Ponedjeljak, 07.10.2019 | 08:01
IZVOR: cdm.me

Najavljeni i brojni projekti širom CRNE GORE: City kvart u Podgorici dobija VRTIĆ

Vlada Crne Gore je u protekle tri godine preko Uprave javnih radova realizovala brojne projekte u cilju unapređenja kvaliteta rada u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i nauke.
Foto: celebic.com

Preko UJR-a, Vlada je u to periodu u razvoj obrazovanja i nauke investirala više od 30 miliona eura. Izgrađeni su vrtići, škole, rekonstruišu se postojeći objekti… Tu se neće stati. Kako za CdM kažu u Upravi javnih radova, slijedi izgradnja novih vrtića i škola u mnogim crnogorskim gradovima. Između ostalog, biće izgrađen i vrtić u City kvartu, a počinje izgradnja vrtića u Bloku šest.

Direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić, tvrdi da su, sagledavajući evidentnu potrebu za povećanjem broja mjesta u predškolskim vaspitnim jedinicama na teritoriji cijele Crne Gore, kao jedan od važnijih segmenata prepoznali izgradnju vrtića.

“Zahvaljujući saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) i odobrenoj kreditnoj liniji od 10 miliona eura, od decembra 2016. do septembra 2019. godine otvorena su tri novoizgrađena vrtića – u Zagoriču, na Starom aerodromu i u Tuzima, ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona eura. Izgradnjom oko 6.000 kvadratnih metara prostora u novim objektima, povećali smo kapacitete vrtića i jaslica za oko 800 mjesta za najmlađu populaciju. U okviru programa CEB-a u toku je priprema tehničke dokumentacije za izgradnju još po jednog vrtića u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima, a sudeći prema tempu izrade projektnih rješenja, možemo očekivati da uskoro počnu radovi u podgoričkom naselju Blok šest”, navodi sagovornik CdM-a.

Napominje kako Vlada iz kapitalnog budžeta finansira i izgradnju predškolskog objekta u Rožajama, na kojem radovi trenutno teku planiranom dinamikom.

“Vrijednost ove investicije je 1,5 miliona eura, a njenom realizacijom Rožaje će dobiti moderan i funkcionalan objekat za smještaj oko 100 mališana. Takođe želimo da stvorimo uslove i za izgradnju vrtića u City kvartu u Podgorici, imajući u vidu intenzivan stambeni razvoj tog dijela grada. U tom cilju, u toku je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, nakon čega će se pristupiti pripremi postupka javnih nabavki za izradu idejnog rješenja, glavnog projekta i izvođenja radova. Završetkom radova na objektu nedavno otvorene Srednje mještovite škole u Golubovcima, početkom septembra dobili smo jedno od najljepših i najmodernijih zdanja kada je riječ o prosvjeti, ne samo u Podgorici, već i u cijeloj Crnoj Gori. Kompletnu investiciju finansirala je Vlada Crne Gore iz kapitalnog bužeta u iznosu od oko 5,5 miliona eura. Srednjoškolcima sa područja Zete omogućen je kvalitetan teorijski i praktični rad, dok su izgradnjom savremene sportske dvorane sa tribinama od oko 500 mjesta i pratećim sadržajima, značajno unaprijeđeni uslovi za bavljenje sportom svim zainteresovanim klubovima”, napominje Nuhodžić.

Dodaje kako su, imajući u vidu veličinu objekta od čak 5.500 metara kvadratnih i specifičnost građevinskog posla, posebno zadovoljni načinom na koji je inženjerski tim Uprave javnih radova realizovao projekat.

“Podsjećamo da smo protekle godine priveli kraju izgradnju objekta Osnovne škole u pljevaljskom naselju Guke, u koju smo iz kapitalnog budžeta izdvojili više od 1,5 miliona eura. Kompletan sjever države u ovom trenutku je veliko gradilište, a jedan od brojnih projekata je i nova zgrada Osnovne škole “Dušan Korać” i osnovne muzičke školeu Bijelom Polju. Izgradnja objekta je počela prije nekoliko mjeseci, a planirano je da nastava u njemu počne školske 2021/2022. godine. Iz kapitalnog budžeta biće investirano oko 5,4 miliona eura, a kapacitet objekta je 1.200 učenika za rad u dvije smjene”, ističe Nuhodžić.

Napominje da Uprava javnih radova i izvođač u ovom momentu postižu ugovorene rokove završetka pojedinih faza gradnje, tako da se može očekivati da će djeca i nastavni kadar iz Bijelog Polja već za dvije godine imati značajno bolje uslove za rad.

“U protekle tri godine, između ostalog, završena je i rekonstrukcija objekta Osnovne škole “Milan Vuković” u Herceg Novom, izgradnja kotlarnice i infrastrukturnih priključaka za Univerzitetski centar u Beranama, izgradnja i opremanje Biznis inkubatora na Cetinju i Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću. U toku je realizacija i drugih projekata u oblasti predškolskog vaspitanja i osnovnog obrazovanja, među kojima su modernizacija više vrtića, rekonstrukcija objekta Osnovne škole u Baću i Kalačima u Rožajama, sanacija klizišta u blizini predškolske ustanove na Savini u Herceg Novom, kao i priprema tehničke dokumentacije za izgradnju nove osnovne škole u Rožajama”, kaže on za CdM.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore uporedo realizuje i brojne investicije u oblasti visokog obrazovanja.

“Posebno izdvajamo univerzitetski kompleks fakulteta umjetnosti na lokaciji nekadašnjeg industrijskog kompleksa “Stari Obod”. Na lokaciji od oko 3,15 hektara naći će se više univerzitetskihj jedinica, a u toku je završna faza izgradnje i opremanja Fakulteta likovnih umjetnosti, kao i uređenja većeg dijela terena kompleksa. Samo za ovu fazu kapitalnim budžetom je predviđeno ulaganje od oko 2,5 miliona eura. Riječ je o čitavom akademskom bloku, sa funkcionalnim kabinetima, multimedijalnim dvoranama, administrativnim blokom, podzemnom garažom kapaciteta 126 parking mjesta, energetskim objektima i drugim tehničkim prostorijama. Jedan dio kompleksa zadržaće nasljeđe industrijske arhitekture “Oboda”, dok će ostatak činiti novoizgrađeni objekti”, naglašava Nuhodžić.

On ističe da unapređenje kvaliteta rada na svim nivoima obrazovanja i naučnog rada predstavlja jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, tako da će u narednom periodu Uprava javnih radova započete aktivnosti intenzivirati, uz istovremeno otvaranje novih projekata, u skladu sa izdacima planiranim kapitalnim budžetom za 2020. godinu.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Skomi
07.10.2019 08:37

Prvo se napravi Vrtic, Skola, pa onda kvart.. all kod nas ide sve naopako...!!

5 0
he
07.10.2019 19:22

Tako su pare stigle šta da se radi

0 0

POGLEDAJTE - Granice OTVORENE: Prvi TURISTI stigli u Crnu Goru

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 06:49

Turisti iz evropskih država počeli su da ulaze u Crnu Goru odmah iza ponoći, čim je stupila na snagu mjera koja omogućuje ulazak u Crnu Gori bez karantina građanima država u kojima je stopa aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom manja od 25 na 100.000 stanovnika i koji su rezidenti tih država.

Žičara Kotor-Lovćen ISPLATIVA: Povratna karta 20 EURA, a evo koliko bi plaćali DOMAĆI TURISTI

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 07:34

Vlada Crne Gore donijela je novi Koncesioni akt za žičaru Kotor -Lovćen, u kome se navodi da je realizacija ovog projekta, na bazi tridesetogodišnje koncesije, vrijednog 18 miliona eura ekonomski opravdana.

Ceca o mogućem FILMU: Arkana mogu da GLUME Vuk Kostić ili Bred Pit

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 12:41

Folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović rekla je da bi njenog pokojnog supruga Željka Ražnatovića Arkana na filmu mogli da igraju njen prijatelj Vuk Kostić, ili holivudski ljepotan Bred Pit.  

Zavičaj i Crna Gora ZAUVIJEK U SRCU: Otišli su prije 26 GODINA, a onda su pokrenuli posebnu HUMANU PRIČU!

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 10:47

Kada je prije 26 godina sa porodicom iz rodnog Gusinja otišao u Sjedinjene Američke Države (SAD), Rafet Hot je znao da to ne znači i zauvijek zbogom svojoj domovini.

Od DANAS otvoreni aerodromi u Podgorici i Tivtu

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 09:56

Aerodromi u Podgorici i Tivtu od danas su otvoreni za građane zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika, saopštila je kompanija Aerodromi Crne Gore.

FOTO: Epl radnja, Trampov toranj,... Poluprazne ulice Njujorka pred najavljene PROTESTE

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 23:03

Zbog ubistva Džordža Flojda, u 140 gradova širom SAD-a, održavaju se protesti.

VIDEO: Želi da bude kao HULK - Ovaj 52-godišnji Brazilac u mišiće ubrizgava OTROV

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 21:12

Valdir Segato postao je poznat javnosti zbog svojih ogromnih mišića koje duguje injekcijama posebne mješavine ulja, alkohola i lidokaina, a koja je potencijalno smrtonosna.

Ohrabrujuće vijesti: Španija prvi put od marta nije zabilježila nijedan smrtni slučaj od koronavirusa

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 20:54

Španija prvi put od marta nije zabilježila nijedan smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom, pokazuju podaci španskog Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata.

U 78. godini: Preminuo Janez Kocijančič, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 20:41

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančić je preminuo.

Bila je čuvena po svojoj ljepoti i talentu: Očarala je i Tita i Fidela Kastra, a preminula od teške bolesti

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 20:08

Usnija Redžepova bila je čuvena po svojoj ljepoti i talentu, a uspjela je da očara i Tita i Fidela Kastra!

I dalje im prijeti opasnost: U Sloveniji nigdje bez maske i nakon završetka epidemije

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 19:25

Iako je epidemija Covida-19 u Sloveniji nakon dva i po mjeseca završena, mogućnost drugog talasa zaraze i dalje je stvarna opasnost pa se građanima preporučuje da uz sebe uvijek imaju masku, rekle su u ponedjeljak vlasti.

Žele da osiguraju luksuznu vilu od provalnika: Bekamovi grade tunel ispod imanja

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 18:46

Slavna porodica bivšeg profesionalnog fudbalera Dejvida Bekama (45) želi da osigura svoju luksuznu vilu od provalnika, koji su ih “posjetili” nekoliko puta u posljednje vrijeme.

VIDEO: Tragičan SKOK sa stijene - Mladić skočio sa visine od 60 metara, završio sa teškim povredama

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 18:15

Veliku Britaniju zahvatio je talas velikih vrućina. U kombinaciji sa popuštanjem mjera protiv korona virusa, ispostavio se kao kobna kombinacija.

BUDVA: Zbog incidenta podnešene prekršajne prijave protiv 21 osobe

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 17:33

Budvanska policija je identifikovala ukupno 21 lice zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru a u vezi događaja ispred zgrade Opštine Budva koji se dogodio 29. maja 2020. godine.

CEDIS: I u SRIJEDU radovi na mreži, evo gdje neće biti struje

Ponedjeljak, 01.06.2020 | 17:07

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 03. juna, bez napajanja električnom energijom će ostati: