Petak, 06.12.2019 | 11:26
IZVOR: biografija.org

AL' JE LIJEP OVAJ SVIJET: Na današnji dan ROĐEN je Jovan Jovanović Zmaj

Jovan Jovanović Zmaj ili Čika Jova Zmaj, je jedan od najplodnijih pjesnika srpskog romantizma. Rođen je 6. decembra 1833. godine u Novom Sadu. Završio je prava i medicinu, a uporedo sa tim je pokretao i uređivao brojne književne časopise. Pisao je lirske, satirične, političke i dječje pjesme.

 
Foto: Vikipedija

Zmaj potiče iz ugledne porodice, a roditelji su mu bili Marija Gavanski i Pavle Jovanović, gradonačelnik Novog Sada. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, dok je više razrede pohađao u Halašu i Požunu (današnjoj Bratislavi). Nakon gimnazije je upisao prava u Pešti koja je studirao i u Pragu i u Beču.

Stekao je dobro obrazovanje, a u gradu muzike je upoznao političara Svetozara Miletića i pesnike Đuru Jakšića i Branka Radičevića koji će uticati na njegovo stvaralaštvo. Zmaj je tvorac srpske poezije za djecu i njen najveći predstavnik. 1858. godine je objavio prvu pjesmu „O Gaši“, a tokom života je napisao oko 450 dječjih pjesama.

Najpoznatije su: „Al’ je lijep ovaj svijet“, „Pačija škola“, „Materina maza“, „Taši, taši“, „Zima, zima, e pa šta je“, „Žaba čita novine“, „Zeka iz jendeka“, „Prvi snijeg“, „Ciganini hvali svoga konja“, itd.

Neke od pjesama za odrasle su: „Zar ja ljubit’ više ne smijem“, „Moji mrtvi“, „Misleć’ na te“, „Mrtvo cvijeće“, „Svijetli grobovi“ koju je napisao posle smrti prijatelja Đure Jakšića, itd. 

1861. godine je upoznao svoju buduću suprugu, Ružu sa kojom će dobiti četvoro djece. 1864. godine je pokrenuo satirični list „Zmaj“, a to će postati i njegov nadimak. 

Nastao je od datuma 3. maj kada se, prije 16 godina, održala Majska skupština na kojoj je srpski narod sebe proglasio politički slobodnim i nezavisnim od Austro-Ugrarske.

Nedugo zatim uslijedile su tragedije koje će obilježiti pjesnikov život i zauvijek ga promijjeniti. Sin Mirko je umro kada je imao tri godine, a ćerka Tijana sa tri mjeseca.

Utjehu su tražili trećem djetetu u Savi, ali on je umro nakon nedjelju dana. Četvrto dete, Jug, je umro na rođenju. Rodivši Smilju, Ružino srce nije moglo da izdrži toliku patnju pa je i ona kasnije umrla. Nesrećnom pjesniku je ostala samo ta djevojčica koja je živjela svega dvije godine.

Iako je bio ljekar, nije mogao da ih spase od tuberkuloze za koju, u tom periodu, nije bilo lijeka. U međuvremenu se vratio u Novi Sad i otvorio je ordinaciju. Nekoliko godina kasnije je počeo da živi u Pančevu gdje je pokrenuo list „Žiža“.

Zmaj je ženi i djeci napravio spomen u vidu zbirke pjesama „Đulići uvioci“ u kojoj opisuje svoju bol zbog strašnih gubitaka koje je doživio. Okrenuo se svoj djeci ovog svijeta i za njih je uređivao časopise „Neven“, „Kolarac“, itd.

14. juna 1904. godine je preminuo u Sremskoj Kamenici. Sahrani je prisustvovalo mnogo ljudi koji su oplakivali pjesnikovu smrt i tužan život.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PRVO mjesto na takmičenju u KULINARSTVU: Lazaru Ičeviću uručena nagrada

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 10:54

Izvanrednim rezultatima koje postižete dajete nam zadatak da se još više trudimo i stvaramo još bolje uslove u kojima ćete sticati znanja, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović učeniku Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” iz Podgorice, Lazaru Ičeviću, koji je osvojio prvo mjesto na takmičenju u kulinarstvu u Splitu.

Nurković o autoputu Bar-Boljare: “Rizično je pustiti autoput u saobraćaj, ako ne dobijemo dozvolu”

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 10:17

Krajni rok za završetak prve dionice autoputa Bar-Boljare je 30. septembar, a pitanje je da li će se tehnički pregled i upotrebna dozvola obezbijediti do tada, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

TUŽNI PONEDJELJAK: Evo zašto je danas NAJDEPRESIVNIJI dan u godini i kako se izboriti sa tim?

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 10:08

Posljednjih godina, treći ponedjeljak u januaru je poznat kao „tužni“ ponedeljak, najdepresivniji dan u godini. Dok nam jedni nude utjehu kako da ga lakše prebrodimo, drugi, pak, tvrde da je to obična izmišljotina. Ovo je šest stvari o ovom danu koje nam mogu pomoći da se orijentišemo.

VIDEO: Oglasio se princ Hari: "Mi jednostavno nemamo drugu opciju, osim da se povučemo"

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 09:29

Evo šta kaže njegovo bivše kraljevsko visočanstvo!

The Banker: CKB je najbolja banka u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 09:13

Ugledni finansijski magazin The Banker, u izdanju Financial Times medijske grupe, proglasio je Crnogorsku komercijalnu banku za banku godine u Crnoj Gori.

Danas se slavi Jovanjdan: Evo koji se OBIČAJI i VJEROVANJA vezuju za ovaj dan

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 08:43

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, jednog od najvećih hrišćanskih svetaca.

Nove žrtve obračuna KLANOVA: Ko su ubijeni Stamatović i Dedović?

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 08:26

Stevan Stamatović i Igor Dedović, koji su ubijeni večeras u Atini, poznati su kao visoko rangrani članovi takozvanog "škaljarskog klana".

Počeo Australian Open: Federer lako do POBJEDE

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 08:21

Prvi Grend slem turnir u sezoni Australijan open, počeo je sinoć, neki mečevi su završeni, neki prekinuti zbog kiše, a jedan od tenisera kojem kiša nije poremetila planove je Rodžer Federer.

TEŠKE POVREDE od petardi: AMPUTACIJAMA spašavali pacijente

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 07:28

Činjenica da nikad ranije nijesu registrovane tako teške povrede od pirotehnike kao ove godine navele su nadležne da preispitaju hoće li se naredne sezone prodavati ta sredstva.

KRŠENJE Zakona: Zbog pušenja u zatvorenom prostoru kazne od 60.000 EURA

Ponedjeljak, 20.01.2020 | 07:13

Od primjene novog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u periodu od 14. avgusta do 23. decembra 2019. godine, Turistička inspekcija je obavila 3.100 inspekcijskih nadzora, u kojima je utvrdila 202 nepravilnosti i po osnovu njih izdala 225 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 60.120 eura, kazala je u razgovoru za Dan glavni inspektor za turizam Svetlana Šljivančanin.