Utorak, 07.05.2019 | 07:51
IZVOR: Dan

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva UPOZORILI: Terapija za multiplu sklerozu može da izazove INFARKT?

Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) upozorila je zdravstvene radnike da lijek „lemtrada”, koncentrat za rastvor za infuziju koji se koristi za liječenje multiple skleroze, može da izazove ozbiljne kardiovaskularne neželjene reakcije, moždani udar i infarkt, piše Dan.
Foto: Ilustracija, helathxchange.sg

Iz CALIMS-a ističu da pomenuta terapija izaziva i oštećenje jetre i bolesti pluća, kao i da ima slučajeva novootkrivenog autoimunog hepatitisa i hemofagocitne limfo histiocitoze, koji uključuju i smrtne slučajeve.

“Evropska agencija za ljekove (EMA) radi na procjeni odnosa koristi i rizika lijeka „lemtrada” (alemtuzumab), a do završetka ove procjene dogovorene su mjere i liječenje da kod novih pacijenata smije da se započne samo kod odraslih kod kojih je relapsnoremilentna multipla skleroza (RRMS) visoko aktivna, bez obzira na potpuno i odgovarajuće sprovedeno liječenje pomoću barem dvije druge terapije koje mijenjaju tok bolesti ili kod odraslih pacijenata sa visoko aktivnom RRMS kod kojih su svi drugi DMT kontraindikovani ili na drugi način neprikladni. Pacijentima koji se liječe lijekom „lemtrada” treba pratiti vitalne znakove, uključujući krvni pritisak, prije i periodično tokom primjene infuzije. U slučaju klinički značajnih promjena vitalnih funkcija, treba razmotriti prestanak primjene infuzije i dodatno praćenje, uključujući i EKG. Potrebno je provjeriti funkciju jetre prije i tokom liječenja. U slučaju pojave simptoma oštećenja jetre ili drugih ozbiljnih imunološki posredovanih reakcija, liječenje se smije nastaviti tek nakon pomnog razmatranja”, ističu iz Agencije.

Navode da pacijente treba savjetovati da potraže hitnu medicinsku pomoć ako primijete pojavu simptoma u roku od nekoliko dana nakon infuzije ili simptome oštećenja jetre.

“Evropska agencija započela je ponovnu procjenu odnosa koristi/rizika lijeka „lemtrada” za primjenu u odobrenoj indikaciji. Postupak je započet zbog novih ozbiljnih otkrića koja se odnose na bezbjednost primjene lijeka nakon stavljanja u promet, koja uključuju smrtne slučajeve, kardiovaskularne neželjene događaje blisko vremenski povezane sa primjenom infuzije lijeka „lemtrada”, te imunološki posredovane neželjene reakcije. U skladu sa novim podacima o praćenju lijeka nakon stavljanja u promet, sumnja se da je alemtuzumab povezan sa sledećim događajima: autoimuni hepatitis i oštećenje jetre, uključujući povećanje nivoa serumskih iransaminaza i autoimunog hepatitisa (uključujući smrtne slučajeve) zabilježeni su kod pacijenata liječenih alemtuzumabom. Pacijenti treba da budu informisani o riziku od oštećenja jetre i o pratećim simptomima. Druge ozbiljne neželjene reakcije vremenski povezane sa infuzijom alemtuzumaba tokom primjene lijeka nakon stavljanja u promet prijavljeni su slučajevi plućnog alveolamog krvarenja, infarkta miokarda, moždanog udara (uključujući ishemijski i hemoragijski moždaniudar) te disekcije cervikocefaličnih arterija, npr. vertebralna, karotidna”, poručuju iz Agencije za ljekove.

Iz Agencije ističu da navedene neželjene reakcije mogu da se pojave nakon bilo koje doze tokom liječenja.

“U većini slučajeva vrijeme do pojave neželjenih reakcija bilo je unutar jedan do tri dana nakon primjene lijeka „lemtrada”. Pacijente treba obavijestiti da obrate pažnju na znake i simptome, te ih treba savjetovati da potraže hitnu medicinsku pomoć ako se pojavi bilo koji simptom. Prije i tokom primjene lijeka „lemtrada” treba pratiti vitalne znakove, uključujući krvni pritisak. U slučaju klinički značajnih promjena vitalnih funkcija, treba razmotriti prestanak primjene lijeka i dodatno praćenje, uključujući EKG. Trenutno postoje ozbiljne sumnje o tome da li su važeće mjere minimizacije rizika dovoljne za odgovarajuće upravljanje rizicima”, navode u Agenciji.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Doha farba gradske ulice u plavo zbog nesnošljivih vrućina

Subota, 24.08.2019 | 21:56

Gradski putevi u glavnom gradu Katara, Dohi, farbaju se plavom bojom u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina, javlja National Geographic.

Migranti napali djevojku u Bihaću: Odmah pronađeni i PRITVORENI

Subota, 24.08.2019 | 21:41

Dvadesetpetogodišnja djevojka prijavila je policiji u Bihaću da su je dva migranta opljačkala i da su pokušala da je siluju, nakon čega su pronađeni i pritvoreni

Marko je završio dva fakulteta: Napušta domovinu i odlazi u Njemačku ljut: "Neću novac, hoću poštovanje"

Subota, 24.08.2019 | 21:31

Dan pred put, ispričao je da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savjetovali da bi najbolje bilo da nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način. 

ROZGI SE DESIO PEH NA NASTUPU: TAKO NEŠTO NIKADA NIJE DOŽIVJELA: Svi na Ušću su vidjeli Jelenine SUZE

Subota, 24.08.2019 | 21:15

Jelena Rozga nastupala je na Ušću pred hiljadama posjetilaca, a kako je sama izjavila mogla je bez problema da ostavi mikrofon, pošto su svi jednoglasno pjevali njene pjesme i bez nje na "Music week festivalu".

PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Subota, 24.08.2019 | 20:53

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!

Subota, 24.08.2019 | 20:44

Iako mozak nikad ne spava, odmor mu je neophodan...

VIDEO: Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: "Daću i posljednju kap krvi da spasim ovu šumu"

Subota, 24.08.2019 | 20:02

Dok stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednje snage braniti svoju zemlju.

U Nikšiću uhapšeno više osoba: Osumnjičeni za stvaranje KRIMINALNE ORGANIZACIJE?

Subota, 24.08.2019 | 19:49

Hapšenje u Nikšiću.

Ukucate li ovaj pojam u Google, dogodiće se nešto NEOBIČNO pred vašim očima

Subota, 24.08.2019 | 19:33

Google je na poseban način odlučio obilježiti 80. godišnjicu  filma "Čarobnjak iz Oza" i to malim "skrivenim" poklonom za sve korisnike tog pretraživača i obožavaoce legendarnog filma.  

CFL: Iskra bolja od Rudara: Petrovac slavio u Grblju

Subota, 24.08.2019 | 19:23

Danas su na programu četiri duela petog kola Prve Telekom fudbalske lige Crne Gore, a od 17 sati su odigrane dvije utakmice.