Četvrtak, 26.10.2023 | 08:54
IZVOR: n1.info.rs

Zašto nije dobro da PROTRLJATE OČI, naročito čim se probudite? (VIDEO)

Poslije ovog snimka dobro ćete razmisliti prije nego što protrljate oči.




Foto: Ilustracija/ Pixabay. com 

Ovako izgleda trljanje očiju kroz magnetsku rezonancu (MRI), napisao je autor videa uz snimak koju se proširio društvenim mrežama i šokirao mnoge.

MRI zapravo otkriva kako se očna jabučica pomjera u svojoj duplji kad trljamo oko. Inače, stručnjaci napominju kako bi bilo mudrije izbjegavati trljanje očiju jer možete da ih oštetite ako to radite prejako i/ili prečesto.

Pretjerano trljanje očiju zna da ošteti rožnjaču. Takođe, može da rezultira oštećenjem vida i ozbiljnom infekcijom. Trebalo bi da posjetite ljekara ako se pojave neki od navedenih simptoma – bol u očima, osjetljivost na svijetlo, smanjen vid, zamagljen vid, crvenilo…

Trljanje očiju se, takođe, povezuje s keratokonusom, stanjem koje se javlja kada se vaša rožnjača postupno ispupči prema spolja, odnosno poprimi šiljat oblik, piše unilad.com.,prenosi City Magazine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

U Crnoj Gori mirovao, u Grčkoj uhvaćen s misterioznom ženom: Američki pjevač liječi ljubavne rane (FOTO)

Utorak, 11.06.2024 | 15:08

Džo Džonas je bio miran u Crnoj Gori – tokom višednevnog odmora.

"NEMA smanjenja plata prosvjetarima ni ukidanja dodataka, ali će biti više reda"

Utorak, 11.06.2024 | 14:47

U odnosu na navode Sindikata Prosvjete da će nastavnicima zarade biti manje 20 do 30%, te da im se ukidaju dodaci - u cilju objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja dezinformacija obavještavamo da donošenje novog zakona neće uticati na smanjenje zarada, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Iza Abazovića i URE stoje istorijski rezultati u borbi protiv šverca, a iza Spajića zastupanje interesa kriminalnih struktura"

Utorak, 11.06.2024 | 14:23

Iza Dritana Abazovića i Građanskog pokreta URA stoje istorijski rezultati u borbi protiv šverca cigareta, na koje je prije svega nekoliko dana ukazalo i Ministarstvo finansija Spajićeve Vlade, saopštivši da je prihod u 2023. godini od akciza na cigarete preko 100 miliona eura, što je više nego duplo u odnosu na raniji period, i priznajući da je šverc cigareta za vrijeme 43. Vlade u potpunosti zaustavljen, saopšteno je iz GP URA.

Za muškarce rođene u ovim znakovima, kažu da su pravi SRCOLOMCI

Utorak, 11.06.2024 | 14:14

U svijetu ljubavnih odnosa, neki muškarci imaju reputaciju srcolomaca – sa svojim šarmom, harizmom i često nepredvidivim ponašanjem, oni ostavljaju neizbrisiv trag na srcima svojih partnerki.

Ambasador Turske posjetio IRF: Obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa CG i Turske

Utorak, 11.06.2024 | 13:39

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Nikola Tripković održao je danas sastanak sa  ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavan, a tom prilikom je istaknuta obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Da li ste znali? Ova vrsta sira je NAJZDRAVIJA ZA MOZAK

Utorak, 11.06.2024 | 13:25

Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.

„Ljeto u Prijestonici“ počinje večeras - Posjetioce očekuje bogat program uz KONCERTE ovih muzičkih zvijezda

Utorak, 11.06.2024 | 13:14

Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu sa ponosom najavljuju početak manifestacije „Ljeto u Prijestonici“, koja će brojnim sadržajima za sve uzraste obogatiti ljetnje mjesece na Cetinju.

Novaković Đurović: Podrška prosvjetarima, Spajićeva Vlada želi ponovo da ih prevari i smanji im zarade

Utorak, 11.06.2024 | 13:04

"Vlada Milojka Spajića umjesto obećanog povećanja zarada prosvjetarima za 17%, sada priprema zakonsko rješenje kojim će umanjiti plate prosvjetarima za 20 do 30%, jer se ukidaju dodaci koje su imali na zarade, poput dodataka za starješinstvo, rad u dvije ili više ustanova, kao i dodaci na zvanja. Ova namjera Spajićeve Vlade predstavlja kršenje Granskog kolektivnog ugovora i novu prevaru prosvjetnih radnika", saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović.

EPCG - U maju potrošnja manja 6,16 ODSTO

Utorak, 11.06.2024 | 12:48

Domaćinstva su u maju 2024. godine potrošila 95.989.144 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 6,16 odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u aprilu, a u odnosu na maj 2023-e potrošnja je veća za 0,35 odsto, saopšteno je iz EPCG.

Odluka UO - Vladimir Drobnjak NOVI DIREKTOR Fonda PIO

Utorak, 11.06.2024 | 12:28

Novi direktor Fonda PIO.