIS-u”, istakao je Spajić.

Spajić je poručio da je ovo velika šansa za Crnu Goru jer imamo CGES koja je izradio kapacitete da možemo da govorimo o hidrocentralama. Dosta ćemo uraditi i na povezivanju sa Italijom”, kazao je on.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je rekao da je ovo danas bio melem za dušu i potvrda da Crna Gora ide u dobrom pravcu da valorizuje šansu da je pretvori u nešto opipljivo.

“Ovo je pkazatelj kako će vlada djelovati i kako će se odnositi prema resursima. Imamo puno vjetropotencijala, solarnog potencijala, i sve to možemo pretočiti u nešto opipljivo. Zrelo je vrijeme da poslije dugo čekanja izgradimo novi izvor električne energije. Kandidovali smo dva projekta, HE Kruševo i na rijeci Ćehotini. Ova Vlada, ovaj premijer i ovaj ministar žele da budu odgovorni prema ovoj državi”, dodao je Mujović.

Najavio je da će za Komarnicu čekati izvještaj Agencije za zaštitu životnr sredine.

“Imamo i opciju B za Komarnicu. Iskustvo ove komapnije u ovoj oblasti je neprocjenjivo. Lideri su i uoblsti nuklearne energije. U svijetu postoji značajna okrenutost nuklearnoj energiji gdje je Francuska lider”, naglasio je Mujović.

Prema njegovim riječima u CEDIS-u postoje određeni problemi.

“Ali hajde da gleamo sada samo njihovu razvojnu komponentu. Ovakakve razvojne šanse ne smijemo propustiti i za to sam da je objeručke prihvatimo. Da pokažemo da je energetika naša razvojna šansa”, naglasio je Mujović.

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović je kazao da je ovo veliki dan za EPCG.

“Ovo je put ka realizaciji značajnih prijekata”, dodao je on.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Asanović je istakao da smo svjedoci uspješnog strateškog partnerstva.

“Ponosni na partnera Terna iz Italije i na to partnerstvo. Cijenim da će partnerstvo sa takvom kompanijom kao što je EDF korisiti jako energetskom sektoru. Ovaj sektor je najveći potencijal države”, kazao je Asanović.

Odgovarajući na pitanje koji je interes Francuske da ulaže u naš energetski sistem Spajić je kazao da je interes Francuske je da se poveže sa Crnom Gorom.

“Pokušavamo da igradimo dugoročno partnerstvo. Prvo će ići u odbranu, drugo u zdravstvu, do kraja godine energetika, a onda i infrastruktura. To je povezivanje dvije strateške saveznice”, istakao je on.

Mujović je poručio da transbalaknski koridor moramo završiti, jer je bez tog projekta “sva naša priča o potencijalima vjetra i Sunca upitna.”

“Projekat Kruševo je značajan iz njega bi se dobijala energija zlata vrijedna. Ćehotina je važan projekat u inicijalnoj fazi. Projekat koji ima mogućnost izradnje kaskadnih HE. To je nevjerovatan resurs i treba da ga iskoristimo. Ćehotina se može etapno graditi”, tvrdi Mujović.

On je upozorio da ako nemamo političke stabilnosti i moramo se tresti šta će nekome pasti na pamet, nema energetike.

“Dakle, potrebna nam je politička stabilnost kako bi iskoristili benefite”, kazao je Mujović.

Bulatović je rekao da će se vidjeti koja je optimalna formula za dalju saradnju.

“Kapacitet elektrane nije presudan već benefiti. Očekujem od strateškog partnera da njihovo svako iskustvo dođe do izražaja. HE PIVA radi u tom režimu, tu i mi imamo iskustva”, napomenuo je Bulatović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

FOTO: Spoj moderne usluge i tradicije gostoprimstva - Voli u Staroj varoši

Petak, 26.04.2024 | 14:11

Danas je novi Voli market otvorio svoja vrata u ulici Petra Prlje, u Staroj varoši.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.