Nedjelja, 28.04.2024 | 08:30
IZVOR: vijesti.me

Problem RIJEŠEN - Evo kada će ŽIČARA Kotor – Lovćen biti PUŠTENA u komercijalnu upotrebu

Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.




Foto: Kotor Cable car, arhiva

Iz Uprave za kapitalne projekte i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su potvrdili “Vijesitma” da su ispunili zadatke na koje ih je obavezala Vlada prošlog mjeseca. “Vijesti” u kompaniji “Kotor Cable car” nezvanično saznaju da su predali zahtjev CEDIS-u za trajano priključenje žičare na energetski sistem, nakon čega slijedi procedura otkupa 3,8 miliona eura infrastrukture koju su izgradili, a što je bila obaveza države.

“Očekujemo da će proces u vezi otkupa biti brzo riješen. Problemi su riješeni i žičara se otvara 1. maja”, kazao je izvor “Vijesti”.

Puštanje žičare Kotor-Lovćen u komercijalnu upotrebu u maju, nedavno je dovedeno u pitanje jer Vlada nije ispunila obaveze definisane ugovorom o izgradnji, potpisanim u decembru 2021. sa koncesionarom koji čini konzorcijum “Novi Volvox” & “Leitner Italija”. Prema tom ugovoru, Vlada je imala obavezu da izgradi javnu infrastrukturu, uključujući i elektro-energentsku infrastrukturu, i da koncesionaru obezbijedi priključak na mrežu najkasnije do 15. aprila 2023. godine. Kako to nije bilo moguće, koncesionar je prihvatio zahtjev Vlade da izgradi najveći dio infrastrukture, na osnovu čega je 26. aprila 2023. godine potpisan ugovor o izgradnji infrastrukture, uz obavezu da se ona otkupi nakon puštanja u rad.

Koncesionar je izgradio trafo-stanicu TS 35/10 kV Kuk i pripadajući dalekovod 35/10 kV, obezbijedio upotrebne dozvole i u potpunosti izvršio ugovornu obavezu. Ti radovi su koštali oko 3,8 miliona eura.

Vlade je kroz zaključke Upravi za kapitalne projekte dala rok od mjesec dana da, između ostalog, pripremi izvještaj o nadzoru izgradnje pristupnog puta na lokalitetu Kuk i parkinga sa infrastrukturom na lokalitetu Dub, da omogući upis trafostanice i da instalira nove ćelije na trafo-stanici u Grblju, te da zajedno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) hitno izmjesti stub dalekovoda Lastva -Tivat. Zaduženo je i Ministarstvo energetike da CEDISOM ukaže na hitnost omogućavanja priključka na elektromrežu firmi “Žičara Kotor-Lovćen”, izdavanje računa za struju i otkup izgrađene infrastrukture do 15. aprila ove godine.

Iz Uprave za kapitalne projekt su istakli da svi ugovoreni radovi završeni i da su predali objekata Ministarstvu turizma i koncesionaru.

Prethodno su na lokaciji Dub preostali radovi na podizanju elektroprenosnog stuba, jer se čekalo da nadležni sa izvođačem i inspekcijama usaglase termin, kako bi se obezbijedilo alternativno napajanje potrošača tri primorska grada, koji bi morali biti privremeno isključeni sa mreže u periodu ovih radova. Kako su kazali iz Uprave, taj posao je sada završen uz sve ugovorene radove, a izvršena je i primopredaja resoru turizma i koncesionaru, prenosi portal Vijesti. 

Osim ovih, navode da je primopredaja obavljena i nakon završenih radova raščišćavanja i otklanjanja sitnih nedostataka, koji su bili na lokaciji Kuk. Istakli su i da im je dostavljen završni izvještaj stručnog nadzora pristupnog puta do ove lokacije.

“Završena je i obaveza ugradnje opreme i svi prateći radovi za mjernu ćeliju u TS 35/10kV ‘Grbalj’, koja se nalazi na parkingu polazne stanice Dub”, naveli su iz Uprave za kapitalne projekte,  a prenosi portal Vijesti.

Iz CEDIS-a su podsjetili da su obaveze tog preduzeća definisane Ugovorom o izgradnji infrastrukture za priključenje, koji su potpisali sa koncesionarom i tadašnje Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, te da su svoj dio posla ispunili.

“Očekujemo da ćemo početkom ove sedmice dobiti i preostalu dokumentaciju od ‘Žičare’, koja nam treba radi trajnog priključenja i nastavka njenog rada. Započeli proces otkupa 35 kV infrastrukture za priključenje koju je koncesionar izgradio, što će biti obavljeno kada se steknu svi preduslovi u skladu sa regulativom”, naveli su iz CEDIS-a, ali nijesu precizirali o koliko se novca tačno radi.

CEDIS je, kažu u kompaniji, angažovao nezavisnog procjenitelja i završena je procjena infrastrukture za priključenje koju je izgradio koncesionar.

Zeleno svjetlo za kredit za bob i druge sadržaje

Kompanija “ “Kotor Cable car” je dobila saglasnost Vlade da kod banke uzme investicioni kredit u iznosu od 3.000.000 eura i novac uloži u izgradnju opreme za planinski bob i druge sadržaje.

Informacija o tome je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade. U njoj se navodi da se “Žičara”, Ministarstvu turizma obratila početkom aprila radi dobijanja saglasnosti, te da je kredit uzet na period od šest i po godina.

“Lista uslova podrazumijeva investicioni dugoročni kredit, a pored ostalog i obezbjeđenja u vidu kontinuirane hipoteke u iznosu od 10.000.000 eura na period od deset godina na zemljištu opisanom u LN 1678 KO Njeguši, Cetinje. Kupoprodajna vrijednost zemljišta iznosi 900.000 eura”, piše u informaciji.

Koncesionar, po ugvoru koji je potpisao sa vladom, ima obavezu da izvršnu vlast prije potpisivanja ugovora o zaduženju informiše o tome.

ČITAJTE DETALJNIJE!

Upitno hoće li žičara Kotor – Lovćen u aprilu biti puštena u komercijalnu upotrebu

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CG: Nezaposleno 4.000 VISOKOŠKOLACA, evo koliko doktora medicine i doktora nauka čeka na posao

Subota, 11.05.2024 | 08:17

Podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Raičković: Da bi program Evropa sad 2 USPIO treba da imamo PRIVREDNI RAST

Petak, 10.05.2024 | 19:35

Sve strukture u Crnoj Gori, barem u većini podržavaju pristupanje Evropskoj uniji. Često gledamo na taj put kao politički ali to je jedna velika ekonomska šansa zbog ulaska na višemilionsko tržište, ocijenio je gostujući u Info plusu na ADRIA TV predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković.

MF: Alimentacioni fond ISPLATIO 64,6 HILJADA EURA za 64 djece

Petak, 10.05.2024 | 17:57

Iz Ministarstva finansija saopštili su da je Alimentacioni fond isplatio 64,6 hiljade eura za sva pristigla rješenja o priznatom pravu na privremeno izdržavanje djece.

Đokić: Republika Srpska spremna na DOGOVOR u vezi Bilećkog jezera

Petak, 10.05.2024 | 17:41

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovorio je crnogorskom kolegi Saši Mujoviću ističući da je potpuno spreman na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera.

Spajić: Srazmjerne penzije su bile mizerne, penzioneri će dobiti dostojanstven tretman

Petak, 10.05.2024 | 13:08

Kada smo najavili da je 450 eura minimum ljudskog dostojanstva to smo i mislili. Minimalnim penzijama smo to i dokazali. Postojale su grupe penzionera koje su bile isključene iz te mjere, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Protest ispred SDT-a: Spasimo život Milivoju Katniću – potonja je ura; Čime Novović drži u šaci Borisa Savića?

Subota, 11.05.2024 | 19:37

U organizaciji grupa crnogorskih građana i političkih aktivista danas je ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva SDT održan treći protest podrške bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. Sa protesta je zatraženo da mu se zbog lošeg zdravstvenog stanja omogući odbrana sa slobode.       

Šest namirnica koje treba da držite u frižideru

Subota, 11.05.2024 | 19:15

Svježe meso, ribu i mlječne proizvode sigurno ćete da držite u frižideru, ali postoje namirnice koje možda nepravilno odlažete.

Imaju užasne navike i skaču po živcima: Ovo su najiritantniji znakovi horoskopa

Subota, 11.05.2024 | 18:27

Svojim osobinama živciraju ljude u svom prisustvu - preostaje vam samo da se naviknete na to.

Ovo je trik da vaše kokice budu savršeno hrskave i ukusne svaki put: Tajne eksperata!

Subota, 11.05.2024 | 18:17

Trik da vaše kokice budu savršeno hrskave? Ovo su tajne stručnjaka – kako izbjeći uobičajene greške.

Rafa o Rolan Garosu: Frustriran sam, ali ne želim još da odlučim (VIDEO)

Subota, 11.05.2024 | 17:10

Rafael Nadal je doživio veoma težak poraz u drugom kolu Mastersa u Rimu.

Pekić: Građani Bara osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije u Baru

Subota, 11.05.2024 | 16:59

Sujeta je slast za ego, a otrov za dušu. Dok sam čitao vaše sarkastično saopštenje pred očima su mi išle slike Maljevika, Možure, posječenih čempresa, Stare masline na umoru i ostalih simbola budvanizovanog Bara. Tek malo kasnije počeše da se ređaju i starije slike velikih kompanija kao što su jedinstvena Luka Bar, Primorka, Rumija trans, Izbor Bar itd. Građani Bara se ne sjećaju transparentnih javnih rasprava, tenderskih procedura, ekoloških studija ili studija izvodljivosti koje su dovele do ovih promašaja, ali osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije, saopštio je u odgovoru na saopštenje barske vlasti predsjednik opštinskog odbora URA Bar Darko Pekić.  

NOVI HAOS NA EVROVIZIJI: Još tri zemlje se nisu pojavile tokom defilea zastava na generalnoj probi

Subota, 11.05.2024 | 16:41

Pogledajte koje zemlje su u pitanju

Mekdonalds uvodi jače obroke od PET dolara kako bi povratio kupce: "Potrošači vode računa o svakom centu"

Subota, 11.05.2024 | 16:24

Nova ponuda dolazi u trenutku kada potrošači sa niskim primanjima počinju da štede

Mikijelj sa Budvanima: Gradu su potrebni stabilnost i jedinstvo

Subota, 11.05.2024 | 16:11

Tim koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" Mladen Mikijelj organizovao je šetnju kroz grad kako bi u razgovoru sa sugrađanima razmotrili probleme koje treba rješavati.

VIDEO - Uskoro nova društvena mreža: "Vraćamo zabavna vremena bez oglasa i algoritama"

Subota, 11.05.2024 | 15:38

Nova društvena mreža koja cilja na mlađu populaciju, Nospace, počinje sa radom u junu ove godine.