Subota, 06.04.2024 | 08:27
IZVOR: Kolektiv.me

Za dvije godine Podgorica dobila ŠEST novih hotela, 2023. bila REKORDNA po ovim brojkama

U Crnoj Gori u februaru 2024. godine u kolektivnom smještaju (hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli i dr.), ostvareno je 37 762 dolazaka i 90 907 noćenja turista, podaci su Uprave za statistiku Monstat.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

Kako su naveli, od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju 77,2% ostvarili su strani, a 22,8% noćenja ostvarili su domaći turisti.

“U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u februaru 2024. najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima (63,4%), glavnom gradu (21,2%), planinskim mjestima (8,8%) i ostalim mjestima (6,7%)”, istakli su iz Monstata.

A, kakva je turistička ponuda Podgorice, kada govorimo o hotelima?

Kako su za portal Kolektiv.me kazali iz Turističke organizacije (TO) Podgorica, kada je riječ o hotelima, na teritoriji Glavnog grada trenutno aktivno radi 42, od toga je 24 sa 4 i 5 zvjezdica.

“Zadovoljstvo nam je da u Podgorici imamo prisustvo svjetski poznatih hotelskih i ugostiteljskih brendova, poput Hiltona, Story Hosptality, Ramada, što je takođe značajno za privlačenje određenih kategorija turista”.

Prema podacima TO Podgorica, u prethodne dvije godine u Glavnom gradu je otvoreno šest novih hotela, od toga pet sa četiri zvjezdice i jedan sa tri zvjezdice.

Podgorica se sve više profiliše kao destinacija gdje dominiraju biznis turisti, pa samim tim oni imaju najveće interesovanje za hotele visoke kategorije.

Foto: arhiva, Kolektiv.me

Ali, kako je tu i sve veći broj individualnih turista, prenoćište u hotelu je moguće pronaći u skladu sa budžetom.

“Kako se Podgorica najviše profiliše kao kongresna destinacija, samim tim u strukturi turista dominiraju biznis turisti, te je najveće interesovanje za hotele visoke kategorije. Ipak, imajući u vidu i veliki broj individualnih turista, možemo reći da, kada je u pitanju hotelska ponuda sve kategorije turista mogu biti zadovoljne, shodno interesovanjima i budžetu”, naveli su iz TO za portal Kolektiv.me.

Kako ističu, prilikom svih promotivnih aktivnosti TO Podgorice, kako u regionu tako i na značajnim udaljenijim emitivnim tržištima, hoteli zauzimaju značajno mjesto.

Pored redovnih aktivnosti koje imaju, u toku je izrada nove tematske brošure, u kojoj će akcenat biti na hotelskoj i kongresnoj ponudi Glavng grada, a sve u cilju što bolje promocije iste.

“Imamo jako dobru saradnju sa generalno svim predstavnicima turističke privrede, i veoma nas raduju sve inicijative i aktivnosti koje doprinose tome da Podgorica kontinuirano nudi nove sadržaje kako za naše sugrađane, tako i za turiste, a u konačnom i unapređenju i dodatnoj promociji turističke ponude grada. Pored kataloga smještaja gdje su informacije o svim hotelima u Glavnom gradu, u toku je i izrada nove tematske MICE brošure gdje će biti akcenat upravo na hotelskoj i kongresnoj ponudi Podgorice što će vjerujemo doprinijeti još boljoj promociji”.

Foto: arhiva, Kolektiv.me

Podgorica kao Glavni grad, ima raznovrsna mjesta, koja iz godine u godinu privlače pažnju turista iz različitih krajeva svijeta.

Tako je tu, između ostalog, neizostavna adrenalinska tura panoramski Krug oko Korita, kao i uvijek atraktivno Bukumirsko i Rikavačko jezero.

Od mjesta u gradu, svakako se izdavaja Sahat kula, a pažnju turista sve više privlače i brojne, sada već tradicionlane manifestacije kao što su “Cvijeće cvijeću” i “Tradicija ukusa".

Već od 29. aprila čeka nas novo mjesto za druženje - “Podgorički Proljećni Pazar”.

Foto: arhiva, Kolektiv.me

A da je prošla godina bila rekordna, kada je u pitanju turistički promet u Glavnom gradu, svjedoče i brojke.

Kako su nam kazali iz TO, grad je posjetilo 181.533 turista, što je 14% više nego 2022., a ostvareno je 352.123 noćenja što je 6% više u odnosu na 2022.

Prema zvaničnim podacima Glavni grad je za prva dva mjeseca 2024. posjetilo 16.895 turista u kolektivnom smještaju, što je za 4% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine. Ostvarena su 34.046 noćenja, ili 9% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine.

“Prema zvaničnim podacima Glavni grad je za prva dva mjeseca posjetilo 16.895 turista u kolektivnom smještaju, što je za 4% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine. Ostvarena su 34.046 noćenja, ili 9% više u odnosu na posmatrani period 2023. godine. Ovakvi statistički pokazatelji su rezultat niza faktora, a imajući u vidu intenzivirane promotivne aktivnosti i veliki broj manifestacija i događaja koji će biti organizovani u Podgorici u period predsezone, sigurni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti. Tokom ovog mjeseca očekuju nas tradicionalne manifestacije “Cvijeće cvijeću” i “Tradicija ukusa”, a već od 29. aprila do 15. maja “Podgorički Proljećni Pazar”. Kada su u pitanju lokaliteti, tokom ljetnje turističke sezone turisti najviše posjećuju NP Skadarsko jezero, panoramski put Krug oko Korita, Bukumirsko i Rikavačko jezero. Pored interesovanja za aktivni, postoji veliko intreresovanje za kulturni, vjerski i vinski turizam, gdje pored posjete najvećem vinogradskom kompleksu kompanije “13. Jul – Plantaže” sve više turista zainteresovano je i za posjete manjim vinarijama naših lokalnih proizvođača”, zaključili su iz TO Podgorica za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Knežević: "Ako Crna Gora bude GLASALA za Rezoluciju o Srebrenici, osudiće i samu sebe na genocidnost"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:39

Crna Gora mora glasati protiv rezolucije o Srebrenici, ne samo zbog Srbije, nego zbog sebe, jer ukoliko bude glasala za Rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost, kazao je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

SENZACIONALNA karnevalska fešta uprkos kiši, Pjerotić: Budvanski karneval više niko i ništa NE MOŽE da zaustavi

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”

HIT SNIMAK: Goran Bregović zapjevao VELIKI HIT ove poznate pjevačice (VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:21

Na društvenoj mreži TikTok osvanuo je snimak star nekoliko godina, na kojem Goran Bregović izvodi dobro poznati hit Sandre Afrike.

Martinović: Više od ŠEST MILIONA EURA podrške za projekte u Beranama, Šavniku, Gusinju i Plužinama

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:11

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Studija pokazala: Žene ŽIVE DUŽE od muškaraca, ali pogađaju ih DUGOTRAJNE BOLESTI

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:00

Žene žive duže od muškaraca, ali više godina pate od lošeg zdravlja, otkrila je globalna analiza razlika zasnovanih na rodnoj osnovi, a stručnjaci naglašavaju hitnu potrebu za djelovanjem kako bi se poboljšalo zdravlje žena.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Zvijezde kažu da će se oni ludo ZALJUBITI tokom ljeta

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:35

Brzo provjerite svoj horoskopski znak – možda ćete u ljeto 2024. doživeti svu čar i lepotu ljubavi!

Glumica iz serije „Baby Reindeer“ PROSLAVILA se nakon 17 godina karijere - A evo gdje se POJAVILA prvi put na televiziji

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:19

Netfliksova serija "Baby Reindeer" trenutno je najveći hit među ljubiteljima televizijske zabave, a iza ove mračne istinite priče krije se i jedna pozitivna - ona o uspjehu glumice Džesike Ganing, koja tumači Martu.  

Kotor DOBIO Službu traganja i spašavanja na moru

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:08

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama oformila je sekciju Službe traganja i spašavanja na moru u Kotoru.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.