Srijeda, 03.04.2024 | 12:09
IZVOR: PR Centar

EPCG podržala projekat CANU usmjeren na primjenu vještačke inteligencije u predikciji potrošnje u elektroenergetskim sistemima

Predstavnici Crnogorske akademije nauke u umjetnosti (CANU) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) potpisali su ugovor o donaciji od 15 hiljada eura, kojim je u okviru Centra za energiju i ekologiju (ENEKO) predviđena realizacija projekta Primjena vještačke inteligencije u predikciji potrošnje u elektroenergetskim sistemima.




Foto: PR Centar

Ugovor su potpisali predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević i izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović.

Akademik Vukčević je podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci sa predstavnicima energetskih kompanija EPCG, Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) potpisali Sporazum o saradnji, okviru kojeg su u ENEKO centra već počeli da realizuju projekte u oblasti energetike.

„Drago mi je da smo naišli na razumijevanje za projekte koje pokrećemo. Nadam se su ti projekti nešto što će unaprijediti rad u EPCG, ali i da će biti od velike koristi za građane Crne Gore, odnosno potrošače. Dio realizacije tog Sporazuma je i Ugovor koji danas potpisujemo. Nadam se da ćete u CANU, u ENEKO centru i Odjeljenju prirodnih nauka CANU kroz skupove, tribine i projekte dobiti pouzdanog partnera“, istakao je Vukčević.

Podsjetio je da su juče potpisali Sporazum o saradnji i sa Ministarstvom energetike i rudarstva, kojim je, kako je ukazao, dogovorena saradnja oko važnih projekata koji se tiču i EPCG.  

„Dobro je da i Vlada Crne Gore, kroz resorno Ministarstvo, ima veoma pozitivan odnos prema ovoj našoj saradnji, o kojoj smo informisali ministra“, naveo je Vukčević.

Foto: PR Centar

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, smatra da donacija te kompanije ide u prave ruke, podržavajući krovnu instituciju nauke u Crnoj Gori.

„Računam na vašu podršku tokom zahtjevnog plana investicija koje smo predvidjeli u predstojećem periodu. Kroz ENEKO centar, koji se prije svega bavi energetikom i ekologijom, mislim da ima puno prostora za saradnju u smislu realizacije tih projekata“, naveo je Bulatović.

Ocijenio je da prostora za saradnju sa ENEKO centrom ima, ne samo u oblastima koje su identifikovane, već i u drugim projektima.

Rukovodilac ENEKO centra Igor Đurović kazao je da će donacija EPCG biti opredijeljjena za projekat mladog istraživača koji će se predmetnom problematikom baviti u okviru magistarskih studija sa Univerziteta Crne Gore.

„Takva istraživanja su rađena u svijetu i ranije. Danas imamo mogućnost da, na osnovu alata vještačke inteligencije i mašinskog učenja, to bude veći obuhvat podataka i da se dobiju precizniji podaci“, naveo je Đurović.

Kazao da očekuju dalju saradnju sa EPCG u obezbijeđivanju potrebnih podataka u cilju uspješnije realizacije projekta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.