Petak, 20.10.2023 | 12:35
IZVOR: ljepotaizdravlje.rs

Ovo su prirodni saveznici u borbi protiv kašlja

Ako se pitate kako suzbiti kašalj na najbrži način, znajte da medikamenti nisu jedini način. Problem se može riješiti i prirodnim ljekovima.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Uopšteno govoreći, kašalj je sasvim prirodan. Kašalj može pomoći da očistite grlo od sluzi, prašine i drugih iritirajućih materija. Međutim, produženi kašalj takođe može biti simptom mnogih zdravstvenih stanja. To može uključivati: alergije, virusne i bakterijske infekcije. Ponekad kašalj nije uzrokovan nečim što je povezano s plućima. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) takođe može izazvati kašalj. Osim ljekovima, kašalj se može suzbiti i na druge načine

1. Med

Med je odličan saveznik u borbi protiv upale grla. Istraživači su otkrili da med može efikasnije da ublaži kašalj od nekih ljekova. Ako vas muči kašalj pijte toplu limunadu zaslađenu medom ili razmutite kašičicu meda u šolji tople vode, dodajte malo đumbira u prahu.

2. Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti. Iako ne ublažavaju direktno kašalj, oni pomažu u ravnoteži crevne mikroflore koa je izuzetno važan deo imunološkog sistema. A da bi crijevna mikroflora bila u balansu, potrebni su joj probiotici. Osim kovnecionalnih probiotika koje možete naći u apotekama, što češće konzumirajte namirnice koje sadrže probiotike kao što su: jogurt, kefir, kombuha, kiseli kupus, tempeh…

3. Ananas

Obično ne razmišljate o ananasu kao o lijeku za kašalj. No, zahvaljujući sastojku bromelainu, ovo voće može pomoći u suzbijanju kašlja. Ako vas muči kašalj pijte sok od ananasa ili jedite svež anans. Osim toga, anans može pomoći i u slučaju zapušenih sinusa. Međutim, ako vam je ljekar propisao antibiotike, kao što je amoksicilin, izbjegavajte ovo voće. Naime, bromelain iz ananasa može povećati apsorpciju antibiotika.

4. Ispiranje grla slanom vodom

Ispiranje grla slanom vodom može pomoći u smirivanju grebanja u grlu i razbijanju sluzi koja izaziva kašalj. Sipajte kašičicu morske soli u šolju vrele vode i miješajte sve dok se ne rastopi. Ispirajte grlo slanom vodom na svakih pola sata.

5. Đumbir

Đumbir je popularan tradicionalni lijek. Ljudi ga često koriste za lečenje mučnine i stomačnih tegoba, ali takođe može da umiri kašalj tako što razbija sluz. Ako vas muči kašalj, pijte čaj od đumbira ili dodajte narendan đumbirov korijen u smutije ili sokove, a možete ga pomiješati s medom i jogurtom i popiti.

6. Kurkuma

Aktivno jedinjenje iz kurkume, kurkumin, ima moćna antiinflamatorna svojstva. Konzumiranje kurkume sa crnim biberom može je učiniti efikasnijom. To je zato što piperin, glavno jedinjenje u crnom biberu, povećava bioraspoloživost kurkume. Razmutite kašičicu kurkume u šolji toplog mlijeka, dodajte malo mljevenog crnog bibera i kašičicu meda. popijte to prije spavanja.

Napitak za suzbijanje kašlja

Sipajte u blender: šolju jogurta, kašičicu kurkume, pola šolje isjeckanog ananasa i kašičicu meda. Izmiksajte i odmah popijte, piše Ljepota i zdravlje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

URA: Na djelu imamo kršenje odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u Tivtu u jeku sezone

Utorak, 11.06.2024 | 17:06

Sekretarijat za privredu u Opštini Tivat je ranije izjavio da je zbog produženja trajanja ljetnje turističke sezone, neophodno zabranu izvođenja građevinskih radova sprovesti znatno ranije, te da se u narednim godinama može očekivati dalje pooštravanje ove mjere, u smislu ranijeg početka i kasnijeg prestanka važenja ove odluke, a sve u skladu sa ciljem povećanja zadovoljstva građana i brojnih posjetilaca Tivta tokom ljetnjih mjeseci. Lijepa zamisao, pretpostavljamo i vjerujemo vođena interesima građana i turista koji dolaze u naš grad. Međutim, na očigled građanki i građana Tivta, ali i turista koji posjećuju naš grad imamo nepoštovanje ove mjere. Kamione i bagere vidimo svuda i to ne samo na onim gradilištima sa “posebnom dozvolom” već na većini drugih, manjih i većih, u početnoj, među i završnoj fazi, saopštili su iz opštinskog odbora Građanskog pokreta URA u Tivtu.

Ilda Šaulić u čast pokojnog oca snimila spot u Crnoj Gori, pomogla joj je kćerka: Hvala ti za ljubav

Utorak, 11.06.2024 | 16:42

Pjesma “Hvala ti za ljubav” četvrti je singl s albuma Ilde Šaulić “Tvoji tragovi – moji koraci” .

U Luci Kotor četiri kruzera sa preko 7.500 putnika

Utorak, 11.06.2024 | 16:33

U kotorskom zalivu danas su četiri kruzera sa preko 7,5 hiljada putnika, javlja Radio Kotor.

Vesna Bratić NAPADNUTA pri izlasku iz stana: Pobjegao je "heroj" od dva metra

Utorak, 11.06.2024 | 15:41

Bivša ministarka prosvjete, nauke, nauke i sporta u 42. Vladi Crne Gore Vesna Bratić napadnuta je danas u pri izasku iz zgrade u kojoj stanuje u Momišićima.

Mugoša o povlačenju namirnica sa tržišta: Ne postoji nulta stopa bezbjednosti, uvijek postoji rizik po zdravlje

Utorak, 11.06.2024 | 15:34

Bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša u “Budilniku” na TV E komentarisao je informacije o povlačenju pojedinih namirnica sa tržiša i pijace zbog, kako je pokazao izvještaj CETI-ja , velikog prisustva pesticida i kancerogenih materija, poručujući da “ne postoji nulta stopa bezbjednosti i da uvijek postoji rizik po zdravlje”.    

U Crnoj Gori mirovao, u Grčkoj uhvaćen s misterioznom ženom: Američki pjevač liječi ljubavne rane (FOTO)

Utorak, 11.06.2024 | 15:08

Džo Džonas je bio miran u Crnoj Gori – tokom višednevnog odmora.

"NEMA smanjenja plata prosvjetarima ni ukidanja dodataka, ali će biti više reda"

Utorak, 11.06.2024 | 14:47

U odnosu na navode Sindikata Prosvjete da će nastavnicima zarade biti manje 20 do 30%, te da im se ukidaju dodaci - u cilju objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja dezinformacija obavještavamo da donošenje novog zakona neće uticati na smanjenje zarada, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Iza Abazovića i URE stoje istorijski rezultati u borbi protiv šverca, a iza Spajića zastupanje interesa kriminalnih struktura"

Utorak, 11.06.2024 | 14:23

Iza Dritana Abazovića i Građanskog pokreta URA stoje istorijski rezultati u borbi protiv šverca cigareta, na koje je prije svega nekoliko dana ukazalo i Ministarstvo finansija Spajićeve Vlade, saopštivši da je prihod u 2023. godini od akciza na cigarete preko 100 miliona eura, što je više nego duplo u odnosu na raniji period, i priznajući da je šverc cigareta za vrijeme 43. Vlade u potpunosti zaustavljen, saopšteno je iz GP URA.

Za muškarce rođene u ovim znakovima, kažu da su pravi SRCOLOMCI

Utorak, 11.06.2024 | 14:14

U svijetu ljubavnih odnosa, neki muškarci imaju reputaciju srcolomaca – sa svojim šarmom, harizmom i često nepredvidivim ponašanjem, oni ostavljaju neizbrisiv trag na srcima svojih partnerki.

Ambasador Turske posjetio IRF: Obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa CG i Turske

Utorak, 11.06.2024 | 13:39

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Nikola Tripković održao je danas sastanak sa  ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavan, a tom prilikom je istaknuta obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.