Ponedjeljak, 01.04.2024 | 08:51
IZVOR: RTCG

Joković: Najpovoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su subvencije i podrška poljoprivredi najveće do sada. Nikada veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori nijesu bili, naglasio je Joković u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.




Foto: gov.me, arhiva

“Ako su subvencije i davanja i podrška poljoprivredi najveća do sada, ne vidim razlog zašto bi neko rekao da to nije dobro. Taj ko kaže da nije dobro, treba da kaže kad je bilo bolje”, kazao je Joković.

Istakao je da nikada veća izdvajanja iz Agrobudžeta i nikada povoljniji uslovi za poljoprivredu do sada u Crnoj Gori nijesu bili.

“Ne govorim to jer sam ministar poljoprivrede, već jednostavno ekonomija i budžet Crne Gore sada je veći, veći su zahvati iz budžeta i izdvajanja za poljoprivredu”, dodao je on.

Joković je naglasio da ipak uvijek ima i onih koji nikada neće biti zadovoljni, ali oni najozbiljniji i najvredniji pozdravljaju usvojeni Agrobudžet.

Na pitanje da li je mogao biti usvojen ranije Agrobudžet, Joković kaže da je on usvojen u zakonskom roku.

“Nije lako sklopiti Agrobudžet kada imamo zahtjeve od svih neuporedivo veći nego što su to moguća izdvajanja iz Agrobudžeta”, rekao je Joković.

“Ovo je najveći akt koji država usvaja u toku jedne kaendarske godine, tako da smo radili naporno i pravili sve moguće projekcije kako bi on bio onakav kaakv treba”, istakao je on.

Realizacija prošlog Agrobudžeta je, istakao je Joković, bila dobra.

“Za prošlu 2023. godinu imali smo fenomenalno planiran budžet gdje je potrošnja budžeta bila preko 98,5 odsto. Sve što smo planirali sve smo završili”, kazao je Joković.

Joković je naglasio da samim tim imamo povećanje u proizvodnji.

“Neke mjere koje smo uveli koje se odnose na povećanje sirovog mlijeka, kada smo davali 1.500 eura subvencije, uvezeno je nekih 1.200 junica koje su dale značajno veću proizvodnju”, istakao je Joković.

Naglasio je da ipak nije dovoljno mlijeka za sve ukupno, za preradu i sve ono što treba, da smo i dalje uvozno zavisni.

“Međutim, kada je u pitanju sirovo mlijeko to smo značajno podigli na veći nivo, zatim su povećane i površine koje su zasađene. Sa 13 hiljada hektara došli smo na 92 hiljade hektara onih koji obrašuju, u cilju očuvanja poljop zemljišta”, kazao je Joković.

Naglasio je da je se nekim oblastima bilježi oko 30 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje.

“Zvanični podaci pokazuju da je oko 17 odsto rasta poljoprivredne proizvodnje. Mene to itekako raduje, ali to nije dovoljno. možemo svakao još”, kazao je Joković.

Na pitanje kakve su prognoze za rast proizvodnje tokom ove godine, Joković je kazao da to tavisi od poljoprivrednih proizvođača.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Hrana preskupa, za visoke cijene nema ekonomskog opravdanja

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:07

Mada su cijene hrane u svijetu u februaru pale na najniži nivo u posljednje tri godine, naši građani kažu da takav utisak nemaju kada izađu iz prodavnica. Za to, kako smatraju sagovornici TVCG, nema ekonomskog opravdanja, pa tvrde da trgovci koriste tu situaciju za dodatnu zaradu što potvrđuju podaci o rastu njihovih profita.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Abazović: Država od trajekta za godinu prihodovala više od OSAM MILIONA EURA

Subota, 04.05.2024 | 12:01

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je da je država od trajekta za godinu prihodovala više od osam miliona eura.

Podaci Centralne banke CG - Najveći štediša u banci čuva skoro 60 MILIONA EURA

Subota, 04.05.2024 | 08:17

Podaci Centralne banke Crne Gore.

Današnji datum ima izuzetno moćno značenje: Ova važna poruka se krije u brojevima 05. 05

Nedjelja, 05.05.2024 | 12:26

Određeni brojevi govore dosta toga o svijetu oko nas, ali i o nama samima i baš su zato najvažniji dio numerologije. Ti takozvani anđeoski brojevi označavaju niz brojeva koji nose snažnu poruku, a u odnosu na to o kojim se brojevima radi, tako je i definisana ta specifična poruka.

Marija Šerifović krsti sina: Otkrila sve detalje

Nedjelja, 05.05.2024 | 12:11

Marija Šerifović je donijela važnu odluku kada je riječ o njenom sinu

Mats Vilander: Karlos Alkaras može postati drugi NAJVAŽNIJI TENISER u istoriji, odmah poslije NJEGA

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:52

Karlos Alkaras, mladi teniser, mogao bi da se popne na drugo mjesto liste najvažnijih tenisera u istoriji ovog sporta.

Bogdanović u Berlinu: DPS na liniji politika koje promovišu progresivnu Evropu kakvoj Crna Gora teži

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:40

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Demokratskoj konferenciji koju je organizovala Partija evropskih socijalista u saradnji sa njemačkim SPD u Berlinu.

Porfirije: Da Hristos sačuva rod pravoslavni od svih nepravdi

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:27

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Vjerovali ili ne, Džoni Štulić dozvolio akteru Zvezda Granda da obradi Azrin hit: Poslušajte kako zvuči

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:15

Roker Đorđe David i bend Death Saw predstavili su još jednu zanimljivu obradu.

Svjetski dan higijene ruku – 5. maj

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:07

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana higijene ruku je promovisanje znanja i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika kroz inovativnu i efektivnu edukaciju o kontroli i prevenciji infekcija, uključujući higijenu ruku, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

(FOTO/VIDEO) Milatović i Spajić prisustvovali na Vaskršnjoj liturgiji u Podgorici

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:37

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Mandić na Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:22

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača.

Šabanović i Saša Popović došli glave Bjelopoljcu u Zvezdama Granda, surovo je srušen san Elsana Pilice

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:07

Bjelopoljac Elsan Pilica nije uspio da se plasira u naredni krug “Zvezda Granda”.