Nedjelja, 04.09.2022 | 16:02
IZVOR: Superzena.b92.net

Vaše dijete ODBIJA da završi svoje obaveze? Evo šta psiholozi savjetuju u tim situacijama

Prema psiholozima, postoje strategije kojih roditelji treba da se pridržavaju kako bi se zajedno došli do rješenja i "nagovorili" dijete da izvrši svoje obaveze.
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Pobijedi sat

Bilo da odbijaju da završe domaći zadatak ili da pospreme sobu, najlakši način da natjerate dijete da se pokrene jeste igra 'pobijedi sat'. Intrigiraće ih izazov te igre, pa ako im kažete da pokušaju da pobjede svoj rekord i da dokažu da za 15 minuta mogu da pospreme sobu ili završe domaći zadatak, njima će to biti odlična motivacija.

Džoker pomoć

Koliko god dijete da je tvrdoglavo, ono želi da se osjeća korisno i sposobno u porodici. Pokažite im da svojim ponašanjem može da pomogne i da će nakon toga dobiti nagradu, kao što je na primjer porodičan odlazak na picu, bioskop ili izlet, i ono će shvatiti kako iza obaveza slijedi lijepo slobodno vrijeme u kom može da uživa bez pritiska.

Pozitivne riječi umiesto kritika

Sjajno postavljaš sto i brišeš prašinu, odlično ti ide pisanje i možeš da budeš najbolji u odjeljenju ako nastaviš da vježbaš - primjeri su pozitivnog ohrabrenja koja će dijete bolje motivisati nego vika i kazna.

'Da' pitalica

Ako dijete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte igru 'Da'. Postavljajte pitanja na koja mora da odgovori sa 'da', i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće djetetov otpor, a u isto vrijeme će se osjećati da ga čujete i razumijete.

Obrnuta psihologija

Kada djeci koja imaju jaku volju ne pomaže ni vika ni molba, jer ne želi da slijedi uputstva nego samo da odlučuje, pomaže samo obrnuta psihologija.

Umjesto da djetetu naređujete i dajete mu detaljna uputstva, pitajte ga za mišljenje i dajte mu da izabere između dvije opcije. Dijete će učiniti upravo ono što želi, a pritom će misliti da je krajnja odluka bila njegova.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".

Jovanović: OSVOJILI smo devet mandata, NAJJAČI smo u budvanskoj skupštini

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:54

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović proglasio je večeras izbornu pobjedu u ovom primorskom gradu.

Bešić: Sedam od devet lista PREŠLO CENZUS, što otvara kombinatoriku

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:30

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

PRVI PODACI Demokrata: "Za budućnost Budve" 27 odsto glasova, "Budva naš grad" 26, DPS 21...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:27

Demokrate su objavile prve rezultate sa lokalnih izbora u Budvi, na osnovu 9.000 prebrojanih glasova, prema podacima te partije, koja je navela da je na birališta izašlo 11.350 birača.

Jovanović: Početni rezultati govore da ćemo biti NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:17

Nosilac liste Budva naš grad Nikola Jovanović istakao je da početni rezutati govore da su bili u pravu kada su najavljivali da će biti najveće iznenađenje izbora. Očekuje da će osvojiti najveći broj glasova i biti okosnica za formiranje buduće vlasti.

LOKALNI IZBORI u Budvi; Prvi REZULTATI : ZBB 31,3 odsto, BNG 19,7 odsto, DPS 19,3 odsto...

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:10

U Budvi su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Budvi. Učestvuje devet izbornih lista.

DIK: 11.029 birača iskoristilo PRAVO GLASA

Nedjelja, 26.05.2024 | 21:03

Birališta u Budvi zatvorena su u 20 sati. Na lokalnim izborima građani su birali između devet lista.  

IZLAZNOST 58 odsto, MANJA nego na prethodnim izborima

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:55

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost u Budvi na lokalnim izborima iznosi 58 odsto, pa je izlaznost manja u odnosu na prethodno održane izbore u ovom gradu.

Bešić: Očekujem da liste koje PREDVODE Jovanović, Mikijelj i Milović osvoje između 18 i 25 odsto

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:52

Politički analitičar Miloš Bešić očekuje da će lista čiji je nosilac Nikola Jovanović, lista Za budućnost Budve i Demokratska partija socijalista na lokalnim izborima u Budvi imati između 18 i 25 odsto osvojenih glasova.

Izbori u Budvi: ZATVORENA birališta, Vujović: Preliminarni rezultati oko 23 sata

Nedjelja, 26.05.2024 | 20:39

U Budvi su danas održavani lokalni izbori na kojima je učestvovala devet izbornih lista. Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mjesta.