Ponedjeljak, 22.07.2019 | 07:23
IZVOR: Pobjeda

Građani u ulozi PORESKIH INSPEKTORA: NE BACAJTE račun, evo šta možete PROVJERITI

Vlada je planirala da u kontrolu elektronske fiskalizacije, koja bi trebalo da startuje 1. januara naredne godine uključi i građane kroz provjeru računa u roku od 90 dana od dana kupovine.
Foto: Ilustracija, thedailymeal.com/Dreamstime

Ta mogućnost je predviđena prijedlogom zakona ali nije definisano na koji način će Vlada pokušati da mobiliše, po grubim procjenama, armiju od 300.000 građana kupaca, da provjeravaju da li je račun koji su dobili ispravan, odnosno registrovan u Poreskoj upravi ili su i oni i država zakinuti za iznos poreza. SMS će po podacima sa računa biti signal Poreskoj upravi gdje i ko izdaje nefiskalizovane račune i usmjeritije na preduzimanje mjera, piše Pobjeda.

Način na koji će građanin moći da provjeri svoj račun će, kako je protekle sedmice i objasnio ministar finansija Darko Radunović, biti definisan podzakonskim aktom, nakon usvajanja zakona. On je dodao da se razmišlja o preuzimanju prakse drugih država, odnosno provjeri računa SMS-om, ali i pomenuo iskustvo Portugalije u kojoj je dodatni motiv bila i nagradna igra za “građane inspektore”. Ministar je kazao da je veoma bitno da građani imaju mogućnost provjere ispravnosti računa i obećao da će se u Ministarstvu potruditi da smisle motivišući kampanju.

Profesor na Fakultetu za menadžment i ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić Pobjedi je kazao da ukoliko država želi u kompletan proces provjere da uključi i kupce onda to mora biti besplatno, jednostavno, brzo i lako. U suprotnom, kaže on, interesovanje neće biti očekivano i veoma brzo će opasti.

“Mogućnost provjere da li je fiskalni račun evidentiran kod Poreske uprave, odnosno valjan, biće značajan elemenat kontrole jer će to moći da učini svako lice koje bude konzument proizvoda i usluga. To može biti i inspekcija u svojstvu potrošača, što će predstavljati dodatni snažan pritisak na izdavaoce računa. Ako način bude jednostavan i lak, putem SMS i to besplatnog, onda će i imati dobre šanse da postane dio potrošačkog ponašanja, a time i da ostvari bolje efekte kaže Kostić i dodaje da vjeruje da će predviđeno rješenje imati pozitivnih efekata. Treba promisliti”, kaže on, i da li će ovo rješenje uticati i na efikasnost Poreske uprave.

Kostić upozorava da ukoliko provjera bude komplikovana i ne bude besplatna onda će željeni efekat izostati.

“To će onda biti samo jedan pokušaj sa negativnim posljedicama i na buduće aktivnosti. Posljedice negativne percepcije javnosti kod nas se zanemaruju, a one su od izuzetne važnosti za ubuduće i to ozbiljno treba uzeti u obzir. Javnost nije moguće pridobiti mobilisati na prethodno iznevjerenim očekivanjima, propalim pokušajima ili odustajanjima, što su elementi negativne percepcije. Zato je vrlo važno kako će svaka preduzeta aktivnost, pa i ova, završiti. Sa kakvim uspjehom”, objašnjava Kostić.

On naglašava da će naročito važan biti početak procesa, jer se tada ukrštaju očekivanja građana stvorena promocijom i onog što potrošač zaista treba da učini da bi provjerio račun. To je takozvani “trenutak istine”.

Kostić kaže i da ne treba očekivati baš previše, ukoliko kampanja ne bude dobro osmišljena, imajući u vidu nesklonost naših građana takvoj vrsti aktivnosti.

I predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić Pobjedi je kazao da se mora osmisliti lak i motivišući način provjere računa.

“Dobar je potez to što je Prijedlogom zakona o elektronskoj fiskalizaciji data mogućnost građanima da 90 dana od kupovine, odnosno dobijanja računa provjere da li je on validan, odnosno registrovan kod Poreske uprave. Na taj način veliki broj građana će, naravno svojom voljom, biti praktično u funkciji inspektora”, rekao je Sekulić.

Izvjesno je, dodaje on, da građanima treba dati mogućnost da na najjednostavniji način, odnosno SMS-om provjere da li je račun validan.

Slanje SMS za provjeru treba da bude besplatno smatra i Sekulić.

Poslanik SDP-a Raško Konjević prilikom rasprave o Prijedlogu zakona u skupštinskom Odboru za ekonomiju je ocijenio da bi najjednostavniji način provjere bio SMS-om. To bi, istakao je on, uz dobru kampanju bila velika pomoć Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nj am
22.07.2019 11:11

U prevodu traze da se spijunira sto hvala bogu kod nas obozavaju da rade. A gospoda iz finansijske inp ce da lade j...

18 0

OSTALE VIJESTI

KRŠENJE ZAKONA niko ne SANKCIONIŠE: Na Podgoričkom pazaru zakupci ne izdaju RAČUNE

Nedjelja, 15.12.2019 | 21:03

Iz Poreske uprave tvrde da su dužni da izdaju makar blok, dok iz Glavnog grada poručuju da zakupci mogu da rade bez toga.

Neće biti ugrožen STANDARD GRAĐANA: "Nema bojazni da država neće moći da vraća kredit za AUTO PUT"

Nedjelja, 15.12.2019 | 17:12

Crna Gora će prvu tranšu kredita od 66 miliona eura uzetog od kineske Eksim banke za gradnju prve dionice auto puta Smokovac Mateševo uplatiti u julu 2020. Ukupan iznos kredita je 657 miliona eura, grejs period je šest godina, a kamatna stopa 2 procenta.

EPCG: Preko OSAM HILJADA potpisanih SPORAZUMA U AKCIJI PODIJELIMO TERET 7

Nedjelja, 15.12.2019 | 15:51

Preko osam hiljada kupaca iz kategorije domaćinstva iskoristilo je do kraja novembra povoljnosti akcije "Podijelimo teret 7" i potpisalo sporazume o otplati duga po izuzetno povoljnim uslovima. EPCG je "Podijelimo teret 7" pokrenula u oktobru, kada je potpisano 3.316 sporazuma, dok se akciji u novembru pridružilo još 4.692 kupaca. Akcija traje do 31. decembra.

VRIJEDNOST investicije 300.000 EURA: Dogradnja objekta Zahumlja biće završena početkom PROLJEĆA

Subota, 14.12.2019 | 12:07

Dogradnja objekta Javne ustanove “Zahumlje” u Nikšiću, koju je Uprava javnih radova u postupku javne nabavke povjerila pljevaljskom preduzeću Tehnogradnja, teče planiranom dinamikom, pa se očekuje da radovi budu završeni početkom narednog proljeća.

Od početka izgradnje prve dionice AUTO-PUTA uzeto 484 miliona EURA kineskog KREDITA

Petak, 13.12.2019 | 19:08

MANS navodi da je prema zvaničnim podacima u toku ove godine na izgradnji autoputa bilo angažovano 1,7 hiljada kineskih radnika i oko 900 domaćih radnika koje su uglavnom zapošljavali podizvođači

VIDEO: Nije mogao da odoli: Mihajlović igrao s LOPTOM kao u NAJBOLJIM vremenima

Ponedjeljak, 16.12.2019 | 09:29

Trener Bolonje još jednom pokazao koliko voli fudbal.

TUGA u Podgorici nakon smrti mladića: Put na utakmicu završio se KOBNO

Ponedjeljak, 16.12.2019 | 08:45

Prema onome što se moglo vidjeti na licu mjesta, automobil u kojem su bila petorica mladića imao je kontakt sa “pasatom” tivatskih tablica i potom se survao u provaliju duboku 200 metara.

Apelacioni sud: ODBIJEN predlog za jemstvo od 19.000 EURA optuženom za SILOVANJE

Ponedjeljak, 16.12.2019 | 08:16

Apelacioni sud odbio je žalbu odbrane PM. okrivljenog za silovanje na rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je kao neosnovan odbijen predlog za određivanje jemstva, pišu Dnevne novine.

Pištolj potegao sa zadnjeg sjedišta automobila? DETALJI tragedije u kojoj je UBIJEN POLICAJAC

Ponedjeljak, 16.12.2019 | 07:54

Ljekari risanske bolnice nijesu uspjeli da spasu život graničnog policajca Milutina Lekovića (41), ranjenog juče oko 14 sati u Igalu.

PROGNOZA: Danas PROMJENLJIVO, ali suvo

Ponedjeljak, 16.12.2019 | 07:02

Vremenska prognoza za ponedjeljak 16. decembar.

Saučešće Markovića povodom UBISTVA policajca: "Leković dao život za svoju zemlju"

Nedjelja, 15.12.2019 | 23:40

Premijer Duško Marković izrazio je saučešće porodici ubijenog policijskog službenika Milutina Lekovića.

VIDEO/FOTO: Različiti kadrovi ZIME u našoj zemlji: Na sjeveru snijeg, na primorju se kupaju

Nedjelja, 15.12.2019 | 21:57

Dok je hiljadu građana juče i danas uživalo u zimskim čarolijama na sjeveru, na primorju su se pojedini kupali u moru.

Kome su zvijezde najviše naklonjene? NAJLJEPŠI znaci HOROSKOPA

Nedjelja, 15.12.2019 | 21:24

Zvijezde su izgleda najviše naklonjene ovim horoskopskim znacima.

KRŠENJE ZAKONA niko ne SANKCIONIŠE: Na Podgoričkom pazaru zakupci ne izdaju RAČUNE

Nedjelja, 15.12.2019 | 21:03

Iz Poreske uprave tvrde da su dužni da izdaju makar blok, dok iz Glavnog grada poručuju da zakupci mogu da rade bez toga.

Kolektiv na PREMIJERI „Realne priče“ – „Reakcija ljudi je FANTASTIČNA, to je PRAVA NAGRADA“

Nedjelja, 15.12.2019 | 20:58

Film „Realna priča“, imao je svoju crnogorsku premijeru u bioskopu Cineplexx Delta City.