Ponedjeljak, 20.05.2024 | 13:20
IZVOR: kolektiv.me

Milatović: Prepoznati važnost aktuelnog trenutka, kako bi zajedno nastavili da gradimo prosperitetniju budućnost

Vizija razvoja gradjanske i evropske države Crne Gore, kakvu sam predstavio na početku mandata, oblikovala je moje djelovanje i presudno uticala na donijete odluke u prethodnih godinu dana, kazao predsjednik države Jakov MIlatović u obraćanju povodom godinu dana od stupanja na dužnost Predsjednika Crne Gore.




Foto: YouTube screenshot/Predsjednik Crne Gore

On je istakao da dalji razvoj demokratije, unapređenje stanja vladavine prava i održiv ekonomski razvoj vidi kao tri paralelna i kontinuirana procesa koji zahtijevaju najveći stepen angažovanja svih društvenih činilaca. Milatović je kazao da Evropska unija nije sama po sebi cilj, ona je vrijednosno opredjeljenje kojem Crna Gora pripada.

Milatović je poručio da suočavanje sa nekim od mračnih stranica naše prošlosti nije stvar izbora, već obaveza i dug prema onima koji su, zbog drugačijeg nacionalnog, vjerskog ili političkog opredjeljenja, podnijeli žrtvu koja je decenijama ignorisana od strane države.

"Vizija razvoja građanske i evropske države Crne Gore, kakvu sam predstavio na početku svog mandata, oblikovala je moje djelovanje u proteklih godinu dana i presudno uticala na odluke koje sam donosio. Pri zatečenom stanju institucionalnog zastoja, kome smo svjedočili u maju 2023. godine, doprinos stabilizaciji sistema i konsolidaciji unutar državnog aparata nametnuo se kao jedan od najvažnijih izazova.

Nastojao sam da budem faktor pomirenja i zajedništva, na korist svakog građanina i društa u cjelini. Istovremeno, svoje djelovanje sam posvetio i usmjeravanju društvenih procesa ka daljoj demokratizaciji Crne Gore", poručio je Milatović.

On je kazao da su i pored nepovoljnih unutrašnjih prilika, koje su obilježile dobar dio 2023, oživljen proces evropskih integracija i napravljeni značajni koraci ka ispunjavanju mjerila koji će nas dodatno približiti EU članstvu.

"Uporedo sa unutrašnjom agendom, kroz intenzivnu diplomatsku aktivnost ojačan je međunarodni ugled zemlje, unaprijeđena kredibilnost NATO članstva i u kontinuitetu pružana podrška politikama mira i saradnje. U bilateralnim odnosima potvrđeno je strateško partnerstvo sa SAD i ključnim evropskim državama, a ruka prijateljstva ispružena je i ka zemljama bliskog i dalekog istoka", istakao je predsjednik Crne Gore.

On je dodao da je aktivnom ekonomskom diplomatijom Crna Gora smo predstavljena kao zemlja mogućnosti i poželjna destinacija za kredibilne strane investitore.

"Suočavanje sa nekim od mračnih stranica naše prošlosti nije bila stvar izbora, već obaveza i dug prema onima koji su, zbog drugačijeg nacionalnog, vjerskog ili političkog opredjeljenja, podnijeli žrtvu koja je decenijama ignorisana od strane države. Posle decenija izražene društvene nejednakosti, vratili smo u fokus temeljene vrijednosti kao što su obrazovanje, nauka i kultura, stvarajući tako uslove za građenje društva jednakih šansi.

Svakodnevnim aktivnostima podsjećao sam na važnost njegovanja međuvjerskog i međunacionalnog sklada, sagledavajući različitosti kao dio bogate kulturne riznice našeg građanskog društva", kazao je Milatović.

Dok proslavljamo punoljetstvo obnove nezavisnosti, želim da podsjetim da se nalazimo u važnoj istorijskoj etapi od čijeg uspješnog okončanja će zavisiti kvalitet života naše, ali i generacija koje dolaze, istakao je predsjednik Crne Gore.

"Uvjeren sam da smo kao društvo uspjeli da prepoznamo važnost aktuelnog trenutka i još snažnije nastavimo da svi zajedno gradimo prosperitetnu budućnost naše zemlje. Da je vječna Crna Gora!", zaključio je Milatović svoje obraćanje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

ZAVRŠEN sastanak predstavnika PES-a i Pokreta za Podgoricu

Srijeda, 12.06.2024 | 20:03

Sastanak odbornika Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu, sa ciljem prevazilaženja političke vlasti završen je bez dogovora. Nastavak je najavljen za sjutra.

Spajić: OČEKUJEMO više njemačkih investitora

Srijeda, 12.06.2024 | 19:59

Da Crna Gora ima brojne potencijale u koje vrijedi ulagati, ocjena je njemačkih privrednika na sastanku s premijerom Milojkom Spajićem drugog dana Ekonomskog foruma u Berlinu. Već u ponedjeljak u Crnu Goru stiže poznati njemački turoperator, najavio je premijer koji je njemačke privrednike upoznao sa reformama koje su preduzete u Crnoj Gori.

Đurović: Milovićev rad bio je TURBULENTAN, ali ćemo o SMJENI odlučiti kad čujemo argumente

Srijeda, 12.06.2024 | 19:53

U Novoj srpskoj demokratiji još nemaju konačan stav o tome da li će glasati za smjenu ministra Andreja Milovića, koju je predložio premijer Milojko Spajić.

Političar koji je SPASIO bebu iz Morače IZABRAN za poslanika EP

Srijeda, 12.06.2024 | 19:32

Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom parlamentu Riksdagu, gdje je član odbora za finansije. Bio je i predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Joković: SNP će glasati za SMJENU Milovića, bili bi neozbiljni kad ne bi podržali odluku PES-a

Srijeda, 12.06.2024 | 18:55

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da će poslanici njegove stranke glasati za smjenu ministra pravde Andreja Milovića

Oblačno, sa SUNČANIM intervalima: Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 12.06.2024 | 22:05

U četvrtak nas očekuje pretežno umjereno oblačno vriejem sa dužim sunačnim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

NAJBOLJI TRIK protiv gužvanja odjeće

Srijeda, 12.06.2024 | 21:58

Potrebne su vam teniske loptice ili led.

Selin Dion zbog BOLESTI zloupotrebljavala ljekove: "Ta doza može da ubije čovjeka"

Srijeda, 12.06.2024 | 21:50

Pjevačica Selin Dion boluje od teške bolesti, rijetkog neurološkog poremećaja - sindroma ukočene osobe.

Budva: Zatvorske KAZNE zbog vožnje u pijanom stanju i pod dejstvom kokaina

Srijeda, 12.06.2024 | 21:42

Sud za prekršaje u Budvi odredio je Berancu I.M. (1995.) 15 dana zatvora zbog vožnje u alkoholisanom stanju, dok je Nikšićanin G.K. (1988) kažnjen 15 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom opijata.

Uz ovaj ukusan napitak možete se PODMLADITI i SMRŠATI - Odličan je čistač organizma

Srijeda, 12.06.2024 | 21:26

Sok od mladog kokosa ili kokosova voda je piće majke prirode koje pomaže kod dehidracije, čišćenja tijela, gubitka težine, mamurluka i teške iscrpljenosti tijela.

ZEMLJOTRES u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

Srijeda, 12.06.2024 | 21:19

Zemljotres!

Nemojte BACATI stari HLJEB - Ovo su TRIKOVI kako mu vratiti SVJEŽINU

Srijeda, 12.06.2024 | 20:43

Hljeb  na kojeg ste zaboravili ili niste uspjeli pojesti uvijek možete - spasiti.

"Smanjiti stigmu kako bi se RIZIČNE GRUPE testirale na HIV"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:29

U Crnoj Gori je prošle godine registrovano 54 slučaja HIV infekcije, a ljekari vjeruju da kod trećine oboljelih infekcija nije dijagnostifikovana. Sa Edukativnog sastanka poručuju da je nužno smanjiti stigmu, kako bi se rizične grupe testirale.

POVRATAK na teren - Simanić: "CILJ je da ostanem..."

Srijeda, 12.06.2024 | 20:22

Nakon teške povrede na prethodnom Mundobasketu, zbog koje je ostao bez bubrega, Boriša Simanić najavio je povratak na parket.

Trevisa Kelsija pitali o Tejlor Svift - "To je nešto što bih ZADRŽAO za sebe"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:11

Zvijezda američkog fudbala, Trevis Kelsi, i pjevačica Tejlor Svift u vezi su od prošle godine. NJihova veza privlači veliku pažnju, pa se sportisti sve češće postavljaju pitanja na konferencijama koja nisu vezana samo za sport kojim se profesionalno bavi.