Ponedjeljak, 07.10.2019 | 08:01
IZVOR: cdm.me

Najavljeni i brojni projekti širom CRNE GORE: City kvart u Podgorici dobija VRTIĆ

Vlada Crne Gore je u protekle tri godine preko Uprave javnih radova realizovala brojne projekte u cilju unapređenja kvaliteta rada u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i nauke.
Foto: celebic.com

Preko UJR-a, Vlada je u to periodu u razvoj obrazovanja i nauke investirala više od 30 miliona eura. Izgrađeni su vrtići, škole, rekonstruišu se postojeći objekti… Tu se neće stati. Kako za CdM kažu u Upravi javnih radova, slijedi izgradnja novih vrtića i škola u mnogim crnogorskim gradovima. Između ostalog, biće izgrađen i vrtić u City kvartu, a počinje izgradnja vrtića u Bloku šest.

Direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić, tvrdi da su, sagledavajući evidentnu potrebu za povećanjem broja mjesta u predškolskim vaspitnim jedinicama na teritoriji cijele Crne Gore, kao jedan od važnijih segmenata prepoznali izgradnju vrtića.

“Zahvaljujući saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) i odobrenoj kreditnoj liniji od 10 miliona eura, od decembra 2016. do septembra 2019. godine otvorena su tri novoizgrađena vrtića – u Zagoriču, na Starom aerodromu i u Tuzima, ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona eura. Izgradnjom oko 6.000 kvadratnih metara prostora u novim objektima, povećali smo kapacitete vrtića i jaslica za oko 800 mjesta za najmlađu populaciju. U okviru programa CEB-a u toku je priprema tehničke dokumentacije za izgradnju još po jednog vrtića u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima, a sudeći prema tempu izrade projektnih rješenja, možemo očekivati da uskoro počnu radovi u podgoričkom naselju Blok šest”, navodi sagovornik CdM-a.

Napominje kako Vlada iz kapitalnog budžeta finansira i izgradnju predškolskog objekta u Rožajama, na kojem radovi trenutno teku planiranom dinamikom.

“Vrijednost ove investicije je 1,5 miliona eura, a njenom realizacijom Rožaje će dobiti moderan i funkcionalan objekat za smještaj oko 100 mališana. Takođe želimo da stvorimo uslove i za izgradnju vrtića u City kvartu u Podgorici, imajući u vidu intenzivan stambeni razvoj tog dijela grada. U tom cilju, u toku je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, nakon čega će se pristupiti pripremi postupka javnih nabavki za izradu idejnog rješenja, glavnog projekta i izvođenja radova. Završetkom radova na objektu nedavno otvorene Srednje mještovite škole u Golubovcima, početkom septembra dobili smo jedno od najljepših i najmodernijih zdanja kada je riječ o prosvjeti, ne samo u Podgorici, već i u cijeloj Crnoj Gori. Kompletnu investiciju finansirala je Vlada Crne Gore iz kapitalnog bužeta u iznosu od oko 5,5 miliona eura. Srednjoškolcima sa područja Zete omogućen je kvalitetan teorijski i praktični rad, dok su izgradnjom savremene sportske dvorane sa tribinama od oko 500 mjesta i pratećim sadržajima, značajno unaprijeđeni uslovi za bavljenje sportom svim zainteresovanim klubovima”, napominje Nuhodžić.

Dodaje kako su, imajući u vidu veličinu objekta od čak 5.500 metara kvadratnih i specifičnost građevinskog posla, posebno zadovoljni načinom na koji je inženjerski tim Uprave javnih radova realizovao projekat.

“Podsjećamo da smo protekle godine priveli kraju izgradnju objekta Osnovne škole u pljevaljskom naselju Guke, u koju smo iz kapitalnog budžeta izdvojili više od 1,5 miliona eura. Kompletan sjever države u ovom trenutku je veliko gradilište, a jedan od brojnih projekata je i nova zgrada Osnovne škole “Dušan Korać” i osnovne muzičke školeu Bijelom Polju. Izgradnja objekta je počela prije nekoliko mjeseci, a planirano je da nastava u njemu počne školske 2021/2022. godine. Iz kapitalnog budžeta biće investirano oko 5,4 miliona eura, a kapacitet objekta je 1.200 učenika za rad u dvije smjene”, ističe Nuhodžić.

Napominje da Uprava javnih radova i izvođač u ovom momentu postižu ugovorene rokove završetka pojedinih faza gradnje, tako da se može očekivati da će djeca i nastavni kadar iz Bijelog Polja već za dvije godine imati značajno bolje uslove za rad.

“U protekle tri godine, između ostalog, završena je i rekonstrukcija objekta Osnovne škole “Milan Vuković” u Herceg Novom, izgradnja kotlarnice i infrastrukturnih priključaka za Univerzitetski centar u Beranama, izgradnja i opremanje Biznis inkubatora na Cetinju i Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću. U toku je realizacija i drugih projekata u oblasti predškolskog vaspitanja i osnovnog obrazovanja, među kojima su modernizacija više vrtića, rekonstrukcija objekta Osnovne škole u Baću i Kalačima u Rožajama, sanacija klizišta u blizini predškolske ustanove na Savini u Herceg Novom, kao i priprema tehničke dokumentacije za izgradnju nove osnovne škole u Rožajama”, kaže on za CdM.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore uporedo realizuje i brojne investicije u oblasti visokog obrazovanja.

“Posebno izdvajamo univerzitetski kompleks fakulteta umjetnosti na lokaciji nekadašnjeg industrijskog kompleksa “Stari Obod”. Na lokaciji od oko 3,15 hektara naći će se više univerzitetskihj jedinica, a u toku je završna faza izgradnje i opremanja Fakulteta likovnih umjetnosti, kao i uređenja većeg dijela terena kompleksa. Samo za ovu fazu kapitalnim budžetom je predviđeno ulaganje od oko 2,5 miliona eura. Riječ je o čitavom akademskom bloku, sa funkcionalnim kabinetima, multimedijalnim dvoranama, administrativnim blokom, podzemnom garažom kapaciteta 126 parking mjesta, energetskim objektima i drugim tehničkim prostorijama. Jedan dio kompleksa zadržaće nasljeđe industrijske arhitekture “Oboda”, dok će ostatak činiti novoizgrađeni objekti”, naglašava Nuhodžić.

On ističe da unapređenje kvaliteta rada na svim nivoima obrazovanja i naučnog rada predstavlja jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, tako da će u narednom periodu Uprava javnih radova započete aktivnosti intenzivirati, uz istovremeno otvaranje novih projekata, u skladu sa izdacima planiranim kapitalnim budžetom za 2020. godinu.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Skomi
07.10.2019 08:37

Prvo se napravi Vrtic, Skola, pa onda kvart.. all kod nas ide sve naopako...!!

5 0
he
07.10.2019 19:22

Tako su pare stigle šta da se radi

0 0

VIDEO: U srcu siromašne Afrike: Milijarderi sagradili Banana OSTRVO, luksuzni grad samo za NJIH!

Nedjelja, 20.10.2019 | 11:29

Kvartovi nalikuju najluksuznijima u Njujorku i Tokiju.

Istraživanje OTKRILO: Zašto su žene više sklone DEPRESIJI od muškaraca?

Nedjelja, 20.10.2019 | 11:09

Žene imaju dvostruko veću vjerovatnoću za razvoj depresivnog stanja od muškaraca, i ono se može javiti u bilo kom period života.

Sve više žena u Crnoj Gori pokreće sopstveni biznis: Svaka četvrta ŽENA PREDUZETNICA!

Nedjelja, 20.10.2019 | 10:47

Sve više žena u Crnoj Gori pokreću i vode sopstveni biznis, a u 2017. godini učešće preduzetnica, kao i vlasnica mikro, malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju privrednih subjekata iznosilo je 24,3 odsto, saopštila je Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore.

Crna Gora bilježi odlične rezultate u postsezoni: 30 odsto više TURISTA!

Nedjelja, 20.10.2019 | 10:01

Crna Gora bilježi odlične rezultate u postsezoni od 30. avgusta do današnjeg dana, saopštio je Damir Davidović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Putnici bili dio uspješnog EKSPERIMENTA: NAJDUŽI let bez slijetanja, avion preletio 16.000 kilometara!

Nedjelja, 20.10.2019 | 09:29

Australijska aviokompanija Kvantas uspjela je da realizuje najduži let bez slijetanja koji je trajao skoro 20 sati od Njujorka do Sidneja.

"Moja djeca su rasla bez OCA, ja im bila i majka i otac...": Ceca o ODGAJANJU Veljka i Anastasije!

Nedjelja, 20.10.2019 | 09:20

Svetlana Ceca Ražnatović ne krije da joj je bilo lakše da odgaja djevojčicu nego dječaka. Pjevačica je dala sve od sebe da "napravi" ljude na koje je ponosna a Veljku, kojem sada sprema svadbu, jedno je uvijek ponavljala. 

U građevinskim kolicima pokušali da prenesu DROGU, pa pobjegli ka Crnoj Gori!

Nedjelja, 20.10.2019 | 08:52

Službenici Granične policije Srbije tragaju za nepoznatim osobama koje su prekjuče pokušale da prokrijumčare marihuanu na teritoriju te države. Policija je uočila švercere, a kada su krenuli ka njima, osumnjičeni su pobjegli, a drogu su bacili, piše Dan.  

Presuda za UBISTVO Nemanje Medina na PROVJERI: Postupak protiv MIJOVIĆA I MILIĆA obustavljen!

Nedjelja, 20.10.2019 | 08:47

Viši državni tužilac i advokat Goran Rodić podnijeli su žalbu na oslobađajuću presudu optuženima za ubistvo Nemanje Medina, dok je odbrana u odgovoru na žalbu VDT-a tražila da Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda koji je ocijenio da Vladimir Ulama, Darko Mijović i Bogdan Milić nisu krivi za smrt Petrovčanina, koji do danas nije pronađen, piše Dan.

Prije 75 godina: Čeh SPASIO podgoričku GIMNAZIJU od UNIŠTENJA!

Nedjelja, 20.10.2019 | 08:23

Prije tačno 75 godina dojavom Miljanu i Veliši Ivanović, Čeh Miloš Uhrov, spasio je podgoričku gimnaziju od uništenja. Nikada zapisana, a često prepričavana priča tek 2005. godine dobija na značaju dolaskom kćerke njemačkog vojnika u podgoričku Gimnaziju Slobodan Škerović.

VREMENSKA PROGNOZA: Pred nama još jedan SUNČAN i TOPAO oktobarski DAN!

Nedjelja, 20.10.2019 | 07:26

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano i tokom dana toplo.