Srijeda, 15.05.2024 | 21:13
IZVOR: zadovoljna.hr

Treba li nanositi KREMU ZA SUNČANJE svaki dan?

Mnogi se pitaju je li zaista potrebno nanositi zaštitu od sunca svaki dan. Uz različita mišljenja i istraživanja razumljivo je da zbunjenost i dalje postoji.




Foto: Ilustracija/Pexels.com 

Međutim, kada je riječ o zaštiti vaše kože od štetnih sunčevih zraka, odgovor je odlučno “da”.
 
Evo zašto je svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje ključno za održavanje zdravlja kože i sprječavanje dugotrajnih oštećenja.

Štetno djelovanje sunca

Prvo, bitno je razumijeti zašto je zaštita vaše kože od sunca imperativ. Sunce emituje dvije vrste ultraljubičastog (UV) zračenja koje prodire kroz Zemljinu atmosferu – UVA i UVB zrake. UVB zrake prvenstveno uzrokuju opekline od sunca i igraju ključnu ulogu u razvoju raka kože. S druge strane, UVA zrake doprinose preuranjenom starenju i mogu prodrijeti kroz staklo, dovodeći do kumulativnog oštećenja kože tiokom vremena.

Obje vrste zračenja mogu uzrokovati oštećenje DNK u stanicama kože, što potencijalno može dovesti do mutacija i raka kože.

Dnevna izloženost

Suprotno umišljenju, izlaganje suncu nije ograničeno na svijetle, sunčane dane. UV zračenje može prodrijeti kroz oblake, što znači da ste i dalje u opasnosti od oštećenja kože čak i za oblačnih dana. Osim toga, UV zrake se mogu odbijati od površina poput vode, pijeska i snijega, dodatno povećavajući izloženost. To znači da je bez obzira na vremenske prilike ili godišnje doba vaša koža podložna UV zračenju ako je ne zaštitite.

Starenje kože

Pretjerano izlaganje suncu jedan je od vodećih uzroka preranog starenja kože. S vremenom UV zračenje razgrađuje vlakna kolagena i elastina u koži, što dovodi do opuštenosti, bora i finih linija.

Ovaj proces, poznat kao fotostarenje, može učiniti da koža izgleda starije nego što jest i pridonijeti nedostatku čvrstoće i elastičnosti kože. Svakodnevnim nanošenjem kreme za sunčanje možete spriječiti prerano starenje i održati mladenačkiji izgled.

Prevencija raka kože

Možda je najuvjerljiviji razlog za svakodnevno nošenje kreme za sunčanje njena uloga u prevenciji raka kože. Rak kože jedna je od najčešćih vrsta raka u svijetu.

Velika većina karcinoma kože uzrokovana je izlaganjem UV zračenju sunca. Redovitom primjenom kreme za sunčanje možete značajno smanjiti rizik od razvoja raka kože, uključujući smrtonosni melanom.

Izbor  prave kreme za sunčanje

Nisu sve kreme za sunčanje jednake, stoga je bitno odabrati proizvod koji nudi zaštitu širokog spektra i protiv UVA i UVB zraka.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kako sniziti krvni pritisak za pet minuta? Ovi savjeti vam mogu pomoći!

Utorak, 04.06.2024 | 15:14

Povišen krvni pritisak, ili hipertenzija, je jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se suočava savremeno društvo. Ukoliko ste i vi među onima koji se bore sa ovim problemom, a želite da pronađete brz i efikasan način da snizite pritisak bez upotrebe ljekova, onda je ova drevna kineska tehnika pravo rješenje za vas.

Znate li koje LJEKOVE smijete koristiti i nakon isteka roka trajanja?

Utorak, 04.06.2024 | 15:02

Uopšteno  uputstvo je da ljekove treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mjestu. Hladno znači ispod 25 stepeni Celzijusa, a suvo podrazumijeva dalje od vlage – znači ne u kupatilu.

Nutricionisti SAVJETUJU - Namirnice koje je POŽELJNO konzumirati tokom juna

Utorak, 04.06.2024 | 14:04

Iako ljeto još uvijek nije zvanično počelo, brojni ljekari, dijetetičari i nutricionisti savjetuju da se važno prilagoditi nešto laganijoj i zdravijoj ishrani, kako bi nam bilo lakše podnijeti visoke temperature.

Dragana Mirković se OGLASILA nakon razvoda - "Ostajem VJERNA svojoj porodici, djeci i publici“

Utorak, 04.06.2024 | 12:04

Folk zvijezda Dragana Mirković stavila je tačku na brak sa biznismenom Tonijem Bijelićem još u martu ove godine, ali i dalje ne prestaje da se priča i piše o njihovom odnosu.

Usvojite ih danas: NAVIKE ljudi koji nikada NISU BOLESNI

Utorak, 04.06.2024 | 11:27

S vremena na vrijeme naiđemo na ljude koji tvrde da nikada nisu bolesni.

Vremenska prognoza: Srijeda nam donosi OVE temperature

Utorak, 04.06.2024 | 22:01

Kakvo nam vrijeme donosi srijeda?

"Rezultati ispita podstrek da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama"

Utorak, 04.06.2024 | 21:50

Rezultati maturskih i eksternih ispita trebalo bi da nas osvijeste da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, poručila je redovna profesorica UCG Branka Bošnjak.

Jovetić: Igramo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu

Utorak, 04.06.2024 | 21:38

Duel sa Belgijom u Briselu je idealan test mogućnosti crnogorske reprezentacije, smatra kapiten “sokola” Stevan Jovetić uoči susret na stadionu “Kralj Boduen”.

Radovi u Budvi i dalje traju, smetaju i turistima

Utorak, 04.06.2024 | 21:17

Osim mora i sunca, Budva ove godine nudi i novu atrakciju – poligon za pripremu za najstariju atletsku disciplinu – skok udalj. U glavnoj gradskoj ulici, koja vodi do Starog grada, turiste i građane čekaju brojne prepreke, prenosi TVCG.

Koprivica: Cilj Strategije očistititi sistem od korupcije i reformisati zakonodavstvo

Utorak, 04.06.2024 | 20:55

Nakon pauze od deset godina, Crna Gora ponovo je usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. Strategija, koja je jedna od obaveza iz pregovaračkog procesa, a odnosi se na dobijanje IBAR-a, dobila je zeleno svjetlo Evropske komisije. Cilj je očistititi sistem od korupcije koja se uvukla u svaku poru crnogorskog društva, ističe potredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Đoković poslije povlačenja: Igrao sam srcem…

Utorak, 04.06.2024 | 19:19

Novak Đoković povukao je bolan, ali razuman potez na Rolan Garosu. Zbog povrede koljena odlučio je da napusti takmičenje. 

Sok od nane koji se ne kuva: Hladi i sladi, kao stvoren za vrućine

Utorak, 04.06.2024 | 18:59

Nema više stajanja uz šporet i miješanja, ovaj sok je san svake domaćice. Domaći sok od nane koji nećete prestati da pijete u ovim vrelim ljetnjim danima.

Injac: Počela rekonstrukcija školskog poligona u Drezgi, vjerujem da ćemo okolinu Podgorice učiniti perspektivnom za život

Utorak, 04.06.2024 | 18:48

Osim radova na asfaltiranju saobraćajnica, gradsko preduzeće ,,Putevi“ započelo je rekonstrukciju poligona koji se nalazi u dvorištu piperske Osnovne škole ,,Vojin Popović” u Drezgi, saopšteno je iz Glavnog grada.

Prvo mjesto na ATP listi i polufinale Rolan Garosa: Siner maksimalan protiv Dimitrova

Utorak, 04.06.2024 | 17:51

Novi broj jedan svjetskog tenisa, Janik Siner, prošao je u polufinale Rolan Garosa maksimalnom pobjedom protiv Grigora Dimitrova.

"BIO SAM IZRIČIT DA NE PRIČA O TOME": Aco Pejović je dugo krio jednu tajnu, a onda je ona sve razotkrila

Utorak, 04.06.2024 | 17:36

Aco Pejović ovu informaciju nije htio da podijeli sa medijima.