Srijeda, 22.05.2024 | 18:15
IZVOR: index.hr

Navika SPAVANJA preko dana može da bude znak upozorenja na OZBILJNU BOLEST

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.




Foto: Ilustracija/Pexels.com 

Lupus, ili sistemski eritematozni lupus, je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To dovodi do simptoma kao što su zapaljenje, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Studija, koju su sproveli naučnici i istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da porast noćnih mora ili halucinacija može signalizirati početak ove bolesti. Istraživači su anketirali 676 ljudi koji žive sa autoimunim stanjem.

Tokom studije, pacijentima je postavljano pitanje kada su se pojavili određeni simptomi, kao što su gubitak ravnoteže i depresija. Prema istraživanju, trećina pacijenata prijavila je noćne more prije pojave lupusa.

"Važno je da kliničari razgovaraju sa svojim pacijentima o ovim vrstama simptoma i odvoje vrijeme da zabilježe individualnu progresiju simptoma svakog pojedinca. Pacijenti često znaju koji simptomi su loš znak da će se njihova bolest pogoršati, pa je važno da pričajte o tome", rekla je istraživač dr Melani Sloun, kako prenosi Dejli Ekspres.

Profesor David D'Cruz se nadovezao na dr Sloan:

"Dugi niz godina sam razgovarao o noćnim morama sa pacijentima sa lupusom i mislio sam da postoji neka povezanost. Ovo istraživanje pruža dokaze za to. Stoga snažno ohrabrujemo više doktora da pitaju o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijske simptome, koji se smatraju neuobičajenim, kako bi se ranije otkrili napadi bolesti."

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da lupus može izazvati niz simptoma, uključujući:   

Dodali su da neki pacijenti imaju i glavobolje, visoku temperaturu, čireve u ustima, gubitak kose, gubitak težine, depresiju, anksioznost, bol u grudima, bol u stomaku i promjenu boje prstiju na rukama i nogama.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Stiže nam novi TROPSKI TALAS - Temperatura do 40 STEPENI

Utorak, 18.06.2024 | 09:55

Tanja Mirković iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kazala je za TVCG da se u Crnoj Gori očekuje novi tropski talas od četvrtka. Od nedjelje se očekuje blagi pad, početkom sedmice malo svježije vrijeme, ali i dalje veoma toplo.

Komemoracija povodom smrti Šarkića - Matija, Crna Gora te neće zaboraviti

Utorak, 18.06.2024 | 13:31

Komemoracija povodom prerane smrti crnogorskog fudbalera i reprezentativca Matije Šarkića održana je danasu Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

U Budvi trenutno oko 22.000 TURISTA, i to najviše iz ovih ZEMALJA

Utorak, 18.06.2024 | 12:13

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Turističke organizacije (TO) Budva.

Klub odbornika "Evropski tim za Nikšić" podnio prijedlog za RAZRJEŠENJE Kovačevića

Utorak, 18.06.2024 | 14:26

Klub odbornika "Evropski tim za Nikšić" podnio je danas Prijedlog za razrješenje Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić zbog izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana i građanki Nikšića, usljed držanja sramotne besjede na Grahovcu, dana 13.06.2024. godine u kojoj je pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu, navodi se u saopštenju ove partije.

PROBLEMI za Francuza - Mbape mora na OPERACIJU

Utorak, 18.06.2024 | 08:12

Francuski fudbaler Kilijan Mbape moraće da bude podvrgnut operaciji nosa.

PREMINUO Franjo Vladić, legendarni jugoslovenski fudbaler

Utorak, 18.06.2024 | 21:52

Franjo Vladić, jedan od najboljih fudbalera Veleža svih vremena i bivši reprezentativac Jugoslavije, preminuo je u 74. godini života.

Na kojim SJEDIŠTIMA u avionu je NAJBOLJE SJEDITI skako biste se zaštitili od VIRUSA I INFEKCIJA

Utorak, 18.06.2024 | 21:46

Istraživači s Univerziteta EmorI u Atlanti su sproveli istraživanje kako bi utvrdili na kojim sjedištima je najbolje sjediti tokom leta kako biste se zaštitili od virusa i sličnih problema.

Slavna glumica će imati POSEBNU ULOGU na Olimpijskim igrama: Prilika koja se PRUŽA JEDNOM u životu

Utorak, 18.06.2024 | 21:30

Bulevar Francuske rivijere biće privremeno zatvoren, kako bi oskarovka neometano prošla.

Vujović: Primjena NOVIH ZAKONA o medijima daće odgovor na širenje govora mržnje

Utorak, 18.06.2024 | 21:08

Primjena novih zakona o medijima i audiovizualnim uslugama predstavlja snažan odgovor na širenje govora mržnje, osiguravajući hitne sudskih postupke i jačajući ulogu regulatornih tijela i samoregulacije, saopštila je ministarka kulture i medija, Tamara Vujović.

Savjetnik Moma Koprivice PODNIO OSTAVKU

Utorak, 18.06.2024 | 21:04

Hermin Šabotić, savjetnik vicepremijera Moma Koprivice, podnio je ostavku na tu funkciju, prenosi portal Analitika.me. 

ODUZETO više od stotinu naočara, UHAPŠEN Podgoričanin OSUMNJIČEN za nedozvoljenu trgovinu

Utorak, 18.06.2024 | 20:41

Nakon pretresa stana i drugih prostorija u vlasništvu pedesetogodišnjeg Podgoričanina, policija pronašla i zaplijenila 123 komada skupcjenih naočara za sunce čija vrijednost se procjenjuje na oko 18 hiljada eura, saopšteno je iz Uprave policije.

BEZ IZNENAĐENJA: Gruzija priredili SPEKTAKL, na kraju Turska UZELA tri boda na EURO

Utorak, 18.06.2024 | 20:29

Fudbaleri Turske su savladali debitanta na evropskim prvenstvima Gruziju 3:1.

Ljiljanić: Ako NE BUDE dogovora, NAJPOŠTENIJE je VRATITI mandat građanima

Utorak, 18.06.2024 | 20:21

Predstavnica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić kazala je da je najpoštenije vratiti mandat građanima, ako ne dođe do dogovora za razrješenje krize vlasti u glavnom gradu.

Podgorica: U udesu POGINULA jedna osoba

Utorak, 18.06.2024 | 20:12

U udesu koji se oko 11.23h dogodio u Podgorici, jedna osoba je izgubila život.

UHAPŠEN osumnjičeni za napad na maloljetnika

Utorak, 18.06.2024 | 20:04

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“- Odjeljenja bezbjednosti Podgorica su lišili slobode lice O.Đ. (18) osumnjičeng za nasilničko ponašanje i nanošenje povreda maloljetnom licu.