Četvrtak, 12.07.2018 | 16:39
IZVOR: PR Centar

Dobitnici Trinaestojulske nagrade ostavili neizbrisiv trag u baštini Crne Gore

Dobitnici Trinaestojulske nagrade za životno djelo i za ovu godinu Vukić Pulević, Krsto Andrijašević, Aleksa Asanović, Adnan Čirgić su kroz naučni, društveni i umjetnički rukopis ostavili duboku identitetsku boru u baštini Crne Gore, poručio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

Foto: PR Centar

On je, na dodjeli Trinaestojulske nagrade za životno djelo, istakao da 13. jul predstavlja personifikaciju crnogorskog pregnuća za slobodom i državom.

“Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 13. jula 1878, ali i na julskim vatrama 13. jula 1941. godine.  Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega, kamenja imamo odviše, tako, gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan Dana državnosti Crne Gore”, ocijenio je Brajović.

On je kazao da se često zaboravlja uloga pojedinca, koja je glavna u uzdizanju čovjeka i čitavog društva.

Brajović je istakao da je Pulević nagradu zaslužio zaslužio mnogo prije, ali “uvaženi profesor zna da ljudi kasne, a djela se rađaju na vrijeme, kao njegova”.

“Takođe, niko kao Krsto Andrijašević ne zna da se u liniji života ne čita umjetnost, već umjetnost čita i linije i tačke i crte čovjekovog života, onim poetskim esperantom koji prvo naučimo od muzike. Gospodin Asanović ju je naučio od života i teorije, a onda je prenio na mnoge generacije mladih umjetnika, sa istom predanošću i žarom kojim je profesor Čirgić utemeljivao crnogorski jezik u bit crnogorskog identiteta”, saopštio je Brajović.

On je rekao da je došlo vrijeme da se Crna Gora osloni na svoje potencijale i institucije.

“Zavjetnici 13.jula, kao i dobitnici Trinaestojulske nagrade su ostavili dubok i neizbrisiv trag u prošlom i našem vremenu, kao što su naše rijeke ostavile duboke i neizbrisive klisure, ne na geografiji, već na obrazu Crne Gore. I svaki naučni, društveni ili umjetnički rukopis je duboka identitetska bora u baštini Crne Gore”, poručio je Brajović.

Predsjednik žirija, Rajko Todorović Todor, kazao je da su dobitnici nagrada zasluženo dobili to visoko priznanje za životno djelo.

Prema njegovim riječima, profesor Vukić Pulević je u evropskoj botaničkoj literaturi veoma poznat po značajnim rezultatima i otkrićima.

„Vukić Pulević je prvi školovani crnogorski botaničar, koji je postavio temelje botanike u veoma složenim istorijskim i društvenim uslovima. Dao je značajan doprinos na polju muzeološkog rada, formiranja i generalnog herbara Crne Gore, kao i na radu na bibliografiji botaničkih istraživanja“, naveo je Todorović.

On je kazao da je Krsto Andrijašević preko 40. godina kontinuirano razvijao jedinstvenu umjetničku poetiku koja, kako je rekao, nema direktnih uzora i da su se svi značajni crnogorski kritičari i istoričari umjetnosti bavili njegovim opusom.

„Veliki umjetnik Dado Đurić govorio je, imajući u vidu Andrijaševićeve skulpture, o njegovoj superiornosti, prikazivanju anatomije ljudske svijesti u odnosu na francuske umjetnike“, istakao je Todorović.

Foto: PR Centar

Kako je saopštio, Andrijaševića je za Trinaestojulsku nagradu preporučila izložba „Lice ogledalo“ iz prethodne godine i monografija „Krsto Andrijašević 2018“.

„Na izložbi „Lice ogledalo“ bili su prezentovani novi crteži rađeni laviranim tušem, nezasito gledanje lica čija se morfologija uvijek svodi na nekoliko suštinskih elemenata, kao i potrebu da se ono fiksira, zadrži i upamti duže od trenutka u kom je izgledalo na jedan jedinstven način“, naveo je Todorović.

On je pojasnio da su dobitnika Trinaestojulske nagrade Aleksu Asanovića preporučila ostvarenja u prethodne dvije godine.

„Asanović je direktor škole za muzičke talente „Andre Navara“, koja je, zbog kvaliteta uvrštena u  asocijaciju škola UNESCO-a. Bavi se istorijom crnogorskog jezika, kao i pitanjem standarda našeg jezika. Preporučile su ga knjige, jer „Dijalektologija crnogorskog jezika“ predstavlja izvorni i veliki doprinos crnogorskoj i jugoslovenskoj dijalektologiji“, istakao je Todorović.

Dobitnik Trinaestojulske nagrade, književnik Adnan Čirgić, kazao je da ugled tog priznanja i značaj datuma povodom koga se dodjeljuje obavezuju dobitnike da istrajno rade na duhovnom i kulturnom razvitku Crne Gore.

„Činjenica da je žiri ove godine nagradu dodijelio onima čija je posvećenost Crnoj Gori i njenoj antifašističkoj tradiciji neupitna i daje nam osnovu da se nadamo da je država zakoračila u novo doba“, rekao je Čirgić.

Kako je kazao, Trinaestojulska nagrada nije samo nagrada za lično djelo, već i za prethodnike na čijem se djelu temelji stvaralaštvo dobitnika tog priznanja.

„Nagrada koja mi je dodijeljena za stvaralaštvo u oblasti crnogorskog jezika i književnosti ne pripada samo meni, nego pleadi crnogorskih filologa i kulturologa koji su utemeljili savremenu montenegristiku prethodnih pola vijeka“, saopštio je Čirgić.

Dobitnik Trinaestojulske nagrade, violončelista Aleksa Asanović, rekao je da je je to priznanje nagrada za viziju.

„Škola otvorena u najtežem trenutku, za vrijeme rata i kada su bježali sa ovih prostora, a ne otvarali škole. To je bila jedna vizija koja je uspješno realizovana. Ovo je nagrada profesorima koji su timski radili, kao i državi koja je prepoznala te ljude i podržala ih“, saopštio je Asanović.

Dobitnik Trinaestojulske nagrade, akademski vajar Krsto Andrijašević, kazao je da je ovo najznačanija nagrada za njegovo dosadašnje stvaralaštvo.

„Svaka nagrada je lijepa, naročito ova koja je najveća u Crnoj Gori, zato sam i više nego zahvalan“, rekao je Andrijašević.

Dobitnik Trinaestojulske nagrade, botaničar Vukić Pulević, kazao je da je priznanje izuzetan podstrek za budućnost.

„Nagrada, datum u čiju se čast daje nagrada, kao i sama ceremonija me čini srećnim naročito sada kada sam ušao u ozbiljne godine i produžava mi elan“, istakao je Pulević.

Odluku o laureatima donio je Žiri, na čijem čelu  je bio Rajko Todorović- Todor i članovi Žirija, prim. dr sci. med Asim Dizdarević, profesor emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić i mr Miomir Vojinović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Hit predstava „Slasti slave“ na repertoaru Gradskog

Nedjelja, 24.03.2019 | 11:50

Hit predstava „Slasti slave“, sa Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izvedena u poneđeljak 25. marta, u 20 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“.  Prema tekstu „Glorious“ britanskog pisca Pitera Kiltera, predstavu je adaptirao i režirao Stefan Sablić. Predstava će biti izvedena u okviru akcije „Mart za teatar“, koja podrazumijeva popust od 50% na cijenu ulaznica.

Drugi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” u Velikoj sali KIC-a

Subota, 23.03.2019 | 14:18

Drugi Festival crnogorske narodne pjesme ”Stare note - novi zvuci” biće održan u petak, 29. marta u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

„Ružno pače“ u nedjelju u Dodestu

Subota, 23.03.2019 | 10:58

Predstava „Ružno pače“ (6+), u produkciji Lutkarske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće igrana u nedjelju 24. marta, u 12 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“. Po tekstu Igora Bojovića, predstavu je režirao Jaroslav Antonjuk. Predstava će biti izvedena u okviru akcije „Mart za teatar“, koja podrazumijeva popust od 50% na cijenu ulaznica.

Na Zimskoj sceni “Ljetopisa” otvorena izložba “Flame” Jelene Vušurović

Subota, 23.03.2019 | 10:45

Zimska scena „Barskog ljetopisa“ ulazi u svoju završnicu, a likovni program ovogodišnjeg izdanja iste je u četvrtak, 21. marta predstavio svog posljednjeg učesnika.

"San je ono što se ŽELI, a ŽIVOT je buđenje": 10 MUDRIH citata MEŠE SELIMOVIĆA za sva vremena!

Petak, 22.03.2019 | 15:09

"San je ono što se želi, a život je buđenje."

Kolašin: Aktivan POŽAR na velikoj površini, prijeti ugrožavanje obližnjim objektima

Nedjelja, 24.03.2019 | 17:20

Na teritoriji opštine Kolašin, od sela Vočje prema Seocu, aktivan je požar na velikoj površini, koji prijeti da ugrozi i obližnje objekte.

Budućnost u Zagrebu, Šehović: ''Došao je onaj dio sezone za koji smo se borili, igrali i spremali''

Nedjelja, 24.03.2019 | 16:58

Meč Cedevita – Budućnost igra se sjutra od 19 sati.

Momir Bulatović: ''Mislili smo da NATO ima vojničku čast i da neće napadati CIVILNE ciljeve"

Nedjelja, 24.03.2019 | 16:21

"Prva meta smo bili mi i zato su nam u Rambujeu postavljali nemoguće uslove", istakao je BulTO Matović.  

Praktični SAVJETI: Kojim NAVIKAMA i AKTIVNOSTIMA poboljšati zdravlje ovog PROLJEĆA?

Nedjelja, 24.03.2019 | 16:04

Pratite ove jednostavne savjete i poboljšajte svoje zdravlje ovog proljeća.

Sergej Ćetković o svom BRAKU: '' U životu nikad nije sve ružičasto i mi imamo teške trenutke''

Nedjelja, 24.03.2019 | 15:48

Važe za jedan od najskladnijih bračnih parova na muzičkoj sceni regiona, ali i oni imaju poteškoća. Sergej Ćetković priznaje da i u njegovom braku sa Kristinom ima dana kada nije sve idealno, ali otkriva kako ih prevazilaze.

VIDEO: Američki odgovor na AJFELOVU KULU: MEGA skulptura čija je izgradnja koštala 200 MILIONA DOLARA!

Nedjelja, 24.03.2019 | 15:01

Stepenice su izgrađene od čelika i bakra, a sa nje se pruža predivan panoramski pogled na najmlađu atrakciju Njujorka.

ANKETA: Mogu li "sokoli" do plasmana na EURO 2020.?

Nedjelja, 24.03.2019 | 14:25

Crnogorski fudbaleri su počeli ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

NIKŠIĆ: Mladi biciklista Nikola Grupković spriječio ŠIRENJE POŽARA NA TREBJESI!

Nedjelja, 24.03.2019 | 13:52

Trebjesu je juče zahvatio požar, a njegovo dalje širenje spriječio je mladi biciklista Nikola Grupković, piše portal Onogošt.

Sjećanje na MILICU RAKIĆ, koja je stradala u NATO bombardovanju: Danas bi imala 23 GODINE

Nedjelja, 24.03.2019 | 13:02

Te kobne večeri, 17. aprila, oko 21 sat zvuk sirena nadvio se nad prijestonicom Srbije, što je značilo samo jedno - počinje vazdušna opasnost! Djevojčica je poginula kada ju je pogodio geler u kući u Batajnici.

VIDEO: Malo smijeha: Krštenja na kojima je sve POŠLO NAOPAKO pregledana 21,5 MILIONA PUTA!

Nedjelja, 24.03.2019 | 12:24

Na Facebooku je prije nekoliko dana objavljena kompilacija smiješnih nezgoda na krštenjima, a dosad je pregledana 21,5 miliona puta i  skupila je 21 hiljadu komentara.