Četvrtak, 30.09.2021 | 12:40
IZVOR: Kolektiv.me

SAJAM KNJIGA - Promocije knjiga "Kriza smisla", "Blagi dani", predstavljene i dvije srednje škole

Treći dan 15. Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja započeo je predstavljanjem dvije srednje škole – Srednje elektrotehničke škole „ Vaso Aligrudić“ i Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“.




Foto: Kolektiv.me

Učenici i profesori predstavili su svoje programe, projekte i planove. Na svojim štandovima sa Sajmu knjiga i obrazovanja tokom cijele manifestacije predstavljaće svoje programe, najprije budućim srednjoškolcima, a zatim i svima ostalima.

Program Sajma nastavio se razgovorom o knjizi „Razgovori-znakovi vremena“ autora Ranka Pavićevića. O knjizi su govorili Perivoje Popović, književnik i književni kritičar i Dragan Rosandić, novinar i publicista.

„Ovo je knjiga koja je nastajala 40 godina. Nastajala je tokom moje novinarske karijere, sa sagovornicima, prije svega, iz sfere kulture. Štampana  je u preko 2000 primjeraka i radujem se što ću sa izdavačem, Novom knjigom,štampati i 3. izdanje. To je stvarno kuriozitet za ovaj naš prostor“, kazao je Pavićević o svojoj knjizi.

Perivoje Popović je pohvalio organizaciju Sajma knjiga.

„Hrabrost je organizovanje Sajma u ovim uslovima, hrabrost je što se knjige predstavljaju. Knjiga ’Razgovori-znakovi vremena’ je knjiga intervjua, ali i knjiga o stvaralaštvu. I Rankovom i drugih ljudi. Pisana je i stvarana iz pozicije novinara, a svi koji su se bavili novinarstvom, znaju da je ono rudarska disciplina. Ranko Pavićević je uvijek tragao za istinom i tako je kao novinar radio i opstajao. A ova knjiga došla je baš u pravo vrijeme, jer nam nedostaje stvaralačko novinarstvo, imamo dosta istraživačkog“, rekao je Perivoje Popović.

Treći dan Sajma knjiga nastavljen je promocijom knjige „Kriza smisla“ autora Krsta Vukovića u izdanju Narodne biblioteke Budve.

Novinar i publicista Vanja Kovačević govorio je o romanu.

„Putovati, tragati, ponekad i lutati, ali se ne predavati. O tome govori roman Krsta Vukovića. Neke njegove misli vam mogu zaličiti na misao Bertranda Rasela da je filozofija ničija zemlja. Jer, ova knjiga će vam ponuditi svašta-  antropologiju, filozofiju, religiju, ali ne i odgovore na sva pitanja“, ispričao je Vanja Kovačević.

Mr Nikolina Đurović istakla je da čovjek uvijek teži ka tome da napreduje.

„Čovjek je dinamičko biće i treba da napreduje ka boljem. Krstova dobro znana poezija iz knjige Vertigo može se naći i u ovom romanu. Svijet je prosto u vrtoglavici, nesvjestici. U svijetu besmisla svaki humanistički uposlenik daje volju za životom. Jedino što nam može pomoći je da znamo odakle počinjemo, da se vratimo tradiciji“, ispričala je Đurović

Autor Krsto Vuković u romanu je pisao o mnogim dijagnozama savremenog života – otuđenosti, dosadi, globalnoj nezaposlenosti, suicidu, koji je svojevrsno stanje svjetskog duha, kazala je Nikolina Đurović.

Autor je istakao da mu je čast što je drugi put gost Sajma knjiga.

„Prošli put sam predstavljao poetski iskaz, mada u ovom romanu i poeziji ima zajedničkih imenilaca. U ovoj knjizi postoji multidisciplinarnost, brojne premise iz istorije filozofije. Tu su, prije svega, Šopenhauer, Niče, sociolozi, antropolozi, psiholozi, psihijatri. Posebno sam se oslanjao na rad Viktora Frankla. U knjizi govorim o smislu, gubljenju smisla, potresima u sistemu vrijednosti. Tu sam se oslanjao na Frankla i njegovu želju da kroz logoterapiju, liječenje smislom, uputi pojedinca da se pronađe i da je u dilemi je li to ono što mu treba, da li ima alternativu. Neki ljudi je i ne vide, pa odluče da odustanu od života. Posebno sam tretirao suicid, jer se uklapa u kompletan sistem. Pažljivim čitanjem i promišljanjem vidjećete da se suicid ovdje definiše u istorijskom razvoju čovjeka“, objasnio je autor knjige Kriza smisla Krsto Vuković.

Promocijom knjige pjesama i lirske proze „Blagi dani“ autorke Lidije Vukčević završen je program trećeg dana Sajma knjiga i obrazovanja.

Na promociji je govorio Balša Brković, a autorka je čitala djelove svoje knjige.

„Nedostajala nam je tokom pandemije ova vrsta susreta, sa knjigama, sa ljudima, a susret sa knjigom je uvijek susret sa čovjekom. Moram da kažem da treba uložiti napor da bi se predstavila jedna ovakva pjesnikinja kao što je Lidija Vukčević. Sjajna pjesnikinja, i to ne od juče. Lidija je, inače, oslonjena na drugu kulturu, mjestom gdje živi i radi, usmjerena je na Hrvatsku. Upoznajemo je polako ovih godina, značajan je intelektualac, bavila se francuskim jezikom i mnogo je bliža slici kosmopolitskog umjetnika, nego oni koje ovdje srećemo i odmah se srodimo sa njima. Danas nas je okupila ova knjiga, ja je zovem pjesničkom iako je to ustvari zbirka lirske proze. Lidija predstavlja pozornicu, scenu na kojoj djeluje pjesnički. Knjiga ima jednu superiornu samosvjesnu liriku, u kojoj vidite da je svaki red precizno utemeljen. Njen kosmos je užasno optimističan, ova lirika pokazuje koliko je ljudsko biće zapravo na dobrom putu. Samo to treba prepoznati. U ’Blagim danima’ naći ćete nekoliko briljantnih pjesama u uvodu, sjajne lirske zapise i vizuelni momenat, pa je preporučujem vašoj pažnji“, predstavio je knjigu Balša Brković.

Četvrti dan Sajma knjiga i obrazovanja počeće predstavljanjem OŠ „Maksim Gorki“ i Srednje građevinsko-geodetske škole „Inž. Marko Radević“.

U 15 časova posjetioce očekuje promocija Edicije Naša škola, Put stvaraoca-koraci ka uspjehu Zavoda za školstvo. Od 17 časova na programu je predstavljanje edicije „Deset vekova srpske književnosti“, a zatim i promocija knjige „Raščaravanje vedrine“ Marinka Vorgića. Dan se završava promocijom knjige „Crnogorski jezik i nacionalizam“ Rajke Glušice i promocijom knjige „Grande Dormidor“ Đorđa Gregovića.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.