Subota, 23.03.2019 | 08:28
IZVOR: Dnevne novine

Novi uslovi za TRUDNIČKO BOLOVANJE: "Smanjiće se mogućnost ZLOUPOTREBE"

Nacrtom novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da trudnice, da bi dobile pravo na bolovanje, moraju raditi kod istog poslodavca minimum dva mjeseca. Time će se, kako za Viikend novine kaže direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, smanjiti mogućnost zloupotrebe ovog prava.
Foto: Ilustracija, hellomagazine.com

Predlog Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) da uslov za korišćenje trudničkog bolovanja bude minimum dva mjeseca rada kod istog poslodavca, odnosno četiri mjeseca rada (sa prekidima u toku godine) prihvatilo je Ministarstvo zdravlja. Naći će se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će biti razmotren na javnoj raspravi zakazanoj za utorak, 26. marta.

Čirgić objašnjava da je riječ o predlogu čiji je cilj da spriječi brojne zloupotrebe trudničkog bolovanja, prilikom kojih su se u cilju ostvarivanja ovog prava osnivale “fiktivne” firme.

“Do sada je bilo zloupotreba kod trudničkog bolovanja, jer je bilo predviđeno da osigurano lice Fonda, prije ostvarivanja prava na bolovanje, mora biti u zdravstvenom osiguranju dva mjeseca uzastopno ili četiri mjeseca u toku godine. Sada je, izmjenom u tom dijelu, definisano da trudnica mora biti dva mjeseca kod istog poslodavca, ili četiri sa prekidima u toku godine. Na taj način će se uticati na smanjenje moguće zloupotrebe. Dešavalo se, na primjer, da trudnica zasnuje radni odnos i sjutra dan se prijavi na bolovanje. Takođe, dešavalo se da je plata trudnice veća nego izvršnom direktoru”, pojasnio je Čirgić.

On podsjeća da je zakonom definisan i maksimalan iznos plate za trudnice.

“On može biti najviše do dvije prosječne neto zarade po podacima Monstata za prethodnu godinu ne preko toga. Tako da je i u tom dijelu ograničen iznos koji se može refundirati po osnovu trudničkog bolovanja”, navodi Čirgić, i dodaje da ne očekuje primjedbe na račun ovog predloga na javnoj raspravi.

Prema podacima Fonda, broj slučajeva trudničkih bolovanja u 2018. godini je bio 2.561, dok je za isti period 2017. godine bio 2.379, tj. povećan je za 182 slučajeva trudničkog bolovanja ili za 7,65 odsto.

“Troškovi za naknade za bolovanja po osnovu održavanja trudnoće (liječenje prijetećeg abortusa) u 2018. godini su 3.042.356,65 eura dok su u 2017. godini iznosili 2.722.568,49 eura što je više za 319.788,16 eura ili za 11,75 odsto”, navode iz Fonda.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju i članu 41, Fond za zdravsteveno osiguranje poslodavcu refundira isplaćenu naknadu u visini od 70 odsto od osnova za naknadu, a najviše do iznosa koji ne može biti veći od jedne prosječene zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini, po podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike.

Predsjednica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović je ipak skeptična po pitanju ovog predloga Fonda jer, kako napominje, trudnice ionako nijesu dovoljno zaštićene.

“Mi imamo zaštitu porodilja koje poslodavac ne može da otpusti i one su te koje su u povoljnijem položaju. Da imamo Zakon o radu koji štiti trudnice, ne bi bilo nikakvih problema da se ovaj predlog Fonda uvede, ali u situaciji kada su trudnice ionako nezaštićene, a kao i ranije, na kontu zloupotreba oni odlučuju da neka prava skroz uskrate ili da ih značajno ograniče, nijesam sigurna da je to pravo rješenje”, kazala je Mihailović.

U svakom slučaju, ona napominje da će u Udruženju Roditelji taj Nacrt zakona sagledati detaljnije i uključiti se u javnu raspravu.

Fond je takođe predložio da dužina bolovanja koju utvrđuje izabrani ljekar bude najmanje 30 dana, umjesto dosadašnjih 15.

“Naš predlog je bio da dužina bolovanja koju utvrđuje izabrani ljekar bude najmanje 30 dana čime će se smanjiti pritisak na prvostepene ljekarske komisije Fonda i na specijaliste na bolničkom nivou. Izabrani ljekar može izvršiti najbolju procjenu da li je nekome opravdano odbriti bolovanje od 30 dana. Čini nam se da je to racionalna odluka i da će imati svoje efekte”, smatra Čirgić.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ica
23.03.2019 20:27

Sramota jedna, nikakva prava nemaju trudnice. Zakonom nisu zasticene , vec kad podju na porodiljsko mjesec dana prije termina. Do tad poslodavac moze da im da otkaz.Sramota samo ovo ima u nasu zemlju i nidje drugo kada saznaju da je radnica trudna daju joj otkaz, osiguranje minimalac ni pelene za mjesec dana od toga novc . Koliko je takvih i kakavo je to stresno stanje za trudnice to samo one znaju.Cisti teror.

9 2

Bila je NAJSTARIJA osoba u Evropi: Italijanka preminula u 116. GODINI!

Utorak, 18.06.2019 | 18:18

Italijanka Đuzepina Robuki koja je, prema navodima vlasti, bila najstarija osoba u Evropi i druga najstarija na svijetu, preminula je danas u 116. godini.

Nazvao princa Harija "izdajnikom rase": Poljak osuđen na višegodišnju KAZNU zatvora!

Utorak, 18.06.2019 | 18:00

Tinejdžer, pripadnik neonacističke grupe koji je britanskog princa Harija nazvao izdajnikom rase nakon što se oženio s američkom glumicom Megan Markl i sugerisao da ga treba ubiti, osuđen je na više od četiri godine zatvora, javlja danas BBC.

SRIJEDA: Višesatna ISKLJUČENJA STRUJE u nekoliko crnogorskih opština

Utorak, 18.06.2019 | 17:56

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 19. juna, bez napajanja električnom energijom će ostati:

NE MOŽE BEZ KOŠARKE: Duško Vujošević se vratio TRENERSKOM POSLU!

Utorak, 18.06.2019 | 17:47

Bez košarke ne može. I u situaciji kada ima ozbiljnih zdravstvenih problema, Duško Vujošević je odlučio da se vrati trenerskom poslu.

Planirate da izbacite ŠEĆER iz svoje ishrane? Uz ovih SEDAM savjeta obezbijediće lako postizanje tog CILJA!

Utorak, 18.06.2019 | 17:36

Nijedna promjena nije laka, ali uz ove savjete uspješno ćete korigovati svoju ishranu!

U Italiji se zna RED: Ko PSA ostavi na ulici platiće kaznu do 10.000 EURA i završiti u ZATVOR!

Utorak, 18.06.2019 | 17:22

Italija se pridružila zemljama koje ne tolerišu napuštanje i zlostavljanje životinja i koje se bave podizanjem svijesti i odgovornosti za ljubimce.

Ponudili mu da uđe u RIJALITI PROGRAM: Miloš Biković PRISTAO, ali za ovu SUMU NOVCA!

Utorak, 18.06.2019 | 17:19

Miloš Biković dobio je ponudu da učestvuje u rijaliti programu u Rusiji, a Miloš je ljudima koji su ga kontaktirali poručio da pristaje, ali za 50 miliona dolara!

FOTO: Slatka UMJETNIČKA djela na tanjiru: Pogledajte dobro, jer ovaj poslastičar stvara MAGIJU!

Utorak, 18.06.2019 | 17:03

Matteo Stucchi je poslastičar iz italijanskog grada Monze koji je uvjeren da svaka poslastica može i treba biti umjetničko djelo.

VIDEO: NEVRIJEME, ali program UŽIVO ne staje: GRMLJAVINA zatresla studio, voditeljka TV Prve u ČUDU!

Utorak, 18.06.2019 | 16:55

Nevrijeme koje je protutnjalo Beogradom tokom popodnevnih sati izazvalo je malu havariju u studiju TV Prve.

VIDEO: Trka na KANCELARIJSKIM točkićima u JAPANU: Nova sportska disciplina za NAJSPREMNIJE!

Utorak, 18.06.2019 | 16:27

Stotine takmičara je učestvovalo u trci u japanskom gradiću Hanju.